Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Ματωμένο ραμαζάνι στην Καμπούλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματωμένο ραμαζάνι στην Καμπούλ

Ήταν μία από τις χειρότερες βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πίσω από τους τσιμεντένιους τοίχους ύψους τριών μέτρων, τα μπλόκα του στρατού και της αστυνομίας που αποδείχθηκαν διάτρητα για άλλη μια φορά, απέναντι σε ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Η έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού διέλυσε τις προσόψεις πολλών κτηρίων και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων, ενώ έστειλε στα νοσοκομεία περίπου 350, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα περισσότερα θύματα είναι Αφγανοί, αλλά υπάρχουν και αρκετοί ξένοι υπήκοοι οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καλύτερα φρουρούμενη περιοχή της Καμπούλ, στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται, εκτός από τις ξένες πρεσβείες, το προεδρικό μέγαρο, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, αποτελεί ταυτόχρονα πλήγμα στο όποιο κύρος της αφγανικής κυβέρνησης και των δυτικών υποστηρικτών της. Το μακελειό, στις πρώτες ημέρες του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού, είναι μια έμπρακτη διάψευση των ισχυρισμών τους ότι έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν αλλά και με το παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κλιμακώνει τη δράση του στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης το αρχηγείο της νατοϊκής δύναμης και της αποστολής Αποφασιστική Υποστήριξη που ίσως αποτελούσε τον αρχικό στόχο των βομβιστών.

Η έκρηξη του μεγάλου οχήματος, πιθανώς ενός βυτιοφόρου, που ήταν φορτωμένο εκρηκτικές ύλες έγινε χθες το πρωί στη 8.30 μ.μ., όταν η πλατεία Ζανμπάκ και οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο, μπροστά στην οχυρωμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, σε μικρή απόσταση επίσης από τις πρεσβείες της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και της Ινδονησίας. Δημιουργήθηκε μεγάλος κρατήρας στον δρόμο, ενώ από το ισχυρό ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Δυτική διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι τα εκρηκτικά ήταν βάρους περίπου ενάμισι τόνου. "Αισθανθήκαμε σαν να επρόκειτο για σεισμό" είπε ο 21χρονος Μοχάμαντ Χάσαν, υπάλληλος τράπεζας κοντά στο σημείο της επίθεσης. Το BBC μετέδωσε πως σκοτώθηκε ένας Αφγανός οδηγός που εργαζόταν για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι του, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ταλιμπάν και ISIS

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ευθύνη και διαχώρισαν τη θέση τους αναφέροντας πως καταδικάζουν τις επιθέσεις που δεν έχουν κάποιον "θεμιτό" στόχο και στοιχίζουν τη ζωή αμάχων. Οι υποψίες στρέφονται προς την ανερχόμενη ανταρτική δύναμη, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι σε επιδρομή τους σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ τον περασμένο Μάρτιο σκότωσαν περισσότερους από 50 ανθρώπους. Η ίδια οργάνωση είχε αρχίσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις πέρυσι τον Ιούλιο με διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε ειρηνική διαδήλωση της σιιτικής μειονότητας στην Καμπούλ, προκαλώντας τουλάχιστον 85 θανάτους. Στις 3 Μαΐου το αφγανικό παρακλάδι του ISIS χτύπησε με βόμβα πομπή τεθωρακισμένων οχημάτων του ΝΑΤΟ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Την ίδια τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας και των επιδρομών κατά κυβερνητικών κτηρίων έχουν εφαρμόσει και οι Ταλιμπάν. Παρόμοιο με το χθεσινό ήταν το μακελειό πέρυσι τον Απρίλιο στην Καμπούλ με την ανατίναξη παγιδευμένου φορτηγού κοντά σε σύμπλεγμα κυβερνητικών κτηρίων, που εξελίχθηκε σε μάχη με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και είχε ως απολογισμό 64 νεκρούς και 350 τραυματίες. Όταν ανακοίνωσαν πριν από έναν μήνα την έναρξη της νέας "εαρινής εκστρατείας" τους, οι Ταλιμπάν τόνισαν ότι αποτελούν βασικό στόχο τα ξένα στρατεύματα.

Ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για τη χθεσινή επίθεση και το πόσο γνήσια θα είναι η όποια ανάληψη ευθύνης, είναι γεγονός ότι και οι δύο οργανώσεις έχουν μεταφέρει τον πόλεμο από τις βόρειες ορεινές επαρχίες μέσα στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών, τουλάχιστον το ένα τρίτο της χώρας ελέγχεται από ανταρτικές δυνάμεις, σχεδόν 16 χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την τιμωρία των "υπευθύνων" της 11ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα και το ΝΑΤΟ απέσυραν σταδιακά δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από το έδαφος του Αφγανιστάν μετά και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλά η ειρήνη δεν επέστρεψε στη χώρα, την οποία λυμαίνονται πολέμαρχοι, ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις, "σύμβουλοι" και πράκτορες.

Οι Αμερικανοί διαθέτουν σήμερα περισσότερους από 8.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ στη νατοϊκή δύναμη συμμετέχουν ακόμα 5.000 στρατιώτες από συμμαχικές χώρες. Ίσως η χθεσινή τραγωδία στην Καμπούλ να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη ενισχύσεων, μιας δύναμης μερικών χιλιάδων ανδρών, όπως φέρεται ότι ζήτησαν οι στρατηγοί του Πενταγώνου από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL