Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ο πρώτος γυναικείος τηλεοπτικός σταθμός ξεκινά να εκπέμπει στο Αφγανιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρώτος γυναικείος τηλεοπτικός σταθμός ξεκινά να εκπέμπει στο Αφγανιστάν

Ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο αφιερωμένο στις γυναίκες πρόκειται να αρχίσει να εκπέμπει στο Αφγανιστάν, το πρώτο αυτού του είδους σε μια χώρα της οποίας η βιομηχανία μέσων ενημέρωσης, όπως και πολλοί άλλοι τομείς της κοινωνίας, εξακολουθούν να ανδροκρατούνται.

Το Zan TV ("Η Τηλεόραση των Γυναικών") θα ξεκινήσει να εκπέμπει την Κυριακή και το προσωπικό του θα είναι αμιγώς γυναικείο--παρουσιάστριες και παραγωγοί--που επιλέχθηκαν έπειτα από μια πολυδιαφημισμένη εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους της Καμπούλ.

Γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων εμφανίζονται τακτικά σε πολλά αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός για γυναίκες. Η άφιξή του υπογραμμίζει το γεγονός ότι πίσω από τις καθημερινές ιστορίες βίας εις βάρος των γυναικών, συντελούνται αλλαγές στο Αφγανιστάν ακόμη κι αν αυτές συχνά γίνονται με αργούς ρυθμούς και είναι ελλιπείς.

"Χαίρομαι πολύ που αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός δημιουργήθηκε για γυναίκες γιατί υπάρχουν γυναίκες στην κοινωνία μας που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους", δηλώνει η 20χρονη Κατίρα Αχμάντι, παραγωγός στον τηλεοπτικό σταθμό. "Επομένως αυτός ο σταθμός εκπροσωπεί τις γυναίκες και εργαζόμαστε για να ακουστεί η φωνή των γυναικών ώστε να υπερασπιστούν οι ίδιες τα δικαιώματά τους", σημειώνει η Αχμάντι.

Τα δικαιώματα των γυναικών και η εκπαίδευση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται συχνά από την κυβέρνηση και από ξένες οργανώσεις αρωγής ως κάποια από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Μολαταύτα, το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις δυσκολότερες περιοχές του κόσμου για τις γυναίκες που εργάζονται στα μίντια και σε μια χώρα φτωχή που έχει υποφέρει από τον πόλεμο με ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου "συνωστίζονται" περίπου 40 σταθμοί δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχία.

Ο επιχειρηματίας των μίντια και ιδρυτής του Zan TV Χαμίντ Σαμάρ δήλωσε ότι ποντάρει στο πιθανόν πολυπληθές γυναικείο κοινό που συναντάται σε μεγάλες πόλεις όπως η Καμπούλ και που διψά για ενημέρωση και συζητήσεις που αντανακλούν τις δικές του εμπειρίες.

Το Zan TV λειτουργεί με περιορισμένο προϋπολογισμό και χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους ψηφιακή τεχνολογία εκπέμποντας από ένα κεντρικό στούντιο στην Καμπούλ. Το επίκεντρό του είναι οι εκπομπές διαλόγου, αλλά υπάρχουν και κάποια προγράμματα για την υγεία και την μουσική. Βασίζεται κατά πολύ σε μια ομάδα κυρίως νεαρών γυναικών, πολλές εκ των οποίων είναι φοιτήτριες.

Περίπου 16 άνδρες τεχνικοί εργάζονται πίσω από τις κάμερες--εικονολήπτες, γραφίστες, μοντέρ--ενώ κάποιοι εκπαιδεύουν τις γυναίκες συναδέλφους τους που έχουν μικρή πρόσβαση στην εκπαίδευση στα μίντια.

Κάποιες από τις εργαζόμενες εκεί, όπως η Αχμάντι, δεν είχαν την έγκριση της οικογένειάς τους και άλλες δέχτηκαν ακόμη και απειλές τις οποίες και αγνόησαν προκειμένου να ακολουθήσουν μια καριέρα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL