Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στα Σκόπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στα Σκόπια

Με συμβιβασμούς και παροχή έγγραφων εγγυήσεων για το αδιαίρετο της FYROM, ο Πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ ανέθεσε χθες την εντολή στον ηγέτη τού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, σε συμμαχία με τρία αλβανικά κόμματα προχωρά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού παρά τις εθνικιστικές κορώνες και τα διχαστικά μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος φαίνεται πως περνά, προς το παρόν τουλάχιστον, στο περιθώριο. Ο προέδρος Ιβανόφ παρ’ ότι ανήκει στο στρατόπεδο Γκρούεφσκι αναγκάστηκε τελικά να συναινέσει κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα μετά από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και την κορύφωση της κρίσης με την εισβολή "πατριωτών" στη Βουλή.

Οι εγγυήσεις

Η παροχή των εγγυήσεων έγινε εν είδει... καλοστημένης θεατρικής παράστασης μέσα στο γραφείο του προέδρου της χώρας, παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός. Εξ ονόματος των κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο ηγέτης του SDSM διάβασε την επιστολή-εγγύηση μπροστά τον Πρόεδρο Ιβανόφ. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι εγγυάται την "προστασία του ενιαίου χαρακτήρα, της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας", τη συνταγματική τάξη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας και γλώσσας. Επίσης, ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο πλαίσιο του συντάγματος και του κράτους δικαίου, χωρίς να τεθεί η χώρα "σε θέση εξάρτησης ή υποταγής σε άλλη χώρα". Οι σοσιαλδημοκράτες και οι τρεις μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι τους δεσμεύτηκαν εξάλλου ότι "κανένα έγγραφο, καμιά πλατφόρμα, διακήρυξη ή ενέργεια που βρίσκονται σε αντίθεση με τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης". Στη συνέχεια, ο Ζάεφ παρέδωσε την επιστολή και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Την κυβέρνηση Ζάεφ στηρίζουν 67 βουλευτές σε σύνολο 120 της Βουλής, δηλαδή οι 49 σοσιαλδημοκράτες και οι 18 βουλευτές τριών αλβανικών κομμάτων (οι δέκα του DUI, οι πέντε του BESA και οι τρεις της Συμμαχίας των Αλβανών). Τα αλβανικά κόμματα είχαν προσυπογράψει τη λεγόμενη Πλατφόρμα των Τιράνων σε συνεννόηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της FYROM και για σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν τα εθνικά σύμβολα και τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των δεξιών εθνικιστών του VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι. Κάνοντας σημαία την Πλατφόρμα των Τιράνων, το στρατόπεδο Γκρούεφσκι κατάφερε να μπλοκάρει επί μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους αντιπάλους του, ενώ οργάνωσε διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη εισβολή στη Βουλή, την κακοποίηση του Ζάεφ και άλλων πολιτικών μετά την εκλογή του Αλβανού Τζαφέρι ως προέδρου του σώματος. Τώρα ο Σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ έχει προθεσμία είκοσι ημερών για να παρουσιάσει στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL