Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Πρόκληση Ερντογάν επί αμερικανικού εδάφους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκληση Ερντογάν επί αμερικανικού εδάφους (Video)

Μια γερή γεύση της καταστολής α λα Ερντογάν πήραν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας και η κοινή γνώμη από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι φρουροί της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και άλλοι Τούρκοι με πολιτικά κατά Κούρδων και Αρμένιων διαδηλωτών στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, η οποία δεν φαίνεται να απέδωσε τα αποτελέσματα που ανέμενε η Άγκυρα. Παράλληλα, οι Πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν διαφώνησαν στις δηλώσεις που έκαναν στον Λευκό Οίκο για το "καυτό" ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποφεύγει να σηκώσει το γάντι που έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, βοηθούντος ίσως και του μεταφραστή που απάλυνε ελαφρώς τη μομφή του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών αλλά και δημοσιογράφων που βρίσκονταν μπροστά στην πρεσβεία, τραυματίζοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, το ένα σοβαρά. Οι Αμερικανοί αστυνομικοί μάλλον αιφνιδιάστηκαν από τον... ζήλο των Τούρκων συναδέλφων τους με τα πολιτικά, οι οποίοι χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές τους διαδηλωτές πριν υποχωρήσουν στους χώρους της πρεσβείας.

Η δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας Μάριελ Μπάουερ καταδίκασε κατηγορηματικά τη "βίαιη επίθεση κατά ειρηνικής διαδήλωσης που αποτελεί προσβολή για τις αξίες της Ουάσινγκτον και για τα δικαιώματα των Αμερικανών", ενώ τόνισε ότι γίνεται έρευνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ενώ ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε χαρακτηριστικά "Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν κάνουμε εδώ τέτοια, δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους τη τραμπούκικη συμπεριφορά".

https://twitter.com/curdistani/status/864979040557563905

Στις δηλώσεις τους ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε την αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού στην ανάσχεση του κομμουνισμού και στον πόλεμο της Κορέας καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ χαρακτήρισε "τρομοκράτες" την οργάνωση PKK και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις διώξεις και στο κύμα καταστολής στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα με τον εξοπλισμό των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις - όπως χαρακτήρισε το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την ένοπλη πτέρυγά του YPG- δεν έχουν θέση στην περιοχή στο μέλλον, ενώ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή η συνδιαλλαγή μαζί τους, καθώς παραβιάζει τα συμφωνηθέντα διεθνώς. Ήταν μια ξεκάθαρη αναφορά στους Κούρδους της Συρίας που έχουν αναδειχθεί ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην επίθεση κατά της "πρωτεύουσας" των τζιχαντιστών Ράκα.

https://twitter.com/VOANews/status/864655547215171584

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τραμπ και οι επιτελείς του κατέστησαν σαφές στον συνομιλητή τους ότι δεν πρόκειται να αναστείλουν τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας και προειδοποίησαν την Τουρκία να μη θέσει πάλι σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών που κάνουν από κοινού περιπολίες με κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες ο Ερντογάν χαρακτήρισε "τρομοκράτες". Σημειώνεται ότι μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιδρομές των τουρκικών δυνάμεων κατά κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι συντονίζουν παράλληλα την επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

https://twitter.com/Herb_Maddison/status/865097021409169408

Ενδεικτικό της δυσπιστίας που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του στην Ουάσιγκτον τη δική του θωρακισμένη Μερσεντές, που μεταφέρθηκε από την Τουρκία με στρατιωτικό αεροπλάνο, αντί να χρησιμοποιήσει τη θωρακισμένη Κάντιλακ που παραχωρούν οι Αμερικανοί στους επισκέπτες τους. Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει την αμερικανική λιμουζίνα. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν σημείωσε πάντως ότι ο Ερντογάν ακολουθεί αυτή την πρακτική εδώ και έναν χρόνο στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Στα μαχαίρια Άγκυρα και Βερολίνο

Βαθαίνει παράλληλα η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, με επιπτώσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως το Κοινοβούλιο θα κληθεί πιθανόν να ψηφίσει για την απόσυρση από την Τουρκία των γερμανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην άρνησή της να επιτρέψει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη βάση αυτή. Η δύναμη αποτελείται από περίπου 250 στρατιωτικούς, πιλότους και προσωπικό υποστήριξης.

"Μπορώ μόνο να ελπίσω πως η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη τις ερχόμενες ημέρες. Διαφορετικά, το γερμανικό Κοινοβούλιο οπωσδήποτε δεν θα αφήσει τους στρατιώτες στην Τουρκία" δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα “Neue Osnabruecker Zeitung”. Ως μία από τις πιθανές χώρες μετεγκατάστασης της γερμανικής δύναμης έχει αναφερθεί η Ιορδανία, η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, οι Πράσινοι και η Αριστερά ζήτησαν να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας είναι οι τετρακόσιοι και πλέον Τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους που έχουν ζητήσει άσυλο στο Βερολίνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και το κύμα διώξεων που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά των γκιουλενιστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Βild”, ακόμα δύο Τούρκοι στρατηγοί ζήτησαν άσυλο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αργά προχθές και επρόκειτο να μεταφερθούν σε κέντρο προσφύγων.

Game of Thrones

Ο τουρκικός Τύπος υποστήριξε ότι στο δίκτυο των γκιουλενιστών εμπλέκονται επίσης στρατιωτικοί που επιχείρησαν να δυσφημήσουν συναδέλφους τους με δέλεαρ το δημοφιλές και στην Τουρκία σίριαλ “Game of Thrones”, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011. Πέντε αξιωματικοί που δίδασκαν στη Στρατιωτική Σχολή της Σμύρνης είχαν διωχθεί με την κατηγορία ότι έδειχναν επεισόδια της σειράς (με βίαιο και σεξουαλικό περιεχόμενο) σε ανήλικους υποψήφιους αξιωματικούς, προσβάλλοντας το τουρκικό έθνος και τα χρηστά ήθη. Τώρα υποστηρίζεται ότι οι διώξεις ήταν στημένες από γκιουλενιστές που ήθελαν να απαλλαγούν από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς προς όφελος άλλων, οι οποίοι προορίζονταν για δικαστές στα στρατοδικεία που ετοίμαζαν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και παρά τα κενά της υπόθεσης, γίνεται φανερό το μέγεθος της διαπάλης στους κόλπους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

https://twitter.com/SupportArmenia/status/865028670540439556

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL