Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Πυρ και μανία η Άγκυρα με τον εξοπλισμό των Κούρδων από τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ και μανία η Άγκυρα με τον εξοπλισμό των Κούρδων από τον Τραμπ

Έξω φρενών έκανε την Άγκυρα η τελευταία απόφαση του Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας στο πλαίσιο του κοινού αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μια απόφαση που άρχισε να υλοποιείται χθες, με την παράδοση των πρώτων φορτίων όπλων, αν και η τουρκική κυβέρνηση ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή ότι θα μπορούσε να την αποτρέψει.

Ωστόσο, είναι φανερό πως για την Ουάσιγκτον προέχει η υλοποίηση των ευρύτερων σχεδίων της στην περιοχή, που σαφώς περιλαμβάνουν και το κουρδικό στοιχείο. Ο νέος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος δείχνει να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του όσον αφορά τους "ρόλους" που έχουν ανατεθεί σε καθέναν από τους πρωταγωνιστές του συριακού δράματος.

"Εξαιρετικά επικίνδυνη" κίνηση, που θα μπορούσε μια μέρα να βλάψει τους πάντες, χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον εξοπλισμό των κουρδικών οργανώσεων, ειδικά των Μονάδων Άμυνας του Λαού (YPG) που η Άγκυρα θεωρεί "τρομοκρατική" οργάνωση, και κάλεσε τις ΗΠΑ να διορθώσουν το "λάθος" τους. Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας και η ένοπλη πτέρυγά του, το YPG, έχουν δεσμούς με το PKK. Ως εκ τούτου, συνεχίζει να καλεί τους δυτικούς συμμάχους της να διακόψουν τους δεσμούς μαζί του.

«Τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα από την άποψη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως τα όπλα προς τους Κούρδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας, αλλά και «εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας»... "Αν επιζητούμε τη σταθερότητα στη Συρία, πρέπει να ανακαλέσουμε αυτά τα λάθη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Άγκυρα με τον Σλοβένο ομόλογό του Καρλ Ερζαβέτ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι άρχισε τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας με στόχο τη διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές παρέλαβαν ελαφρύ οπλισμό και οχήματα από τον αμερικανικό στρατό. Μεταξύ του οπλισμού περιλαμβάνονται τυφέκια AK-47 και πολυβόλα μικρού διαμετρήματος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα παραδοθούν στους Κούρδους και βαρέα πολυβόλα, όλμοι των 120 mm, θωρακισμένα οχήματα μάχης και πιθανόν αντιαρματικοί πύραυλου TOW.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε πως η παράδοση των όπλων ξεκίνησε το περασμένο 24ωρο έπειτα από την εντολή που έδωσε πριν από μερικές ημέρες προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων είναι αναγκαίος για την ανακατάληψη της Ράκα, της πόλης που αποτελεί την de facto πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί παράλληλα "τρόπους προώθησης της συνεργασίας" των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ-Τουρκίας για τη στήριξη της μάχης ενάντια στους αντάρτες του PKK. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν αυτή προσπάθεια θα φανεί αρκετή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL