Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Μακελειό στις Φιλιππίνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακελειό στις Φιλιππίνες

Πεδίο μάχης μεταξύ βαριά οπλισμένων επιδρομέων και των δυνάμεων ασφαλείας έγινε χθες το βράδυ το μεγαλύτερο τουριστικό συγκρότημα των Φιλιππίνων, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μανίλα, από όπου ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι επιδρομείς άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τουριστών και ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο για 25 τραυματίες, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν φωτογραφίες με αιμόφυρτους τουρίστες και ντόπιους που απομακρύνονταν από την περιοχή.

Το συγκρότημα Resorts World, που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα, διαθέτει επίσης καζίνο, εμπορικό κέντρο, κινηματογράφο και πολλά μπαρ. Η περιοχή αποκλείστηκε από επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ενώ η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση των επισκεπτών και έκλεισε την ανακοίνωσή της με δραματικό τόνο, ζητώντας από όλους "να προσευχηθούν αυτές τις δύσκολες ώρες".

Τοπικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν την επίθεση στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μανίλα με τις μάχες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στα νότια της χώρας, στο νησί Μιντανάο, μεταξύ του στρατού και ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγο Ντουτέρτε έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης αναγκης το Μιντανάο, όπου την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν περισσότεροι από 140 νεκροί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν άρον - άρον τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται η πόλη Μαράουι, που έχει κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των νεκρών ανταρτών είναι ξένοι τζιχαντιστές από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, αλλά και την Τσετσενία. Ο Πρόεδρος Ντουτέρτε είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να μεταφέρει τον πόλεμο από τη Μέση Ανατολή στην Ανατολική Ασία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL