Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Τραμπ όπως Νίξον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ όπως Νίξον

Αναπόφευκτοι γίνονται πια οι συνειρμοί με το σκάνδαλο Watergate καθώς οι απειλές, οι αντιφάσεις, οι προσπάθειες συγκάλυψης και το κλίμα καχυποψίας στα όρια της παράνοιας που επικρατεί πια στον Λευκό Οίκο θυμίζει τους χειρισμούς του Ρίτσαρντ Νίξον τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του.

"Ο Κόμεϊ καλύτερα να ελπίζει να μην υπάρχουν ηχογραφήσεις των συνομιλιών μας πριν αρχίσει να κάνει διαρροές στον τύπο!" ήταν το απειλητικό μήνυμα που έστειλε χθες μέσω Twitter στον πρώην διευθυντή του FBI o Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν μια έμμεση αναφορά στη "διαρροή" απόρρητων συνομιλιών του στη διάρκεια των πρώτων ημερών του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ που αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Αμερικανό Πρόεδρο στις αρχές της εβδομάδας, διηύθυνε την έρευνα για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές και τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν αρκετοί συνεργάτες του Τραμπ με το Κρεμλίνο.

Προτού εξαπολύσει την χθεσινή απειλή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC ότι είχε ρωτήσει τον πρώην επικεφαλής του FBI αν η έρευνα αφορούσε και τον ίδιο.

"Του είπα: 'Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να μου πείτε αν είμαι υπό έρευνα;'. Απάντησε ότι δεν είμαι" τόνισε.

Ερχόμενος επίσης σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα επίσημη εκδοχή του Λευκού Οίκου ότι ο Κόμεϊ απομακρύνθηκε εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι σκεφτόταν την υπόθεση της Ρωσίας όταν έλαβε την απόφαση να τον αποπέμψει: "Στην πραγματικότητα, όταν το αποφάσισα, είπα: 'Αυτό το θέμα με τη Ρωσία, ο Τραμπ και η Ρωσία, είναι μια κατασκευασμένη ιστορία'" τόνισε.

Οι αντιφάσεις δεν σταματούν εκεί, αφού ο Τραμπ "άδειασε" για πολλοστή φορά τόσο τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς όσο και τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δηλώνοντας, σε αντίθεση με αυτούς, ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον Κόμεϊ προτού ακούσει τις συστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όταν ο αμερικανικός Τύπος άρχισε να καταγράφει όλες αυτές τις αντιφάσεις, ο Τραμπ κατέφυγε και πάλι στο Twitter. "Καθώς είμαι ένας πολύ δραστήριος Πρόεδρος και πολλά πράγματα συμβαίνουν συνέχεια, είναι αδύνατο για τους υφισταμένους μου να μιλούν στο βήμα με άψογη ακρίβεια" έγραψε. Και αφού υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κυβερνητικών εκπροσώπων στην ανακρίβεια, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά του Τύπου. "Ίσως θα ήταν καλύτερα να ακυρώσω όλες τις μελλοντικές συνεντεύξεις Τύπου και να παραδίδω έγγραφες απαντήσεις για το καλό της ακρίβειας;" διερωτήθηκε.

Η εφημερίδα “New York Times” αναφέρει επίσης πως ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να του υποσχεθεί πως θα του είναι πιστός στη διάρκεια δείπνου πριν από την ορκωμοσία του, κάτι που ο πρώην διευθυντής του FBI αρνήθηκε να κάνει, διαβεβαιώνοντας πάντως τον πολιτικό του προϊστάμενο για την "ειλικρίνειά του". Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα με την εκπρόσωπό του, Σάρα Σάντερς να δηλώνει ότι ο Τραμπ ζητούσε μόνο πίστη "απέναντι στη χώρα και τον λαό της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL