Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κύμα αυταρχισμού στις ΗΠΑ του Τραμπ / Σχεδιάζει... ηλιακό τείχος, ρίχνει πέλεκυ στους διαδηλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύμα αυταρχισμού στις ΗΠΑ του Τραμπ / Σχεδιάζει... ηλιακό τείχος, ρίχνει πέλεκυ στους διαδηλωτές

Μπορεί να έχει ήδη προαναγγείλει την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα, ωστόσο το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό θα πληροί όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ο λόγος για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που, στην προσπάθειά του να ρίξει με κάθε τρόπο το κόστος του έργου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τον μεγαλεπίβολο στόχο ενός τείχους από φωτοβολταϊκά πάνελ.

"Έχω φαντασία, έτσι; Σας αρέσει; Ήταν δική μου ιδέα!". Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Αϊόβα, ο Τραμπ έριξε την ιδέα του φωτοβολταϊκού τείχους υποστηρίζοντας ότι οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας θα μειώσουν σημαντικά το κόστος κατασκευής. Το ότι η ιδέα συμπεριλαμβανόταν στις προσφορές που είχαν υποβάλει εταιρείες που ενδιαφέρονται για το έργο έχει μάλλον μικρή σημασία.

Περισσότερες από 200 εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, έχουν ανταποκριθεί στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποβάλλοντας σχέδια κατασκευής για το τείχος. Μία από αυτές, η Gleason Partners με έδρα το Λας Βέγκας, έχει προτείνει την κατασκευή ενός τείχους από ατσάλι, τσιμέντο και φωτοβολταϊκά πάνελ.

"Σκεφτόμαστε κάτι μοναδικό, μιλάμε για το νότιο τείχος. Πολύς ήλιος, πολλή ζέστη. Σκεφτόμαστε να κάνουμε το τείχος ηλιακό έτσι ώστε να δημιουργεί ενέργεια και να αποπληρώνει μέρος του κόστους. Με αυτό τον τρόπο, το Μεξικό θα χρειαστεί να πληρώσει πολλά λιγότερα χρήματα και αυτό είναι καλό, έτσι;" συνέχισε ενθουσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιμένοντας να στέλνει τον λογαριασμό στην κυβέρνηση του Μεξικού, που παρ’ όλα αυτά επιμένει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε πέσο.

Η συγκέντρωση του Τραμπ στην Αϊόβα θύμιζε σε μεγάλο βαθμό προεκλογική συγκέντρωση. Αναφερόμενος στις γνωστές καταγγελίες για την υποτιθέμενη ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές του Νοεμβρίου, έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για "κυνήγι μαγισσών" και επιτέθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ και στους Δημοκρατικούς.

Τείχος γύρω από το Kremlingate

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον. Ο βασικός φόβος είναι η αντίδραση να πάρει κάποια στιγμή τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης και οι πιθανοί στόχοι δεν λείπουν, καθώς η προεδρία Τραμπ συμβαδίζει με τη διαρκή κλιμάκωση των σχέσεων με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ωστόσο, η προσπάθεια παίρνει τη μορφή ενός πρωτοφανούς κύματος αυταρχισμού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις κινητοποιήσεις που κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν εναντίον της.

Για τη "μεγαλύτερη καταστολή κινητοποιήσεων από την εποχή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα" κάνει λόγο ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος dailybeast.com. Η κατηγορία δεν φαίνεται αβάσιμη αν αναλογιστεί κανείς ότι από την ορκωμοσία Τραμπ μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 20 πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς έχουν περάσει ή καταθέσει για συζήτηση νομοθετικά μέτρα που ποινικοποιούν με διάφορους τρόπους το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Οι διαρκείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του "διεφθαρμένου" Τύπου ενθαρρύνουν την αμερικανική Δεξιά να βγάλει από τα ντουλάπια προτάσεις τόσο αντιδραστικές που κάποτε θα έμοιαζαν αδιανόητες. Στη Βόρεια Ντακότα, που εδώ και μήνες αποτελεί το επίκεντρο μαζικών κινητοποιήσεων κατά του πετρελαϊκού αγωγού Dakota Access Pipeline, οι αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα στους διαδηλωτές να καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Πρόσωπα που, σημειωτέον, ψεκάζονται συστηματικά με χημικά από την τοπική αστυνομία και τις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι που προστατεύουν το εργοτάξιο της κατασκευαστικής.

Ανάλογες νομοθετικές προτάσεις επεξεργάζονται σήμερα οι τοπικές αρχές του Μιζούρι, της Ουάσιγκτον, της Τζόρτζια, της Νεμπράσκα και της Μοντάνα. Στη Μινεζότα, η πολιτεία θα μπορεί στο μέλλον να καταθέτει αγωγές σε βάρος διαδηλωτών που μετείχαν σε "παράνομες διαδηλώσεις" προκειμένου να αποπληρώσει το αυξημένο κόστος της τήρησης της τάξης.

Πογκρόμ κατά διαδηλωτών

Δεν έχουν όλες οι ρυθμίσεις "αμυντικό" χαρακτήρα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “USA Today”, η Βόρεια Ντακότα, το Τενεσί και η Φλόριντα έχουν καταθέσει στα τοπικά κοινοβούλια νομοσχέδια που παρέχουν ασυλία σε οδηγούς που παρασύρουν με τα οχήματά τους διαδηλωτές που παρακωλύουν την κυκλοφορία. Στην Αϊόβα και στο Μισισίπι συζητούνται νομοσχέδια που θα μετατρέπουν σε κακούργημα τον αποκλεισμό οδικών δικτύων ταχείας κυκλοφορίας.

Η πολιτεία του Γουισκόνσιν προσπαθεί εδώ και καιρό να διευρύνει τον ορισμό περί διατάραξης κοινής ειρήνης. Έτσι, με βάση τη νομοθετική πρόταση των Ρεπουμπλικανών θα μπορούν να διώκονται στο εξής διαδηλωτές η συμπεριφορά των οποίων κρίνεται ως "άσεμνη", "αισχρή" ή "αδικαιολόγητα θορυβώδης". Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Νταν Μπίσοπ φτάνει στο σημείο να ζητά να ποινικοποιηθούν οι παρεμβάσεις του ακροατηρίου στη διάρκεια επίσημων ομιλιών.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις των Ρεπουμπλικανών είναι τόσο ακραίες, ώστε να έχουν προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Σε έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες για θέματα ελευθερίας έκφρασης Μέινα Κάιεϊ και Ντέιβιντε Κέι εξέφραζαν τον Απρίλιο την ανησυχία τους για τις "ανησυχητικές" και "αντιδημοκρατικές" μεθοδεύσεις σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

"Στα δώδεκα χρόνια στα οποία παρακολουθώ την πολιτειακή νομοθεσία, δεν συνάντησα ποτέ ένα τόσο μεγάλο κύμα μέτρων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων" δηλώνει από την πλευρά του στην εφημερίδα “New York Times”, o Λι Ρόουλαντ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προστασία των Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Η προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος στη διαμαρτυρία φαίνεται να συνοδεύεται από νέα μέτρα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Την προηγούμενη εβδομάδα, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προανήγγειλαν σοβαρούς περιορισμούς στη διεξαγωγή συνεντεύξεων στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Και στις αρχές της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος -που πριν από λίγες εβδομάδες είχε απειλήσει με ολοκληρωτική διακοπή των κυβερνητικών συνεντεύξεων Τύπου- εμπόδισε δημοσιογράφους να ηχογραφήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - έτσι ώστε να μην υπάρχει αντίλογος στα "εναλλακτικά γεγονότα" που παρουσιάζει καθημερινά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL