Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Από την τρέλα στη χολέρα και στον θάνατο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την τρέλα στη χολέρα και στον θάνατο...

"Μόλις απέλυσα τον διευθυντή του FBI. Ήταν τρελάρας, γλίτωσα όμως από την πίεση" φέρεται ότι είπε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όταν τον υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο πριν από δέκα ημέρες. Η αποκάλυψη, από τους "Times" της Νέας Υόρκης, καθώς ξεκινούσε ο Τραμπ το ταξίδι του σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, επισκίασε δύο άλλες, "μικρότερες" ειδήσεις.

Η μία αφορούσε τη διάσωση περίπου τεσσερισήμισι χιλιάδων ανθρώπων από μισοβυθισμένες φουσκωτές βάρκες και ξύλινα πλεούμενα, μέσα σε 48 ώρες, στην κεντρική Μεσόγειο. Έπλεαν ανοιχτά της Λιβύης, με προορισμό τις ακτές της Ευρώπης. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, αλλά εκατοντάδες παραδόθηκαν πίσω στη Λιβύη. Το ανθρώπινο ποτάμι από την Αφρική δεν στερεύει. Το αντίθετο, φουσκώνει με το καλοκαίρι. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία από τις αρχές του έτους ξεπέρασε ήδη τις 45.000, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής χειροτερεύει καθημερινά, ενώ στους καταυλισμούς της Λιβύης επικρατεί χάος. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι έρμαια κάθε λογής πολέμαρχων και δουλέμπορων.

Η άλλη είδηση ήλθε από την Υεμένη, όπου στα δεινά του εμφυλίου και των επιθέσεων από τη Σαουδική Αραβία προστέθηκε, μετά τον λιμό, η χολέρα. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 23.000, οι νεκροί τους 200 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί ραγδαία το καλοκαίρι και θα πλήξει περίπου 250.000 ανθρώπους.

Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ προειδοποιούν επί μήνες για την επερχόμενη καταστροφή. Αλλά στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και σε άλλες πρωτεύουσες οι προτεραιότητες είναι άλλες: Ευρώ, Brexit, τρομοκρατία, φράχτες, κάλπες... Πάνω στην προσφυγική κρίση, πάνω στους πολέμους, ακροδεξιοί λαϊκιστές χτίζουν πολιτικές καριέρες. Μα καλά, αναρωτιέσαι, είναι τρελοί; Είναι δυνατόν να μην βλέπουν ότι, όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του, η κατάσταση θα χειροτερεύει; Δεν βαριέσαι, όσο βγαίνει κέρδος από τον πόλεμο, από τα τείχη, από τη μαύρη αγορά, από τα συμβόλαια εταιρειών που προσφέρουν "υπηρεσίες ασφαλείας", πάντα θα βρίσκεται μια "λύση": Τείχη πάνω στα τείχη, μεγαλύτερες βόμβες, μεγαλύτεροι καταυλισμοί, μεγαλύτερες μπίζνες. Λογικό μέχρι τρέλας. Άραγε πόσοι πρέπει να εξοντωθούν για να χαλαρώσει η πίεση, για να μειωθούν οι ροές; Και η Γη γυρίζει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL