Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Στη Μόσχα το πρώτο στον κόσμο «Μνημείο του Ανώνυμου Ομότιμου Κριτή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Μόσχα το πρώτο στον κόσμο «Μνημείο του Ανώνυμου Ομότιμου Κριτή»

Συνήθως οι χώρες τιμούν τους πεσόντες των πολέμων τους με κάποιο «μνημείο του άγνωστου στρατιώτη». Όμως, στη Ρωσία αποφάσισαν -με λίγη δόση χιούμορ μαζί με τη δέουσα σοβαρότητα- να τιμήσουν τους αφανείς «ήρωες» που εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες των συναδέλφων τους επιστημόνων, οι οποίες υποβάλλονται προς δημοσίευση στα χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά.

Έτσι, στη Μόσχα την Παρασκευή, σε ειδική τελετή όπου παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Επιστήμης και Εκπαίδευσης, αποκαλύφθηκε το «Μνημείο στον Ανώνυμο Ομότιμο Κριτή». Είναι ένας κύβος βάρους ενάμιση τόνου, ο οποίος έχει χαραγμένες στις πέντε ορατές πλευρές του τις βασικές «ετυμηγορίες» κάθε κριτή μιας υποψήφιας επιστημονικής δημοσίευσης: «αποδεκτή», «μικρές αλλαγές», «μεγάλες αλλαγές», «αναθεώρηση και επανυποβολή» και -το χειρότερο όλων- «απορρίπτεται».

Το μνημείο βρίσκεται έξω από την Ανωτέρα Σχολή Οικονομικών της Μόσχας και η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν, σύμφωνα με το "Nature", ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης της Σχολής Ίσακ Φρούμιν ζήτησε από τους καθηγητές να υποβάλουν ιδέες για το τι να κάνουν με ένα άχρηστο κομμάτι τσιμέντου που βρισκόταν έξω από το πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να γίνει πιο όμορφο και πιο χρήσιμο. Ο κοινωνιολόγος Ιγκόρ Τσιρίκοφ, ο οποίος διδάσκει στη Μόσχα και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, πρότεινε τότε να αναλάβει κάποιος να λαξεύσει την πέτρα και να την μετατρέψει σε ένα μνημείο για τον άγνωστο κριτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL