Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
ΝΑΤΟ εναντίον ISIS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ εναντίον ISIS

Χαροπαλεύουν στην εντατική είκοσι άνθρωποι, θύματα του μακελειού της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, με βαριά τραύματα στα άκρα και σε ζωτικά όργανα, ενώ οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της επίθεσης και να φτάσουν στην άκρη της κλωστής, εκείνων που γαλούχησαν στον εξτρεμισμό τον νεαρό δράστη και τον μετέτρεψαν σε κινούμενη νάρκη. Ο στρατός πήρε χθες θέσεις μέσα στις πόλεις, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, και η θέα των πάνοπλων, έτοιμων για μάχη στρατιωτών ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα πιο γκρίζο τόνο στο σκηνικό του φόβου. Στον απόηχο των γεγονότων, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εμπλακεί στην πολεμική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους σε μια απόφαση που αναπόφευκτα εντείνει τον προβληματισμό.

Όπως και στις προηγούμενες επιθέσεις, μια σειρά από εύλογα ερωτήματα αναδύονται και ζητούν απάντηση: Πώς ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, ο 22χρονος λιβυκής καταγωγής καμικάζι που αφάνισε τις ζωές 22 νέων ανθρώπων, ένα “παιδί της γειτονιάς” όπως το χαρακτήρισαν, μπόρεσε να διαπράξει το έγκλημά του; Πώς “αφέθηκε” να διαγράψει τη δολοφονική τροχιά του όντας γνωστός και πιθανόν ύποπτος στις αρχές; Πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ο μηχανισμός ασφαλείας και αποτροπής που δημιουργείται κατά κανόνα έπειτα από δολοφονικές επιθέσεις αυτής της μορφής;

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν πως η επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνε Γκράντε ήταν καλά μελετημένη και οργανωμένη, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αμπέντι δεν έδρασε μόνος του.

Ώς χθες βράδυ, η βρετανική αστυνομία είχε συλλάβει συνολικά πέντε άτομα σε σχέση με τη επίθεση, ενώ στη Λιβύη, όπου έχει επιστρέψει και ζει η οικογένεια του δράστη, συνελήφθησαν ο μικρότερος αδελφός του Χασέμ και ο πατέρας τους. Ο αδελφός του βομβιστή συνελήφθη στην Τρίπολη καθώς θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το ΙΚ με ανακοίνωσή του στα social media. Η σύλληψη του πατέρα των αδελφών Αμπέντι ανακοινώθηκε επίσης χθες από τις λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας, ωστόσο δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την κατηγορία που τον βαρύνει.

Ο πέμπτος ύποπτος που συνελήφθη στη Βρετανία είναι ένας άνδρας στην πόλη Γουίγκαν, 27 χιλιόμερα δυτικά του Μάντσεστερ. Φέρεται να είχε ένα “δέμα” μαζί του το περιεχόμενο του οποίου δεν διευκρινίζεται.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να εξακριβώσουν αν ο Αμπέντι έδρασε μόνος του ή αν ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Πάντως, ακόμη και πριν ταυτοποιηθεί, πολλοί Λίβυοι του νότιου Μάντσεστερ αναρωτιούνταν αν ο άνθρωπος αυτός προέρχονταν πράγματι από την κοινότητά τους. Ίσως να ήταν ένας από εκείνους που είχαν πολεμήσει στη Λιβύη στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στον τόπο τους οργισμένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Κανένας τους όμως δεν υποψιαζόταν ότι ο Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος περιγράφεται ως λίγο απόμακρος, πιστός μουσουλμάνος και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, θα γινόταν δολοφόνος παιδιών. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, τις τελευταίες εβδομάδες έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε στον δρόμο, ενώ ήταν γνωστό ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, χωρίς όμως να είναι σαφές πότε ακριβώς.

Το ΝΑΤΟ κατά του ISIS

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που μοιάζει να συνδέεται με την έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και προφανώς με την τελευταία επίθεση στο Μάντσεστερ, το NATO αποφάσισε χθες να ενταχθεί και επίσημα στον “διεθνή συνασπισμό” υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Η απόφαση που εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών - μελών της Συμμαχίας απομένει να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Αν και μέλη της Συμμαχίας έχουν ενταχθεί μεμονωμένα στον “συνασπισμό”, το NATO ως οργανισμός δεν συμμετείχε, προτιμώντας το καθεστώς «παρατηρητή».

Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, εμφανίζονταν απρόθυμα να συναινέσουν σε μια τέτοια κίνηση, εκφράζοντας φόβους πως θα πληγεί η εικόνα της συμμαχίας, η συμμετοχή της οποίας στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το 2011 άφησε άσχημες μνήμες στον αραβικό κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, χαρακτήρισε «αληθινά σημαντικό» γεγονός την επίσημη ένταξη του ΝΑΤΟ στον “συνασπισμό” εναντίον του ΙΚ. Η Ουάσιγκτον άλλωστε ζητούσε επίμονα τον τελευταίο χρόνο την επίσημη συστράτευση της Συμμαχίας και σ' αυτό τον πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL