Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τουρκία: Χειροπέδες στην ελευθεροτυπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Χειροπέδες στην ελευθεροτυπία

“Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα” θυμίζουν καθημερινά στον Ερντογάν οι εργαζόμενοι στα τουρκικά ΜΜΕ

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο κύμα διώξεων και καταστολής εναντίον του Τύπου αλλά και απλών πολιτών, όπως η μητέρα ενός απεργού πείνας η οποία σύρθηκε στο αστυνομικό τμήμα γιατί εξέφραζε την αλληλεγγύη της στον αγώνα του παιδιού της, ενός απολυμένου εκπαιδευτικού που αρνείται την τροφή επί σχεδόν δυόμιση μήνες.

Η κεμαλική αντικυβερνητική εφημερίδα “Sozcu” (“Εκπρόσωπος”) είναι ο νέος στόχος των τουρκικών αρχών που έχουν κλείσει ήδη δεκάδες μέσα ενημέρωσης. Η εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του ιδιοκτήτη και άλλων υπευθύνων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας που υπερασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Συνελήφθη τουλάχιστον ένα άτομο, η Μεντιχά Ολγκούν, που ήταν υπεύθυνη για τον ιστότοπο της εφημερίδας, αναζητούνται ο υπεύθυνος των οικονομικών και ένας δημοσιογράφος με έδρα στη Σμύρνη, ενώ πιστεύεται ότι ο ιδιοκτήτης του εντύπου Μουράτ Ακμπάι βρίσκεται στο εξωτερικό. Η αστυνομία έκανε έρευνες στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και οι τέσσερις κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου Ερντογάν και σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης. Πρόκειται για κατηγορίες που απαγγέλλονται εναντίον μελών του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη νέα δίωξη κατά των ΜΜΕ που δέχονται "αφόρητες πιέσεις". Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μπαρίς Γιαρκντάς είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της εφημερίδας, την οποία χαρακτήρισε ως "ανάσα οξυγόνου μέσα σε ένα τοξικό μιντιακό περιβάλλον".

Το Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου, μια ένωση στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι και εκδότες, σημείωσε ότι για την έκδοση των ενταλμάτων επελέγη ειδικά η 19η Μαΐου (Ημέρα του Ατατούρκ, της Νεολαίας και του Αθλητισμού) παρότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση επί σχεδόν δέκα μήνες, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους.

72 ημέρες απεργία πείνας

Η αστυνομία συνέλαβε στην Άγκυρα 9 άτομα που διαδήλωναν τη συμπαράστασή τους στους Σεμίρ Οζακτζά (απολυμένος δάσκαλος) και στην ακαδημαϊκό Νουριγιέ Γκιουλέν (απολυμένη από το πανεπιστήμιο Σελτζούκ), οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 10 Μαρτίου ζητώντας την επαναπρόσληψή τους.

Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους η μητέρα του Σεμίρ Οζακτζά, Σουλτάν- δέχθηκαν την επίθεση αστυνομικών που έκαναν χρήση δακρυγόνων, όταν αρνήθηκαν να σβήσουν τη φωτιά που είχαν ανάψει στον δρόμο για να ζεσταθούν. Η δημοσιότητα που έχει πάρει ο αγώνας των δυο εκπαιδευτικών αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της κυβέρνησης, ενώ οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι οι αρχές θα επιχειρήσουν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να τους σιτίσουν διά της βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL