Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τεντωμένο σχοινί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τεντωμένο σχοινί

Όταν επιστρέψει από την πρώτη διεθνή περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμα χειρότερη κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν που άφησε πίσω του. Το σκάνδαλο για τις παρεμβάσεις του Προέδρου στο έργο των ομοσπονδιακών αρχών φουντώνει καθημερινά με αποκαλύψεις και καταγγελίες του «συστημικού» Τύπου, που τον πολέμησε όσο κανέναν άλλο Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ- όπως λέει- αλλά ξύπνησε τις μνήμες του Γουότεργκεϊτ, με αποτέλεσμα να μιλούν για ενδεχόμενη καθαίρεσή του ακόμα και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ορίστηκε ειδικός ανακριτής για την υπόθεση των «αθέμιτων σχέσεων» του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία. Οι μυλόπετρες της έρευνας άρχισαν να γυρίζουν βασανιστικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μεγάλη ανάγκη να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο ταξίδι του και στις επαφές με τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου, του Ισραήλ, με τους Ευρωπαίους και νατοϊκούς συμμάχους. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει διαρκώς μέτωπα από τότε που μπήκε στον Λευκό Οίκο, όπως με τα προεδρικά διατάγματα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα υπηκόων μουσουλμανικών χωρών, με την «άγαρμπη» αντιμετώπιση συμμάχων όπως της Άνγκελα Μέρκελ, Ανατολικοευρωπαίων και Ασιατών που καλούνται να πληρώσουν παραπάνω για την κοινή άμυνα.

Εκείνο που χρειάζεται να δείξει σε αυτή την περιοδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ότι μπορεί -έστω προσωρινά- να αφήνει κατά μέρος τον «απρόβλεπτο» και συγκρουσιακό χαρακτήρα του. Χρειάζεται συμμάχους. Όπως συμβαίνει στον κόσμο των επιχειρήσεων, από όπου προέρχεται και διέπρεψε, αυτό σημαίνει ενίοτε επώδυνους συμβιβασμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δικάζεται από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται σήμερα από τους Ρεπουμπλικανούς, δηλαδή από το κόμμα του Τραμπ. Για την παραπομπή του αποφασίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ τον δικάζει η Γερουσία (υπό την προεδρία του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου), που αποφασίζει για την καθαίρεση με πλειοψηφία δύο τρίτων. Δυο Αμερικανοί πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί, ο Άντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998. Και οι δύο ήταν Δημοκρατικοί και γλίτωσαν την καταδίκη μετά από οριακές ψηφοφορίες.

Ο Τζάκσον, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και ανέλαβε την προεδρία μετά τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν, συγκρούστηκε με το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο για την διαχείριση της ανοικοδόμησης του Νότου και για τον έλεγχο του στρατού μετά τον αμερικανικό εμφύλιο. Παραπέμφθηκε για κατάχρηση εξουσίας, αλλά οι αντίπαλοί του απέτυχαν για μια ψήφο. Μετά από 130 χρόνια ο Κλίντον παραπέμφθηκε για ψευδορκία και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο Λεβίνσκι από τους υποκριτές ηθικολόγους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι πάλι οριακά δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν.

Εκείνος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, πριν ακόμα δικαστεί, ήταν ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 μετά από την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την παραπομπή του και, όταν έγινε φανερό ότι το διαλυμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα τον στήριζε στην Ολομέλεια, πόσο μάλλον στη Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ακόμα και για προδοσία. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών, ιδίως από τη στάση των βαρόνων του κόμματος, που έχουν μαζί του ανοιχτούς λογαριασμούς και αποτελούν σάρκα εκ της σαρκός του αμερικανικού κατεστημένου. Γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία τα ντιλ που θα κλείσει ο πρόεδρος στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για άμυνα - οικονομία, η επίσκεψή του στο Βατικανό. Το πάρε - δώσε στην περιοδεία θα είναι καθοριστικό για τη στάση των λόμπι και για τις ισορροπίες στο Κογκρέσο. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL