Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ο Τραμπ στο μάτι του κυκλώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ στο μάτι του κυκλώνα

Τον δρόμο για την έναρξη διαδικασιών στο Κογκρέσο με στόχο την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως να ανοίξει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερ Μιούλερ για πιθανή παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα ο Τραμπ στο πλαίσιο του πολιτικού σκανδάλου που έφεραν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για προεκλογικές επαφές στενών συνεργατών του με Ρώσους διπλωματικούς αξιωματούχους αλλά και οι μετεκλογικοί χειρισμοί του Αμερικανού Προέδρου σε σχέση με την υπόθεση. Χειρισμοί όπως η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που μέχρι τότε διερευνούσε τις σχετικές καταγγελίες.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο Κόμεϊ άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τον Αμερικανό Πρόεδρο, καταγγέλλοντας ότι ο Τραμπ του έκανε επανειλημμένα "υποδείξεις" για τη συγκεκριμένη έρευνα, την οποία μάλιστα επιδίωξε να υπονομεύσει με την απομάκρυνσή του.

Σημειώνεται ότι, με βάση το αμερικανικό σύνταγμα, η κατηγορία της παρακώλυσης δικαιοσύνης αποτελεί επαρκή βάση για την κατάθεση πρότασης μομφής εις βάρος ενός Προέδρου με στόχο την αποπομπή του. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο, απαιτείται η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται σήμερα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η πλειοψηφία στο Κογκρέσο καθησυχάζει απόλυτα τον Τραμπ έπειτα από την αποκάλυψη της “Washington Post” ότι αντικείμενο των ερευνών είναι πλέον και ο ίδιος. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ έδωσε αμέσως μετά την αποπομπή του Κόμεϊ στις 9 Μαΐου εντολή για την έναρξη έρευνας για πιθανή παρακώλυση δικαιοσύνης.

Επικαλούμενο πέντε πηγές προσκείμενες στην έρευνα, το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως οι πιέσεις ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές για τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς ο Νταν Κόουτς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), και ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, πρόκειται να μιλήσουν σε ανακριτές του Μιούλερ τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τις κατηγορίες το επιτελείο του Τραμπ ήταν το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση -και καταδίκη- του δημοσιεύματος προήλθε από την ομάδα νομικών συμβούλων του. "Η διαρροή από το FBI πληροφοριών που αφορούν τον Πρόεδρο είναι αισχρή, αδικαιολόγητη και παράνομη" κατήγγειλε ο εκπρόσωπός της Μαρκ Κοράλο.

Το προεδρικό σχόλιο της ημέρας στο Twitter ήταν βέβαια χαρακτηριστικό του ύφους του Τραμπ. "Γίνεστε μάρτυρες του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική πολιτική Ιστορία - ένα κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει ορισμένοι πολύ κακοί και μπερδεμένοι άνθρωποι" ανέφερε σε ένα από αυτά, για να εξηγήσει λίγο αργότερα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι "κατασκεύασαν μια ψεύτικη ιστορία για συνέργεια με τους Ρώσους, βρήκαν μηδέν αποδείξεις, έτσι τώρα λένε για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στην ψεύτικη ιστορία".

Και σύγκρουση συμφερόντων

Τα προβλήματα όμως για τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν σταματούν εκεί. Σχεδόν 200 Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί προσέφυγαν χθες στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι επωφελείται από το αξίωμά του για να επισωρεύει κέρδη από συμφωνίες με κυβερνήσεις του εξωτερικού. Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή η οποία υπεβλήθη αυτή την εβδομάδα εναντίον του Τραμπ, αφού η Πολιτεία του Μέριλαντ και η Ουάσινγκτον είχαν κάνει το ίδιο τη Δευτέρα.

Οι προσφυγές βασίζονται σε διάταξη του αμερικανικού συντάγματος η οποία απαγορεύει σε κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να "λαμβάνει δώρα, αμοιβές, αξιώματα ή τίτλους οποιοδήποτε είδους από οποιονδήποτε ξένο βασιλέα, πρίγκιπα ή ξένο κράτος" χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι χαρακτηριστικά παραδείγματα σύγκρουσης συμφερόντων είναι το ότι διεθνείς αντιπροσωπείες πληρώνουν για τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο Τραμπ της Ουάσιγκτον, ότι ξένες κυβερνήσεις αποφάσισαν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα του ομίλου Τραμπ ή ότι οι κινεζικές αρχές ενέκριναν τα εμπορικά σήματα προϊόντων της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Αμερικανού Προέδρου.

Αν η αμερικανική δικαιοσύνη αποδεχθεί τις προσφυγές, αυτό θα σημάνει την έναρξη μιας μακράς νομικής μάχης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Κογκρέσου και άλλες συλλογικότητες των Δημοκρατικών αναμένεται ότι θα απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ, κάτι που Πρόεδρος - επιχειρηματίας αρνείται πεισματικά να κάνει μέχρι σήμερα.

Ο Τραμπ μετρά τους συμμάχους του

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών -με προεξέχοντα ανάμεσά τους τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν- που μέχρι σήμερα έχουν ταχθεί στο πλευρό των επικριτών του Τραμπ, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ωστόσο, το βάρος των καταγγελιών φαίνεται να έχει αρχίσει να κλονίζει ακόμη και στενούς συνεργάτες του.

Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της κατάθεσής του χθες ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ξόδεψε την περισσότερη ώρα προσπαθώντας να διαψεύσει ότι οι δημόσιες δηλώσεις του έρχονται όλο και πιο συχνά σε αντίθεση με εκείνες του πολιτικού του προϊσταμένου.

“Δεν υπάρχει κάποιο κενό ανάμεσα σε εμένα και τον Πρόεδρο Τραμπ ή την πολιτική του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών” τόνισε ο Τίλερσον, αναγνωρίζοντας πάντως ότι "υπάρχουν διαφορές στους όρους που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος προκειμένου να διατυπώσει τα στοιχεία που υλοποιούν την εξωτερική πολιτική”.

Στο πιο χαρακτηριστικό ίσως πρόσφατο παράδειγμα αυτών των διαφορών, ο Τραμπ εμφανίστηκε πρόσφατα να σχολιάζει θετικά τις κινήσεις των χωρών του Περσικού Κόλπου για την απομόνωση του Κατάρ, ενώ λίγες ώρες πριν ο Τίλερσον είχε δηλώσει ότι ο αποκλεισμός της χώρας έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL