Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Πυραυλική επίδειξη δύναμης από το Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυραυλική επίδειξη δύναμης από το Ιράν

Σε νέα φάση εισήλθε ο πόλεμος διά αντιπροσώπων στη Συρία με τη σχεδόν ταυτόχρονη επίδειξη δύναμης από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στρατηγικής σημασίας πλήγματα που ξεπερνούν τα όρια του συριακού εμφυλίου και αφορούν το μοίρασμα της χώρας σε ζώνες επιρροής. Οι Ιρανοί χτύπησαν με πυραύλους θέσεις των τζιχαντιστών στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ οι Αμερικανοί κατέρριψαν συριακό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στην πόλη Ράκα, την "πρωτεύουσα" του υπό κατάρρευση Ισλαμικού Κράτους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν από το δυτικό Ιράν έξι πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που πέρασαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο και έπληξαν  με επιτυχία τους στόχους τους στη Συρία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, τα πυραυλικά πλήγματα έγιναν σε αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουνίου εναντίον του ιρανικού κοινοβουλίου και του μαυσωλείου του ιμάμη Χομεϊνί, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ.

Ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν σε ξένο έδαφος εδώ και τριάντα χρόνια, δηλαδή από την εποχή του πολέμου με το Ιράκ (επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν) και αποτελούσε ταυτόχρονα μήνυμα τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς τη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης Ραμαζάν Σαρίφ. Η στρατιωτική επέμβαση της Τεχεράνης και της Μόσχας πριν από δύο χρόνια διέσωσε το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, το οποίο ανακτά σταδιακά τον έλεγχο της συριακής επικράτειας, ενώ διευρύνεται η επέμβαση της Ουάσιγκτον με την επίσημη πλέον υποστήριξη των Κούρδων της βόρειας Συρίας, που πολιορκούν τη Ράκα παρά τις τουρκικές αντιδράσεις.

Κατάρριψη συριακού αεροπλάνου από τις ΗΠΑ

Σε αυτό το δεύτερο μέτωπο όμως του Βορρά διεκδικούν ενεργό ρόλο οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν συριακές δυνάμεις, που πλησιάζουν τη Ράκα από τα δυτικά. Το συριακό Su-22 εκτελούσε επιχείρηση βομβαρδισμού νότια της πόλης όταν καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι το συριακό αεροπλάνο απείλησε θέσεις των Κούρδων και Σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον και δεν ανταποκρίθηκε σε σχετική προειδοποίηση. Αλλά η Δαμασκός και η Μόσχα κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για απρόκλητη εχθρική ενέργεια, ενώ η Ρωσία ανέστειλε τη λειτουργία της ειδικής γραμμής επικοινωνίας με τους Αμερικανούς, που είχε, υποτίθεται, ως στόχο την αποτροπή τέτοιου είδους επεισοδίων. Παράλληλα η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι τα αντιαεροπορικά συστήματά της θα παρακολουθούν στενά τη δράση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Η κατάρριψη του αεροπλάνου θεωρείται ως μια σαφής προειδοποίηση των Αμερικανών στον Άσαντ και στους συμμάχους του να μείνουν μακριά από τη Ράκα αλλά και από το φράγμα Τάμπκα στον ποταμό Ευφράτη, που ελέγχεται από την αραβοκουρδική συμμαχία. Παρόμοια αμερικανική επιχείρηση είχε γίνει πριν από τρεις εβδομάδες εναντίον συριακής φάλαγγας που κατευθυνόταν σε πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία. Απώτερος στόχος των Αμερικανών είναι ο έλεγχος των ανατολικών συνόρων της Συρίας και η διακοπή της ιρανικής ζώνης επιρροής που περνά από το Ιράκ και φτάνει μέσω της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά και του καθεστώτος Άσαντ μέχρι τη Μεσόγειο.

Τις εξελίξεις αυτές -ιδιαίτερα την ιρανική πυραυλική δραστηριότητα- παρακολουθεί με προσοχή το Ισραήλ. Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικά δημοσιεύματα, το Τελ Αβίβ στηρίζει Σύρους αντικαθεστωτικούς που ελέγχουν περιοχές κοντά στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, "επενδύοντας" με τον τρόπο του στην επόμενη ημέρα του συριακού εμφυλίου. Εξάλλου, η ισραηλινή αεροπορία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα εγκαταστάσεις στο συριακό έδαφος μετά την προειδοποίηση του Τελ Αβίβ ότι δεν θα επιτρέψει αναβάθμιση του οπλοστασίου της Χεζμπολά από το Ιράν μέσω Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL