Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Για "κυνήγι μαγισσών" μιλάει τώρα ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Για "κυνήγι μαγισσών" μιλάει τώρα ο Τραμπ

Στη χώρα του διαβόητου γερουσιαστή Μακάρθι χρειάζεται κάποια προσοχή όταν μιλάει κάποιος για το "μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών" στην αμερικανική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ, που ποτέ δεν διακρινόταν για την αίσθηση του μέτρου, το έκανε χθες παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά τον εαυτό του ως διωκόμενο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδοκίμασε έντονα τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα στην έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αντιμέτωπο με αφόρητες πιέσεις από πλευράς Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υποχρεωθεί λίγο νωρίτερα σε μια κίνηση με στόχο την εκτόνωση της κρίσης διορίζοντας ως επικεφαλής των ερευνών τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Μιούλερ θεωρείται αξιόπιστος από όλες τις πλευρές. Διαθέτει αξιοσημείωτη εμπειρία στη διαχείριση πολυσύνθετων ερευνών και έχει διατελέσει διευθυντής του FBI για δώδεκα χρόνια, τόσο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου όσο και επί Μπάρακ Ομπάμα. Παράλληλα διαθέτει σημαντική νομική εμπειρία καθώς έχει ηγηθεί της Διεύθυνσης Εγκληματολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και γενικός εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο.

Τα διαπιστευτήρια του Μιούλερ δεν έδειξαν πάντως να συγκινούν τον πρόεδρο Τραμπ, που είδε πίσω από τον διορισμό του μόνο μια κίνηση υπονόμευσής του. "Παρ’ όλες τις παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και στην κυβέρνηση Ομπάμα, ουδέποτε διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας!" διαμαρτυρήθηκε στο Twitter προσθέτοντας: "Αυτό είναι το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών εις βάρος ενός πολιτικού στην αμερικανική ιστορία!".

Λες και ήθελαν να τον δικαιώσουν, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνέχιζαν την ίδια ώρα να φέρνουν στην επιφάνεια πληροφορίες για κάθε είδους επαφές συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε πως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και άλλοι συνεργάτες του Τραμπ ήρθαν σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους ή με άτομα με υποτιθέμενες διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο σε τουλάχιστον 18 περιπτώσεις κατά τους επτά τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι συνομιλίες ανάμεσα στον Φλιν και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κισλιάκ πύκνωσαν μετά τις εκλογές, καθώς οι δυο τους συζητούσαν για τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα παρέκαμπτε τον μηχανισμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον οποίο αμφότερες οι πλευρές θεωρούσαν εχθρικό απέναντι στην προοπτική εξομάλυνσης των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί οποιεσδήποτε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε στη συνέχεια τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL