Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
"Χείρα βοηθείας" στον Τραμπ από τον Πούτιν / Πολιτική σχιζοφρένεια στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χείρα βοηθείας" στον Τραμπ από τον Πούτιν / Πολιτική σχιζοφρένεια στις ΗΠΑ

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος για τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με το Κρεμλίνο αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου στο έργο της Δικαιοσύνης. Τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ καθιστά μάλιστα ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι ο μόνος που σπεύδει να τον υπερασπιστεί είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν...

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του αμερικανικού Τύπου ότι ο Τραμπ αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα απόρρητες πληροφορίες για τον ISIS στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε χθες ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να πάσχουν από "πολιτική σχιζοφρένεια" και προσφέρθηκε να δώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο τα πρακτικά της συνάντησης προκειμένου να αποκαλυφθεί ότι κανένα κρατικό μυστικό δεν διέρρευσε κατά τη συνάντηση.

Επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η εφημερίδα “Washington Post” έγραψε την Τρίτη ότι ο Τραμπ αποκάλυψε "πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης", θέτοντας πιθανώς σε κίνδυνο μια σημαντική πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν είχαν παραχωρηθεί από "συνεργάτη" των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Η "πηγή" των πληροφοριών δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, με αποτέλεσμα η κίνηση του Τραμπ να θέτει σε κίνδυνο και τη μελλοντική συνεργασία του συμμάχου, σημείωνε το δημοσίευμα, αναφέροντας επίσης πως οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν αφορούν τη δυνατότητα των τζιχαντιστών να κρύβουν πλέον εκρηκτικά μέσα σε φορητούς υπολογιστές.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση με τον Λαβρόφ, αρνήθηκε ότι συζητήθηκε κάποια "πηγή ή μέθοδος πληροφοριών" που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. Τα δημοσιεύματα διέψευσε και η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ, σημειώνοντας πως "ο Πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, "μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία".

Στο ήδη βαρύ κλίμα για τον Λευκό Οίκο ήρθαν να προστεθούν από χθες και νέες καταγγελίες για την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή του FBI την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “New York Times” ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Τζέιμς Κόμεϊ να κλείσει την έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και της Ρωσίας.

“Ελπίζω να μπορείς να το παρατήσεις αυτό” φέρεται να είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητώντας επίσης από τον Κόμεϊ να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων κατά δημοσιογράφων για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών.

Ο καταιγισμός αποκαλύψεων έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των Αμερικανών να τάσσεται για πρώτη φορά υπέρ της αποπομπής του Τραμπ. Σύμφωνα με έρευνα του Public Policy Polling, το 48% των ερωτηθέντων θα υποστήριζαν σήμερα μια ανάλογη πρωτοβουλία, έναντι 41% που την απορρίπτουν. Μόνο το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία του, έναντι 45% που νομίζουν ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL