Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ντ. Τραμπ: "To Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ. Τραμπ: "To Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά"

Δεν είναι μόνο ότι με την επίσκεψή του στο Τείχος των Δακρύων έθεσε στο περιθώριο την πολιτική της κατ' επίφαση ουδετερότητας που μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον φρόντιζε να εφαρμόζει απέναντι σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Νετανιάχου, στρέφοντας για ακόμη μία φορά τα πυρά του εναντίον της Τεχεράνης.

Την ώρα που ο Τραμπ γινόταν ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που προσεύχεται στο Τείχος των Δακρύων, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ξεσηκώνονταν για ακόμη μία φορά. Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους περισσότερους από 1.000 κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και έναν μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, με την άφιξή του στο Ισραήλ, ο Τραμπ έσπευσε να διακηρύξει ότι η διεθνής κοινότητα έχει σήμερα την "σπάνια ευκαιρία" να φέρει "την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη" στη Μέση Ανατολή "νικώντας την τρομοκρατία". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι συμμερίζεται το όραμα του Αμερικανού Προέδρου, προσθέτοντας ότι η χώρα του "τείνει τη χείρα για την ειρήνη σε όλους τους γείτονες, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων".

Η φιλειρηνική διάθεση δεν κράτησε όμως για πολύ, καθώς αμέσως μετά ο Τραμπ εξαπέλυσε ακόμη μία σφοδρή επίθεση κατά του Ιράν. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει σε "τρομοκράτες και πολιτοφυλακές", ενώ υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Τα ίδια πάνω - κάτω είχε δηλώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος και στον προηγούμενο σταθμό της διεθνούς περιοδείας του, το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. "Από το Λίβανο στο Ιράκ και στην Υεμένη, το Ιράν χρηματοδοτεί, οπλίζει και εκπαιδεύει τρομοκράτες και πολιτοφυλακές και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που σπέρνουν τον όλεθρο και το χάος στην περιοχή" σημείωσε.

Κάλεσε επίσης σε νέα διεθνή απομόνωση της Τεχεράνης "μέχρι το ιρανικό καθεστώς να είναι διατεθειμένο να γίνει ένας ειρηνευτικός εταίρος". Στην τοποθέτησή του, ο Τραμπ όχι μόνο παρείχε νομιμοποίηση στη φονική αεροπορική εκστρατεία που διεξάγει σήμερα η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, αλλά απέφυγε και οποιαδήποτε αναφορά στην υποστήριξη τζιχαντιστικών ομάδων από το Ριάντ.

Όπως ήταν επόμενο, όλα αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης. "Δεν μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας υπερδυνάμεις. Δεν νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα αντάλλαζε το αίμα που έχυσε την 11η Σεπτεμβρίου για χρήματα από πωλήσεις εξοπλισμών". Το αιχμηρό σχόλιο του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί αναφερόταν στα αμυντικά συμβόλαια ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την επόμενη δεκαετία.

Ο Ροχανί δεν παρέλειψε να ρίξει το "καρφί" του και για τις... δημοκρατικές διαδικασίες στη Σαουδική Αραβία, μια ευκαιρία που του έδωσε η νωπή ακόμα λαϊκή εντολή που εξασφάλισε στις ιρανικές εκλογές της Παρασκευής. "Ο κ. Τραμπ επισκέπτεται την περιοχή την ώρα που εκατομμύρια προσέρχονται στις κάλπες. Πήγε όμως σε μια χώρα όπου ο λαός δεν έχει δει ποτέ του ψηφοδέλτια και δεν ξέρει τι σημαίνουν κάλπες. Ελπίζω μια μέρα η Σαουδική Αραβία να δείξει τη δύναμή της και μέσα από τις εκλογές" τόνισε.

Η αντίδραση της Τεχεράνης στα πυρά Τραμπ δεν είχε όμως μόνο τη μορφή σαρκαστικών σχολίων. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο Ροχανί πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.

"Το ιρανικό έθνος αποφάσισε να είναι ισχυρό. Οι πύραυλοι που διαθέτουμε προορίζονται για ειρηνικούς και αμυντικούς σκοπούς... Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποτε χρειαστεί να προβούμε σε μια δοκιμή, θα το πράξουμε και δεν θα τους ζητήσουμε την άδεια" σημείωσε, διαμηνύοντας πως η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή της Τεχεράνης.

Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ουάσιγκτον

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην κλήτευση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που ερευνά την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Φλιν θα επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που του δίνει το δικαίωμα να μην επιβαρύνει τη θέση του με τη μαρτυρία του, αναφέρου το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η εφημερίδα “Wall Street Journal” και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Σημειώνεται πως η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας είχε ζητήσει από τον Φλιν να της παραδώσει μια σειρά έγγραφα χωρίς εκείνος να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, χωρίς να συμπληρώσει ούτε έναν μήνα στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Είχε αποκαλυφθεί τότε ότι είχε συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι ο Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους και άλλα άτομα που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο τουλάχιστον 18 φορές μέσα στους επτά μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL