Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / ΗΠΑ: "Κυρίαρχοι πολίτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / ΗΠΑ: "Κυρίαρχοι πολίτες"

Δυτικό Μέμφις, Άρκανσο, διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος 40. Ο αστυνόμος Μπιλ Έβανς μόλις έχει σταματήσει για έλεγχο ένα “βανάκι” στην άκρη του δρόμου. Οδηγός του είναι ο Τζέρι Κέιν Τζούνιορ και επιβάτης του ο 16χρονος γιος του, Τζόζεφ. Ο Κέιν περιοδεύει τη χώρα κάνοντας σεμινάρια για τη “διαχείριση χρέους” παρουσιαζόμενος ως πάστορας. Έντυπα θρησκευτικού περιεχομένου βρίσκονταν αραδιασμένα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ο έλεγχος για τις πινακίδες κυκλοφορίας έδειξε ότι το όχημα ήταν καταχωρημένο στο “όνομα” του “Οίκου της Προσευχής του Κυρίου”, μιας από πάμπολλες εκκλησίες - παραθρησκευτικές οργανώσεις της Αμερικής, κάπου στο Οχάιο. Αυτό που δεν ήξερε ο αστυνόμος Έβανς ήταν ότι κάτω απ' τα έντυπα με τον λόγο του Κυρίου, υπήρχαν κρυμμένα όπλα. Τα είχε αγοράσει ο Κέιν πριν μερικές μέρες από μια εμποροπανήγυρη στη Νεβάδα. Ο “πάστορας” είχε μπλεξίματα με τον νόμο. Πριν ένα μήνα που τον είχαν σταματήσει πάλι για έλεγχο, είχε ορκιστεί πως η επόμενη φορά που θα τον ενοχλήσει “μπάτσος” στον δρόμο, θα είναι κι η τελευταία.

Ο Έβανς προσπαθεί να βγάλει άκρη με τα διάφορα περίεργα χαρτιά που του ξεδιπλώνει ο οδηγός του βαν για τα στοιχεία της ταυτότητάς του και της “επαγγελματικής” ιδιότητάς του. Την επόμενη κιόλας στιγμή, ο ελεγχόμενος ορμά κι αρχίζει να χτυπά με μπουνιές τον αστυνομικό ρίχνοντας τον στο χαντάκι παράπλευρα του δρόμου. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, ο μικρός Κέιν πετάγεται απ' την μεριά του συνοδηγού μ' ένα “Καλάζνικοφ” στα χέρια και γαζώνει εν ψυχρώ τον αστυνομικό. Ο συνάδελφός του Έβανς, ο αρχιφύλακας Μπράντον Πόντερτ που παρακολουθεί τη σκηνή ανταποδίδει τα πυρά, όμως οι σφαίρες βρίσκουν και τον ίδιο ρίχνοντας τον κάτω. Οι Κέιν πηδούν στο "βανάκι" και εξαφανίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Ένας περαστικός φορτηγατζής της FedEx σταματά βλέποντας τους δύο αστυνομικούς αιμόφυρτους στον δρόμο και καλεί το 911. Ήταν όμως αργά. Ο αρχιφύλακας Πόντερτ ήταν ήδη νεκρός, είχε δεχθεί 14 σφαίρες. Ο Έβανς πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο, χτυπημένος από 11 σφαίρες. Και οι δυο τους φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά οι βολίδες από ένα πολεμικό όπλο όπως το "Καλάσνικοφ” του 16χρονου Τζόζεφ, τα τρύπησαν σαν να ήταν από χαρτί. Μιάμιση ώρα αργότερα, το "βανάκι" των Κέιν εντοπίζεται στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ στο Δυτικό Μέμφις. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας το κυκλώνουν από παντού και η μάχη ξεσπά. Οι Κέιν καταφέρνουν να χτυπήσουν άλλους δύο αστυνομικούς πριν πέσουν νεκροί κι οι ίδιοι μέσα σε μια βροχή από σφαίρες, θύτες και θύματα ενός απίστευτου παραλογισμού.

Το κίνημα

Η πρώτες έρευνες δεν αργούν να δώσουν στοιχεία για την ταυτότητα και τα κίνητρα πατέρα και γιου. Οι Κέιν αυτοπροσδιορίζονταν ως "κυρίαρχοι πολίτες", το διογκούμενο εξτρεμιστικό κίνημα της Αμερικής οι οπαδοί του οποίου απορρίπτουν την εξουσία της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον και του νόμου, κάθε νόμου, ομοσπονδιακού, πολιτειακού, τοπικού. Τα ιδεολογικά πιστεύω των Κέιν, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μοιράζονται πλέον δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί, τους θέτουν εξ αντικειμένου κατά από τη μεγάλη ομπρέλα του κινήματος των "Πατριωτών", ένα φάσμα ακροδεξιών μαχητικών οργανώσεων και ομάδων που θεωρούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστεί δύναμη ολοκληρωτισμού και καταστολής.

Επίσημες πηγές υπολόγιζαν το 2012 τους “κυρίαρχους πολίτες” σε περίπου 300.000 άτομα σε όλη την Αμερική, επισημαίνοντας ότι το κίνημα είναι ενεργό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο πατέρας του δολοφονημένου αρχιφύλακα Πόντερτ, αρχηγός ο ίδιος της αστυνομίας του Δυτικού Μέμφις, Μπομπ Πόντερτ, που διερεύνησε το κίνημα μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του, δήλωσε: “Είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για αυτό που πιστεύουν. Οι ξένοι τρομοκράτες που χτύπησαν τους δίδυμους πύργους ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν για τις πεποιθήσεις τους. Οι 'κυρίαρχοι πολίτες' είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα”.

Μιλώντας στην εκπομπή του CBS “60 Λεπτά”, ο θεωρούμενος γκουρού του κινήματος Άλφρεντ Άντασκ υποστήριξε πως το να εμπιστεύεται κανείς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αποτελεί “πράξη αντιαμερικανισμού”... “Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα συνταγματικά όρια της. Θεωρούν ότι ως κυβέρνηση μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε . Και μερικοί λένε, 'Όχι, δεν νομίζω ότι μπορείς'”, συμπλήρωσε ο Άντασκ.

"Άμεση απειλή"

Παρόλο που η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού (CVE) ώστε να εστιάσει τις προσπάθειές του αποκλειστικά στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, μια πανεθνική έρευνα του 2014 μεταξύ 175 υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, κατέτασσε τους "κυρίαρχους πολίτες" στην κατηγορία της πιο άμεσης τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την εσωτερική ασφάλεια της Αμερικής είναι όλες εγχώριες και επικαλύπτουν η μια την άλλη: το κίνημα των ένοπλων πολιτοφυλακών, οι ρατσιστές skineheads και οι Νεοναζί. Σημειωτέον ότι σε υπόμνημά του από το 2011, το FBI χαρακτηρίζει τους “κυρίαρχους πολίτες” τρομοκρατικό κίνημα και “αυξανόμενη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια” των ΗΠΑ.

Το 2009, ο Ντάριλ Τζόνσον, αναλυτής καριέρας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, συνέταξε μια έκθεση προβλέποντας αναβίωση του "δεξιού εξτρεμισμού" στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξοργίστηκαν μαζί του χαρακτηρίζοντας την έκθεση "πολιτικά υποκινούμενη κινδυνολογία". Κατά την άποψή τους, επιχειρούσε να βάλει στο ίδιο τσουβάλι μη βίαιες συντηρητικές και "ελευθεριακές" ομάδες με τους τρομοκράτες. Είχαν γίνει έξω φρενών με την πρόβλεψή του Τζόνσον ότι βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να στρατολογηθούν από εξτρεμιστικές ομάδες. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα συμπεράσματα της έκθεσης ως αποτέλεσμα αιτιολογημένης και ανεξάρτητης ανάλυσης αλλά η τότε υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο υποκύπτοντας στην πολιτική πίεση, απέρριψε την έκθεση και διέταξε την διάλυση της ομάδας του. Τον επόμενο χρόνο ο Τζόνσον θα παραιτηθεί από το υπουργείο.

Τα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν από τότε φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τις ζοφερές προβλέψεις του. Το 2010, μια πρωτοφανής επίθεση αυτοκτονίας από αέρος με μικρό πολιτικό αεροσκάφος κατά του κτηρίου της IRS, της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας, συντάραξε το Όστιν του Τέξας. Ακολούθησε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε ναό των Σιχ, στο Ουϊνσκόνσιν, το 2012, και της πολύνεκρης σφαγής στην εκκλησία των Αφροαμερικανών μεθοδιστών στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα, το 2015, από τον 21χρονο ακροδεξιό ρατσιστή Ντίλαν Ρουφ. Πέρυσι τον Ιούλιο, ο Αφροαμερικανός πρώην πεζοναύτης Γκάβιν Γιουτζίν Λονγκ εκτέλεσε εν ψυχρώ τρεις αστυνομικούς στον Μπάτον Ρουζ της Λουϊζιάνα. Οι έρευνες έδειξαν ότι στα στοιχεία ταυτότητας που είχε καταθέσει την προηγούμενη χρονιά στο τοπικό υποθηκοφυλακείο, αυτοπροσδιορίζονταν ως “κυρίαρχος πολίτης”.

Ο νέος κύκλος

Σύμφωνα με τις καταγραφές, τουλάχιστον 45 αστυνομικοί έχουν δολοφονηθεί από Αμερικανούς εξτρεμιστές απ' το 2001 μέχρι σήμερα. Απ' αυτούς, οι 10 δολοφονήθηκαν από άτομα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την άκρα αριστερά, 34 από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και μόνον ένας έπεσε νεκρός από επίθεση που συνδέεται με ισλαμιστική τρομοκρατία. Περυσινή έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημείωνε ότι από τα 85 περιστατικά βίαιου εξτρεμισμού που οδήγησαν σε θανάτους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ομάδες της άκρας δεξιάς είναι υπεύθυνες για τα 62 από αυτά (ποσοστό 73%) ενώ οι ισλαμιστές εξτρεμιστές ευθύνονται για τα 23 (27%).

Αναλυτές όπως η J.J. MacNab, υπεύθυνη του προγράμματος μελέτης του εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, θεωρούν τους “κυρίαρχους πολίτες” ως τον νέο κύκλο της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής βίας στις ΗΠΑ. Ο προηγούμενος θεωρείται ότι ήταν αυτός που “έκλεισε” το 1995 με την ανατίναξη του ομοσπονδιακού κτηρίου στην πόλη της Οκλαχόμα από τον βετεράνο του Πολέμου του Περσικού Τίμοθι ΜακΒέι και τον θάνατο 168 ανθρώπων, ανάμεσά τους 19 παιδιών.

Συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου “Οι Στασιαστές: Μέσα στον εκρηκτικό κόσμο του αντικυβερνητικού εξτρεμισμού της Αμερικής”, η ΜακΝαμπ εξηγεί ότι το κίνημα των “κυρίαρχων πολιτών” διογκώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ως αποτέλεσμα των εξώσεων και των κατασχέσεων σπιτιών από τις τράπεζες καθώς, λόγω κρίσης, πολλοί βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους. Πολλοί “κυρίαρχοι πολίτες” είναι καταληψίες σπιτιών, είτε λόγω κατάσχεσης του δικού τους, είτε γιατί καταπάτησαν σπίτια άλλων που τα εγκατέλειψαν μετά από έξωση. “Το οικονομικό έγκλημα είναι ανεξέλεγκτο μεταξύ των “κυρίαρχων πολιτών”, υπάρχουν άνθρωποι που εξαπατούν ο ένας τον άλλον”, λέει η ΜακΝαμπ.

Σύμφωνα με την ΜακΝαμπ, ο Τραμπ απολαμβάνει για την ώρα τον “μήνα του μέλιτος” από τις συγκεκριμένες ομάδες αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει. Όταν αντιληφθούν πως ο νέος πρόεδρος δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της Αμερικής, θα αισθανθούν ότι τους χρησιμοποίησαν και θα στραφούν εναντίον του. Η εκδήλωση του εξτρεμιστικού φαινομένου ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ο τελευταίος κύκλος του περιελάμβανε φαινόμενα πολιτικής ανυπακοής όπως φορολογική αντίσταση και ένοπλες πολιτοφυλακές πριν κλείσει με την απίστευτη ανθρωποσφαγή στην πόλη της Οκλαχόμα. “Τώρα επαναλαμβάνουμε αυτόν τον κύκλο και πλησιάζουμε στο κλείσιμό του” επισημαίνει στην Guardian, εν είδει προειδοποίησης, η ΜακΝαμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL