Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κρίσιμο ραντεβού Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμο ραντεβού Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ οπαδοί και αντίπαλοί του ετοιμάζουν διαδηλώσεις κοντά στον Λευκό Οίκο και στον επίσημο ξενώνα Μπλερ Χάουζ, όπου θα καταλύσει ο Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς τον Ερντογάν εξαιτίας της πολιτικής του στη συριακή κρίση, στο Κουρδικό και της προσέγγισής του με τη Ρωσία, αναδεικνύοντας παράλληλα το κύμα διώξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας από τον αποκαλούμενο "σουλτάνο" της Άγκυρας.

Παράλληλα οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" φιλοξενούσαν άρθρο - καταπέλτη με τίτλο "Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες" σημειώνοντας ότι οι δυο ηγέτες έχουν κοινά σημεία, όπως η απαξίωση των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης, καθώς και η συμμετοχή των... γαμπρών τους στη διακυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του δικτύου NBC στην απαίτηση της Άγκυρας να ανακαλέσει η Ουάσιγκτον την απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων της βόρειας Συρία μια απαίτηση που φέρνει τον Ερντογάν σε τροχιά σύγκρουσης με τον Τραμπ, καθώς ο τελευταίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Σημείο τριβής αποτελεί επίσης η απαίτηση της Τουρκίας για έκδοση από τις ΗΠΑ του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως εγκέφαλου της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ζήτημα για οποίο η κυβέρνηση Τραμπ παραπέμπει στην ανεξάρτητη αμερικανική δικαιοσύνη.

Παρά τις αναφορές όμως στον εκρηκτικό χαρακτήρα των δυο πολιτικών ηγετών και στο ενδεχόμενη μιας ανοιχτής ρήξης, είναι σαφές ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο, ενώ υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία (ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών) βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από την περασμένη εβδομάδα σε αναζήτηση συμβιβασμών με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά συμφέροντα των δυο χωρών.

Ερντογάν: Κατά ο Ομπάμα

Πριν αναχωρήσει από την Κίνα για τις ΗΠΑ ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης και επέρριψε ευθύνες στον Μπάρακ Ομπάμα για τα σημερινά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι "άνθρωποι του Ομπάμα που παρέμειναν σε χαμηλόβαθμα αξιώματα" έδωσαν λάθος πληροφορίες και παραπλάνησαν το επιτελείο του Τραμπ για την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και για το ρόλο της Άγκυρας. Θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους Αμερικανούς στο ανώτατο επίπεδο, είπε ο Ερντογάν προειδοποιώντας παράλληλα ότι, εάν η Τουρκία δεν αντιμετωπιστεί ως σύμμαχος, θα φροντίσει μόνη της τον εαυτό της. Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά των αμερικανικών ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι παραποιούν την αλήθεια και αναπαράγουν συκοφαντίες όταν αναφέρουν πως η Τουρκία δεν έκανε αρκετά για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί συνεργασίας των ΗΠΑ με τους "τρομοκράτες" του YPG (κουρδική πολιτοφυλακή) ο Ερντογάν διακήρυξε ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα στον πόλεμο κατά του ISIS, όπως να εκπαιδεύσει μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και να βοηθήσει η ίδια αποτελεσματικά τους Αμερικανούς στην επίθεση κατά της Ράκα, πρωτεύουσας των τζιχαντιστών. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις των Κούρδων απείχαν χθες περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Ράκα.

Τουρκικό μπλόκο

Το ενδεχόμενο να αποσύρει τις γερμανικές δυνάμεις από την Τουρκία και να τις μεταφέρει σε άλλη χώρα της περιοχής εξετάζει η κυβέρνηση Μέρκελ. Προηγουμένως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου έχουν εγκατασταθεί οι Γερμανοί στρατιωτικοί, περίπου 250 πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης για τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τουρκική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι κρίθηκε ακατάλληλη η συγκυρία για την επίσκεψη των Γερμανών κοινοβουλευτικών, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της Άγκυρας.

Κοινωνικά δίκτυα

Ένα νέο μέτωπο άνοιξε εν τω μεταξύ στον πόλεμο κατά των κοινωνικών δικτύων μέσα στην Τουρκία. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) κήρυξε εκστρατεία κατά του Τwitter προειδοποιώντας τη νεολαία να αποφεύγει τα "ανώφελα" μηνύματα των 140 χαρακτήρων μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Σε κήρυγμά του σε τζαμί στο Ικόνιο (Κόνια) ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεχμέτ Γκιορμέζ προειδοποίησε τους νέους να αποφεύγουν τα κοινωνικά δίκτυα εν γένει και ειδικά το Τwitter γιατί... κινδυνεύουν να χάσουν τα μυαλά τους και την καρδιά τους."Κανένας δεν πρέπει να επιχειρεί να κατακτήσει την ψυχή σας με ένα κινητό τηλέφωνο" είπε ο Γκιορμέζ και προέτρεψε τη νεολαία να ασκεί με ευλάβεια τα θρησκευτικά της καθήκοντα, να μην αποφεύγει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή και να παραμένει προσηλωμένη στην αρετή, αντί αν αναζητά ψεύτικους παραδείσους στο διαδίκτυο.

Οι διώξεις εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου καθώς και η φυλάκιση περισσότερων από 120 δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι από τα βασικά θέματα των διαδηλώσεων κατά Ερντογάν που οργανώνονται στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL