Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Φιλιππίνες: Οδοιπορικό στο Μιντανάο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλιππίνες: Οδοιπορικό στο Μιντανάο

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Νταβάο, την πρωτεύουσα του Μιντανάο, μια σχετικά μεγάλη επιγραφή, που δεν περνά εύκολα απαρατήρητη, ενημερώνει τον επισκέπτη ότι μόλις προσγειώθηκε στη μεγαλύτερη σε έκταση πόλη του κόσμου. Αυτό είναι αλήθεια κατά το ήμισυ. Η πόλη του Νταβάο έχει έκταση 2.444 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι διπλάσια δηλαδή της πόλης της Νέας Υόρκης με τα 1.213 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όμως, ως μητροπολιτική περιοχή υπολείπεται σαφώς της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης που, έχοντας έκταση 8.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θεωρείται εκείνη η μεγαλύτερη στον κόσμο. Υπάρχουν ακόμη διάφορες μέθοδοι υπολογισμού, εκ των οποίων ορισμένες δεν περιλαμβάνουν το Νταβάο ούτε καν στις 100 μεγαλύτερες πόλεις, καθώς αφενός έχει διαιρεθεί σε τρία διαμερίσματα - πόλεις και αφετέρου τη μεγαλύτερη έκτασή του καταλαμβάνουν δάση και ορυζώνες, ενώ στον υπολογισμό των μεγαλύτερων πόλεων περιλαμβάνονται μόνο εκείνες που έχουν οικιστική συνοχή και συνέχεια. Παρά ταύτα, ο θρύλος της «μεγαλύτερης πόλης του κόσμου» εξακολουθεί να τη συνοδεύει και να προκαλεί ντιμπέιτ ανάμεσα στους λάτρεις των γεωγραφικών κουίζ και στατιστικών.

Η πτήση από τη Μανίλα στο Νταβάο διαρκεί κάτι λιγότερο από δύο ώρες και αποτελεί την πρώτη εσωτερική διαδρομή σε ένα πρόγραμμα που, παρά τις γεωγραφικές ιδιομορφίες των Φιλιππίνων των 7.107 νησιών, συν το ότι αφήνουμε το βορειότερο από τα σημαντικά νησιά της χώρας, τη Λουζόν, όπου βρίσκεται η Μανίλα, για το νοτιότερο, το Μιντανάο, είναι απλό στη λογική του: Ξεκινάμε από το νοτιότερο σημείο της χώρας και κατευθυνόμαστε διαρκώς προς τα βόρεια ώσπου να επιστρέψουμε στη Λουζόν, που είναι η αφετηρία και το τέρμα της περιήγησής μας στις Φιλιππίνες. Η πορεία προς τον Βορρά μπορεί να περιλαμβάνει από τρεις με τέσσερις δημοφιλείς προορισμούς των ταξιδιωτών, όπως είναι για παράδειγμα τα νησιά Σεμπού, Μποχόλ και Μπορακάι, έως πολύ περισσότερους εάν υπάρχει η δυνατότητα (χρόνου, οικονομική, αντοχών κ.λπ.), όπως το Παλαγουάν, τα Μπατάνες και άλλα.

Στο Πάρκο του Λαού

Φτάνοντας απόγευμα στο Νταβάο, ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη επισκεπτόμενοι το κέντρο της. Πρώτο αξιοθέατο που συναντάμε, καθώς βρίσκεται κοντά σε πολλά ξενοδοχεία που προτιμούν οι ταξιδιώτες, είναι το Πάρκο του Λαού, το οποίο αποτελεί μια όαση δροσιάς, ηρεμίας και οξυγόνου στα τσιμεντένια κτήρια ολόγυρα, δείχνοντας πλήρως απομονωμένο από τον αστικό περίγυρο χάρη στις δενδροστοιχίες που το περικυκλώνουν. Οικογένειες κάνουν πικ-νικ στο γρασίδι, μεγάλες παρέες εφήβων βγάζουν selfies στην τεχνητή λίμνη για να τις ανεβάσουν στο instagram, παιδάκια παίζουν με χαριτωμένα γλυπτά νάνων, μουσικών και ηρώων τοπικών παραμυθιών, κάποιοι κάνουν τζόγκινγκ, ζευγάρια συναντιούνται σε ραντεβού, καλλιτέχνες δίνουν παραστάσεις, ομάδες μαθητών προβάρουν χορογραφίες, κορίτσια χορεύουν ζούμπα, ενώ αρκετοί αρκούνται σε έναν απλό περίπατο δίπλα στα παρτέρια τρώγοντας παγωτό. Στην είσοδο, η οποία είναι δωρεάν, ένστολοι ελέγχουν τις τσάντες και ζητούν ταυτότητες (σημειωτέον ότι η κύρια από τις εισόδους είναι αψιδωτή, στο σχήμα του ντούριαν, του "εθνικού φρούτου" των Φιλιππίνων). Οι αναπτήρες απαγορεύονται και όλο και κάποιους θα κατασχέσουν οι ένστολοι, όπως επίσης απαγορεύονται και τα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ κάμερες παρακολουθούν διακριτικά τον χώρο.

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Νταβάο είναι από τα χαμηλότερα στις Φιλιππίνες, ενώ τα κατά καιρούς χτυπήματα των τρομοκρατών αυτονομιστών και ισλαμιστών που αποτελούν παρακλάδι της Αλ Κάιντα γίνονται σε αποστάσεις μακρινές τόσο από την πόλη όσο και από τα κυριότερα τουριστικά μέρη, με εξαίρεση το τρομοκρατικό χτύπημα στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. Όταν οι αυτονομιστές Μόρο, που δραστηριοποιούνταν από το 1969, υπέγραψαν ανακωχή το 2014, εντάθηκαν οι ενέργειες των ισλαμιστών που ζητούσαν ανεξαρτησία. Έτσι, συνεχίστηκαν επιχειρήσεις από την ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ και την Ντολάτ Αλ Ισλαμίγια. Μάλιστα, "χτύπησαν" σε νυχτερινή αγορά της πόλης, με απολογισμό 15 νεκρούς και 70 τραυματίες. Τραγική ειρωνεία είναι ότι η δήμαρχος του Νταβάο Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο (κόρη του νυν Προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τον οποίο είχε διαδεχτεί στη δημαρχία δύο μήνες νωρίτερα) είχε ζητήσει το κλείσιμο της αγοράς, κάτι που συνωμοσιολόγοι συνέδεσαν με την πληροφορία ότι ο αντιδήμαρχος και αδελφός της Πάολο Τσίμερμαν Ντουτέρτε είχε ειδοποιηθεί ότι επέκειτο χτύπημα στην πόλη μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε ο πατέρας του στην ισλαμική τρομοκρατία. Ο για συνολικά 22 χρόνια, στο διάστημα 1986 - 2016, δήμαρχος του Νταβάο ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατηγορήθηκε ότι, για να μειώσει τους δείκτες της εγκληματικότητας, κατέφυγε σε ακραίες πρακτικές, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για 1.400 νεκρούς εγκληματίες, τοξικομανείς και μικροαπατεώνες, με τον Συνήγορο του Πολίτη ωστόσο να αποφαίνεται ότι τα «τάγματα θανάτου» για τα οποία γινόταν λόγος δεν είχαν σχέση με τον Ντουτέρτε. Ο τελευταίος πάντως παραδέχτηκε ότι σκότωσε ο ίδιος τρεις ύποπτους απαγωγών. Ορισμένες τοποθεσίες ωστόσο του Μιντανάο πρέπει να τις αποφεύγουν οι τουρίστες. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, το Μαράουι όπου στο τέλος Μαΐου 2017 οργάνωση που συνεργάζεται με το ISIS αποκεφάλισε τον διοικητή αστυνομικού τμήματος, απήγαγε χριστιανούς ιερείς και δεκάδες πιστούς μέσα από τους καθολικούς ναούς, πυρπόλησε εκκλησίες και έκαψε δημόσια κτήρια, ενώ σε άλλα ανάρτησε τη χαρακτηριστική μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η συγκεκριμένη πόλη πάντως είναι αρκετά μακριά από το φιλήσυχο Νταβάο, 157 χιλιόμετρα στην ευθεία και 258 χιλιόμετρα οδικώς, καθώς λόγω της κατάστασης των δρόμων η χρονική διάρκεια της διαδρομής είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Μετά το πάρκο, οι επόμενες στάσεις και περιπλανήσεις είναι συγκεντρωμένες γύρω από αυτό. Πλανόδιοι με πρόχειρα φαγητά και σνακς, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα μας συντονίζουν με τους ρυθμούς της πόλης. Τα malls της πόλης είναι τυπικά μεγάλα συγκροτήματα, όπως λ.χ. το Αλντεβίνκο το οποίο με τα εμπορικά καταστήματα, τα σουβενίρ, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, τις αντικερί και τα κοσμηματοπωλεία, υποδέχεται διαρκώς τουρίστες (με τα πούλμαν των γκρουπ να περιμένουν στο πάρκινγκ), οι οποίοι κατά κανόνα παζαρεύουν για να τύχουν μιας μικρής έκπτωσης.

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία είναι το υπαίθριο μασάζ στην κεντρική πλατεία. Δεκάδες μασέρ, οι οποίοι έχουν συστήσει και σύλλογο, έχουν από δύο χαμηλά πλαστικά καθίσματα ο καθένας, ένα για τον εαυτό του και ένα για τον πελάτη, και κάνουν μασάζ σε πλάτη, πόδια, μέση, κεφάλι, πρόσωπο, μπράτσα. Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, σχεδόν το ένα δέκατο από όσο στοιχίζει το μασάζ στην Ελλάδα, και η καλύτερη ώρα είναι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν η θερμοκρασία έχει πέσει, η ησυχία έχει επικρατήσει στην πόλη και ο ταξιδιώτης μόλις έχει τελειώσει, πιθανόν, μια κοπιαστική ημέρα με εκδρομές, περιηγήσεις, περιπάτους κ.λπ.

Στη Μητρόπολη του Αγίου Πέτρου

Με μια πρόσοψη που θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό, με τριγωνικό αέτωμα, επίπεδη μετώπη και κίονες, αλλά και με ισπανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, στο τέρμα της οδού Αγίου Πέτρου, απέναντι από το δημαρχείο, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Πέτρου. Όπως συμβαίνει και με άλλους δημόσιους χώρους, και εδώ εξετάζονται στην είσοδο οι τσάντες για λόγους ασφαλείας. Συνήθως τελούνται δύο λειτουργίες την ημέρα.

Στα μουσεία της πόλης

Όπως και σε όλον τον κόσμο, ο πιο εμπεριστατωμένος τρόπος να μάθει κάποιος για τη λαογραφία και την Ιστορία ενός τόπου είναι τα μουσεία. Το Νταβάο διαθέτει δύο κύρια μουσεία. Το Μουσείο Ιστορίας και Εθνογραφίας και το Νταμπαβένιο που δίνει έμφαση στη λαογραφία. Πληροφορίες για Ιστορία, πολιτισμό, τέχνες, φυλές και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για έναν τόπο παρέχονται με απλό και οργανωμένο τρόπο, με εντυπωσιακά τα εκθέματα για την τοπική παράδοση στον δεύτερο όροφο.

Στο General Santos

Η νοτιοανατολικότερη πόλη των Φιλιππίνων είναι η General Santos, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκων. Αν και πρόκειται για εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο με χιλιάδες τρίκυκλα ταξί παντού, οι τουριστικές ατραξιόν δεν απουσιάζουν. Η κυριότερη από αυτές είναι η ψαραγορά, μαζί με την ιχθυόσκαλα και το μικρό λιμάνι. Η ευρύτερη ιχθυαγορά του General Santos (από το όνομα του στρατηγού Παουλίνο Τόρες Σάντος, ο οποίος πέθανε το 1945 αιχμάλωτος των Ιαπώνων) απασχολεί περί τους 8.000 εργαζόμενους. Τη μεγαλύτερη παρουσία ανάμεσα στα είδη ψαριών έχει ο τόνος με αρκετές μονάδες επεξεργασίας του, κονσερβοποίησής του κ.λπ. Μια επίσκεψη στην ψαραγορά συνιστά ενδιαφέρουσα εμπειρία και ευκαιρία για πολλά φωτογραφικά καρέ, η δε πόλη έχει πολλά εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και καταστήματα που ανήκουν ακόμη σε Κορεάτες, Κινέζους και Ταϊβανέζους.

Στο όρος Άπο

Όσοι διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, αντοχή και φυσιολατρικές διαθέσεις δεν πρέπει να παραλείψουν την ανάβαση στο όρος Άπο, το υψηλότερο των Φιλιππίνων. Οι μη εξοικειωμένοι που θα το τολμήσουν θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα απαιτηθεί και δεύτερη, ενδεχομένως και τρίτη ημέρα. Όσοι πάλι δεν «τολμήσουν» την ανάβαση, θα ικανοποιηθούν έστω και με τη διαδρομή με αυτοκίνητο και με το περπάτημα στους πρόποδες, στα γραφικά χωριά και στις φυτείες, ωστόσο θα χάσουν την εμπειρία της εντυπωσιακής ανατολής του ήλιου όπως φαίνεται από μια περιοχή ανάμεσα σε σύννεφα.

Από τους αγαπημένους προορισμούς των φίλων του οικοτουρισμού που επισκέπτονται τις Φιλιππίνες είναι οι λίμνες του Μιντανάο. Η πιο δημοφιλής στους τουρίστες είναι η λίμνη Σέμπου στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία καταλαμβάνει έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ σε μια περιοχή με καταρράκτες και δάση βρίσκεται μια μικρή πόλη με το ίδιο όνομα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν την Πούντα Ίσλα, τις εκδρομές στους επτά καταρράκτες, το Μουσείο Παραδόσεων των Τοπικών Φυλών, ορισμένοι περνούν κάποιες μέρες ψαρεύοντας, περπατώντας και ψάχνοντας σουβενίρ, μεταξύ των οποίων και οι τοπικές ενδυμασίες. Οι backpackers προτιμούν σε μεγάλο ποσοστό και τη λίμνη Χολόν, όπου κατασκηνώνουν με θέα τον κρατήρα ενός ηφαιστείου που έχει μεταβληθεί σε λίμνη.

Οι φίλοι της ορειβασίας θα βρουν ενδιαφέρον το κωνικού σχήματος ηφαίστειο Ματούτουμ με την εντυπωσιακή χλωρίδα του. Το ηφαίστειο, το οποίο είναι ενεργό (τελευταία φορά είχε εκραγεί το 1911), βρίσκεται κοντά στην Πολομόλοκ, μια πόλη με σχετικά εύπορους για τα δεδομένα των Φιλιππίνων κατοίκους λόγω των φυτειών στην περιοχή ολόγυρα (παράγει κυρίως ανανάδες, καλαμπόκι, βαμβάκι και σπαράγγια). Όσο δε για τους φίλους του surfing, το νησί Σιαργκάο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τους ικανοποιήσει (είναι γνωστό στους φανατικούς σέρφερς).

Στα νησιά του Μιντανάο

Η εγγύτητα με την πρωτεύουσα του νησιού (μόλις 10 λεπτά με φέρι από το Νταβάο) και οι ήρεμοι ρυθμοί οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την πόλη έχουν καταστήσει δημοφιλές το νησί Σάμαλ. Η τουριστική υποδομή είναι επαρκής και με ποιοτικές υπηρεσίες και στις τουριστικές ατραξιόν, πέρα από τις παραλίες με την λευκή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, περιλαμβάνεται και το σπήλαιο Μόνφορτ όπου στις οροφές του κρέμονται ανάποδα περισσότερες από 2 εκατομμύρια νυχτερίδες. Το νησί είναι επίσης δημοφιλές μεταξύ των δυτών, ειδικά για τα κοράλλια του και των φίλων του καγιάκ.

Από τα πιο δημοφιλή πάντως νησιά είναι το λεγόμενο Λευκό Νησί. Η ιδιομορφία του είναι πως δεν διαθέτει σκιά (παρά μόνο ομπρέλες παραλίας), καθώς αποτελείται αποκλειστικά από λευκή άμμο η οποία εξέχει από το νερό.

φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL