Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Βραζιλία: Βία, στρατός, δολοφονίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία: Βία, στρατός, δολοφονίες

Η στρατιωτική αστυνομία, ο στρατός και οι πεζοναύτες επέστρεψαν στους στρατώνες τους στη Βραζιλία καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τεμέρ, «η τάξη αποκαταστάθηκε». Διαφορετική όμως άποψη θα είχαν, εάν μπορούσαν να την εκφράσουν, οι εννιά άνδρες και μια γυναίκα του κινήματος των ακτημόνων αγροτών MST που δολοφονήθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία στα νοτιοανατολικά του κρατιδίου Παρά, όπως κατήγγειλε η προοδευτική καθολική οργάνωση CTP.

Η απόφαση του Τεμέρ για χρήση του στρατού φαίνεται ότι άνοιξε "το κουτί της παρακρατικής Πανδώρας", κατήγγειλαν σχετικά βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης.

Με μια έκτακτη έκδοση της εφημερίδας της κυβέρνησης, ο Τεμέρ απέσυρε σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες το προεδρικό διάταγμα που επέτρεπε τη χρήση του στρατού για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας διακηρύσσοντας ότι «αποκαταστήθηκε ο νόμος και η τάξη στο κέντρο της Μπραζίλια».

Προηγουμένως είχε συνάντηση με υπουργούς του στενού του κύκλου και κυρίως αυτούς των υπουργείων που αφορούν την ασφάλεια. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του φαίνεται ότι φοβήθηκαν νέες διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Ελπίζω η είδηση για τη χρησιμοποίηση του στρατού να μην είναι αληθινή» τόνισε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο μόλις έμαθε την είδηση, ενώ εναντίον του προεδρικού διατάγματος τάχθηκαν βουλευτές και γερουσιαστές ακόμη και της πλειοψηφίας που στήριξε τον Τεμέρ.

Τρεις πρώην πρόεδροι: "Τεμέρ, πήγαινε σπίτι σου"

Οι τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας, Καρντόζο, Λούλα και Σαρνέι, ζήτησαν με επιστολή τους την αντικατάσταση του συντηρητικού Προέδρου και τον σχηματισμό μεταβατικής υπερκομματικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ τόσο το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSDB, το κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα PMDB του Τεμέρ και το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) αναζητούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Το δεξιό PSDB του Καρντόζο άρχισε μάλιστα έναν δειλό διάλογο στη Βουλή με το Κόμμα των Εργαζομένων ΡΤ, το οποίο μετά από υπόδειξη του Λούλα επιμένει στην άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Οι δικηγόροι της πρώην Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ ζήτησαν από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (STF) να αποφανθεί εάν ο Τεμέρ διέθετε τη νομιμότητα να προχωρήσει τη διαδικασία μομφής εναντίον της, η οποία κατέληξε στην καθαίρεσή της. Η υπεράσπιση της Ρούσεφ ζητάει στην πράξη την ακύρωση της πράξης καθαίρεσης διότι δεν υπήρξαν νομικά ερείσματα.

Ο Τεμέρ έβγαλε τον στρατό στους δρόμους, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για να παραιτηθεί μετά τις αποδείξεις ότι ζήτησε χρήματα από επιχειρηματία για να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην πρόεδρου της Βουλής, που βρίσκεται στη φυλακή. Ο Πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για διαφθορά και παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Με διάβημά του από την τηλεόραση ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διακόψει την έρευνα εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφωνημένη παραδοχή της πληρωμής μίζας αποτελεί προϊόν «παραχάραξης». Η υπεράσπιση του Τεμέρ ζήτησε μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει την κατάθεση του Προέδρου στις αστυνομικές αρχές. Απτόητος πάντως διόρισε χθες με διάταγμα φιλικό του πρόσωπο.

Επιθέσεις σε οκτώ υπουργεία

Το διάβημα του Τεμέρ εξόργισε τον κόσμο και κυρίως τα συνδικάτα, οδηγώντας σε μια έκρυθμη κατάσταση δεδομένης της σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει στη χώρα. Την Τετάρτη τμήματα των υπουργείων Γεωργίας, Οικονομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην πρωτεύουσα Μπραζίλια τυλίχθηκαν στις φλόγες και λεηλατήθηκαν, ζημιές και λεηλασίες προκλήθηκαν στα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Ορυχείων και Ενέργειας, ενώ έγιναν 7 συλλήψεις και καταγράφηκαν 49 τραυματίες, μετά την απόφαση του Προέδρου να βγάλει στους δρόμους τη στρατιωτική αστυνομία και τους πεζοναύτες για να επιβάλουν την τάξη.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βραζιλίας, η CUT, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 200 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχε διοργανώσει, ενώ σύμφωνα με τις αρχές 35.000 άτομα προχώρησαν στην κατάληψη του διοικητικού κέντρου της κυβέρνησης.

Ο στρατός, με 1.300 άνδρες κυρίως της στρατιωτικής αστυνομίας και 200 πεζοναύτες, ανέλαβε την ασφάλεια των κυβερνητικών κτηρίων επαναφέροντας στη μνήμη εικόνες από τη στρατιωτική δικτατορία που αιματοκύλησε τη Βραζιλία από το 1964 έως το 1985. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, «οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν με βάση το άρθρο 142 του ομοσπονδιακού συντάγματος να προστατεύσουν τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και τη δημόσια περιουσία, όπως έγινε και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας».

Μίζες 3 δισ. δολαρίων...

Ο Τεμέρ βρίσκεται κάτω από διαρκώς μεγαλύτερες πιέσεις για να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη συνομιλίας του για χρηματισμό από επιχειρηματία με σκοπό να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην προέδρου της Βουλής που βρίσκεται στη φυλακή και να μην εμπλακεί στο σκάνδαλο του δημόσιου πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, που πλήρωσε μίζες 3 δισ. δολαρίων στα πολιτικά κόμματα. Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια έχει χρηματίσει 1.829 πολιτικούς!

...και φυλακή για ένα πασχαλινό αυγό

Την ίδια στιγμή στη Βραζιλία μια 26χρονη μητέρα, με τρία παιδιά και ένα νεογέννητο που γεννήθηκε στη φυλακή, καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης γιατί το Πάσχα είχε κλέψει ένα σοκολατένιο αυγό για τα παιδιά της, αφού δεν είχε χρήματα να το πληρώσει. Το δικαστήριο απέρριψε οποιαδήποτε εναλλακτική ποινή ή τον κατ’ οίκον περιορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL