Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ο Ερντογάν θέλει μια "καινούργια αρχή" με τον Τραμπ / Νέο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ερντογάν θέλει μια "καινούργια αρχή" με τον Τραμπ / Νέο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία

Μια καινούργια αρχή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είπε ότι θέλει να σηματοδοτήσει ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αλλά καθώς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, δεκάδες άτομα κατέληγαν στις τουρκικές φυλακές κατηγορούμενοι ως γκιουλενιστές, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και χρηματιστές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική διαπραγματευτική ομάδα που επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τις ΗΠΑ για να προετοιμάσει την επίσκεψή του -ανάμεσά τους ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών- σημείωσε κάποια πρόοδο, αλλά παραμένουν ανοιχτά θέματα.

Ορισμένες από τις πληροφορίες που λάβαμε από την Ουάσιγκτον είναι ανεπαρκείς, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Τραμπ είπε ότι "θέλουμε να βάλουμε μια τελεία, όχι ένα κόμμα". Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων είναι ο εξοπλισμός των Κούρδων της βόρειας Συρίας από τις ΗΠΑ και το ζήτημα του ιμάμη Γκιουλέν, την απέλαση του οποίου απαιτεί η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης την άρνηση του δημάρχου των Βρυξελλών να επιτρέψει συγκέντρωση της τουρκικής κοινότητας του Βελγίου με ομιλητή τον ίδιο την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Να αφήσει ο δήμαρχος τις σαχλαμάρες και να κοιτάξει τη δουλειά του, να καθαρίσει τους δρόμους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διώξεις

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες το πρωί περισσότερους από 50 χρηματιστές και αναζητεί άλλους 50, όλοι πρώην υπάλληλοι του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων (Bylock) και ότι έκαναν συναλλαγές προς όφελος της τράπεζας Bank Asya, η οποία έχασε την άδειά της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στη φυλακή κατέληξε επίσης ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας “Cumhuriyet”. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Ογκούζ Γκιουβένσε συνελήφθη για την κάλυψη του θανάτου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός Τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες κατά υπόπτων για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Περίπου 20 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της “Cumhuriyet” συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα τους ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εφημερίδας Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής Μουράτ Σαμπουντζού, καθώς και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ. Ο τελευταίος κατέθεσε χθες προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Παρέμβαση Πάπα

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρεσβευτής στο Βατικανό Μαχμέτ Πατσατζί δήλωσε ότι ούτε η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου για κατασκοπεία και "τρομοκρατική προπαγάνδα" σε μια υπόθεση που έχει ρίξει βαριά σκιά στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Το Βερολίνο εξέφρασε χθες ανησυχία για τη σύλληψη της Γερμανίδας δημοσιογράφου Μεσάλε Τόλου, η οποία κρατείται στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος εργαζόταν για το πρακτορείο ειδήσεων Etkin Haber Ajansi και συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας κατά αριστερών ακτιβιστών που ετοίμαζαν διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL