Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τραμπ, ο ειρηνοποιός...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ, ο ειρηνοποιός...

Αφού υπέγραψε αμυντικά συμβόλαια - μαμούθ με τους Σαουδάραβες και υπονόμευσε με τις εμπρηστικές του δηλώσεις τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε χθες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου υποσχέθηκε να κάνει "ό,τι μπορεί" για να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Είναι μια υπόσχεση που οι Παλαιστίνιοι ακούν αδιάλειπτα από τα χρόνια του Καμπ Ντέιβιντ. Ακόμη και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, που με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 άναψε το "φυτίλι" για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, είχε περιγράψει κάποια στιγμή το "όραμά" του για την επίλυση της μακροχρόνιας ισραηλοπαλαιστινιακής διένεξης, θέτοντας μάλιστα και προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Εκείνο που δεν έκανε ο Τραμπ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ήταν να αναφερθεί στη λύση των δύο κρατών, που τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν κρύβει άλλωστε ότι έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο του "έντιμου διαμεσολαβητή" που έχει αναθέσει στον εαυτό της η Ουάσιγκτον μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο.

Έτσι, μάλλον εμβρόντητος, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς άκουγε για αρκετή ώρα χθες στη Βηθλεέμ τον Αμερικανό ομόλογό του να μιλά σχεδόν ως εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, με την οποία ο Τραμπ ταυτίστηκε απροκάλυπτα την ημέρα της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ. "Από τη συνάντησή μου με τον πολύ καλό μου φίλο Μπενιαμίν, μπορώ να σας πω επίσης ότι προσπαθεί για την ειρήνη. Θέλει την ειρήνη" υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

"Είμαι αποφασισμένος να προσπαθήσω να συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και έχω την πρόθεση να κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω να επιτύχουν αυτό τον στόχο" συνέχισε.

Η απροσδιοριστία και οι θολές υποσχέσεις ανάγκασαν τελικά τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να κάνει μια δήλωση που θύμιζε αρκετά ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. "Σας επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά τη θέση μας, η οποία είναι αυτή των δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του 1967, ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με ασφάλεια και ειρήνη" τόνισε.

Αφού αφιέρωσε τον αναγκαίο χρόνο σε υποσχέσεις για την ειρήνη, ο Τραμπ πέρασε αμέσως στο προσφιλές του θέμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η παλαιστινιακή ηγεσία "δεσμεύεται να αναλάβει αυστηρά, αλλά αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ιδεολογίας μίσους που εκφράζει".

"Η ειρήνη δεν μπορεί να ριζώσει σε ένα περιβάλλον όπου η βία γίνεται ανεκτή, χρηματοδοτείται ή ακόμη και ανταμείβεται" δήλωσε σε μια σαφή αναφορά στα επιδόματα που παρέχει η Παλαιστινιακή Αρχή στις οικογένειες των Παλαιστίνιων που παραμένουν φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς από τον Τραμπ να πει το παραμικρό για την απεργία πείνα που συνεχίζουν για περισσότερο από ένα μήνα περίπου 1.000 από αυτούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL