Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Συγκατοίκηση Δεξιάς - Σοσιαλιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκατοίκηση Δεξιάς - Σοσιαλιστών

Ζεράρ Κολόμπ: Ο πρώτος Σοσιαλιστής που στήριξε την υποψηφιότητα Μακρόν επιβραβεύεται με το υπουργείο Εσωτερικών

Μέχρι σήμερα στη Γαλλία τη "συγκατοίκηση" Δεξιάς και Αριστεράς στην εξουσία την επέβαλαν οι ψηφοφόροι όταν επέλεγαν έναν Πρόεδρο από τη μία παράταξη και ένα Κοινοβούλιο από την άλλη. Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να σπάσει την παράδοση, επιβάλλοντας ο ίδιος τη συγκατοίκηση δίχως να περιμένει τις εκλογές.

Έχοντας ήδη επιλέξει τον δεξιό Εντουάρ Φιλίπ για πρωθυπουργό, ο Μακρόν συμπλήρωσε χθες το κυβερνητικό σχήμα συνεχίζοντας να στρατολογεί στελέχη από τη συντηρητική παράταξη αλλά και επιβραβεύοντας με σημαντικά αξιώματα πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ που τον στήριξαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, γυρίζοντας τότε την πλάτη στην επίσημη υποψηφιότητα των Σοσιαλιστών.

Έτσι, στο νέο κυβερνητικό σχήμα συναντά κανείς τόσο τον Μπρουνό Λεμέρ από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς όσο και τον Ζαν Ιβ Λεντριάν, πρώην υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Ολάντ. Ο πρώτος αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο Οικονομίας και ο δεύτερος το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν ήταν οι μοναδικές "μετεγγραφές" της κυβέρησης Μακρόν, αφού το νέο "πολυσυλεκτικό", όπως χαρακτηρίζεται από τον γαλλικό Τύπο, σχήμα περιλαμβάνει επίσης τον Ζεράρ Κολόμπ (υπουργό Εσωτερικών), πρώην δήμαρχο της Λιόν και πρώτο "βαρόνο" των Σοσιαλιστών που στήριξε τον Μακρόν καθώς επίσης και τον Ζεράλντ Νταρμανέν (υπουργό Προϋπολογισμού), ακόμη έναν βουλευτή των Ρεπουμπλικανών.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Κολόμπ, που θα κληρονομήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την "ανασφάλεια", χαρακτηρίζοντας μάλιστα την "ηρεμία" ως "πρώτη ανάμεσα στις δημόσιες ελευθερίες".

Το "Κέντρο" που υποτίθεται ότι εκφράζει πολιτικά ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έχει μάλλον δευτερεύοντα ρόλο στην κυβέρνηση. Ο παραδοσιακός εκφραστής του και σύμμαχος του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας της χώρας. Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 22 υπουργούς και υφυπουργούς, 11 άνδρες και 11 γυναίκες.

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές, που ακόμη συνεδριάζουν για να διαγράψουν ή όχι τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, που πρώτος προσφέρθηκε να υλοποιήσει το όραμα της "συγκατοίκησης", αλλά τελικά έμεινε εκτός νυμφώνος, οι Ρεπουμπλικανοί έδειξαν πιο αποφασιστική στάση, διαγράφοντας αμέσως τα στελέχη τους που διορίστηκαν στην κυβέρνηση. "Έκαναν την προσωπική επιλογή να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον πρωθυπουργό υπέρ των υποψηφίων του En Marche! εναντίον των υποψηφίων μας των Ρεπουμπλικανών - Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI)" αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

O ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν μίλησε από την πλευρά του για μια "κυβέρνηση της Δεξιάς", στηλιτεύοντας ιδιαίτερα τον διορισμό του Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης. "Πρόκειται για μια κυβέρνηση της Δεξιάς, τελεία και παύλα. Όταν έχουμε ως πρωθυπουργό έναν άνδρα που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο λόμπι υπέρ των πυρηνικών της χώρας" τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπρούνο Λεμέρ: Ο νεοφιλελεύθερος και γερμανομαθής "Ρεπουμπλικανός" που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας


Ζαν Ιβ Λεντριάν: Από το υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης Ολάντ μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν


Ζεράρ Κολόμπ: Ο πρώτος Σοσιαλιστής που στήριξε την υποψηφιότητα Μακρόν επιβραβεύεται με το υπουργείο Εσωτερικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL