Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ενταση στην κορεατική χερσόνησο / Ένα βήμα πριν από τον διάλογο ή την καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενταση στην κορεατική χερσόνησο / Ένα βήμα πριν από τον διάλογο ή την καταστροφή

Ένα ανησυχητικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση Τραμπ είναι ότι όσο πιο εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της “ρωσικής παρέμβασης” στις αμερικανικές εκλογές τόσο πιο εκρηκτική γίνεται η εξωτερική του πολιτική. Και, δυστυχώς, δεν είναι ένα απλό σχήμα λόγου.

Στις αρχές Απριλίου, 59 αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ έπεσαν ξαφνικά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Συρίας από το οποίο υποτίθεται πως είχε ξεκινήσει επίθεση με χημικά όπλα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος ούτε καν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, ενώ προεκλογικά προειδοποιούσε με κάθε ευκαιρία τον Πρόεδρο Ομπάμα να μην τολμήσει να μπλέξει τις ΗΠΑ στο μακελειό της Μέσης Ανατολής.

Πριν περάσουν λίγες ημέρες, σημειώθηκε ακόμη μία ισχυρότερη έκρηξη και η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για τη “μητέρα όλων των βομβών”, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο στο οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού. Το όπλο δοκιμάστηκε -για δεύτερη φορά την τελευταία 15ετία- στο Αφγανιστάν. Αυτή τη φορά στόχος ήταν ένα δίκτυο από σήραγγες που υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

Τι είχε συμβεί στην Ουάσιγκτον λίγες ημέρες προτού αρχίσουν όλα αυτά; Πρώτα από όλα, η σημαντικότερη μέχρι τώρα πολιτική ήττα του Τραμπ: η εσπευσμένη απόσυρση του νομοσχεδίου που θα αντικαθιστούσε το “καταραμένο” για τους Ρεπουμπλικανούς Obamacare. Έπειτα, ήταν και οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό για νέο Πρόεδρο. Και, κυρίως, ο αμερικανικός Τύπος συνέχιζε να βάλει εναντίον του επιχειρηματία - Προέδρου με αφορμή τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τη Ρωσία.

Αν δεν πιστεύει κανείς στην ευαισθησία του Ντόναλντ Τραμπ -ο ίδιος δήλωσε ότι βομβάρδισε τη Συρία συγκλονισμένος από τις εικόνες με τα νεκρά παιδιά της Συρίας- τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Γιατί αν πρόκειται για την παλιά δοκιμασμένη τακτική του αντιπερισπασμού και ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει την εντολή για μια επίθεση κάθε φορά που αισθάνεται στριμωγμένος, τότε τι θα μπορούσε να κάνει σήμερα με τις ασφυκτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με το “ρωσικό” σκάνδαλο;

Kremlingate

Η αιφνιδιαστική αποπομπή του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον ακόμη μια αμυντική κίνηση, μια ένδειξη αδυναμίας αν όχι απελπισίας. Γιατί ήταν ήδη σαφές ότι, έπειτα από κάτι τέτοιο, οι συγκρίσεις με το Watergate, που είχαν ήδη αρχίσει εδώ και μήνες στον αμερικανικό Τύπο, θα γίνονταν ακόμη περισσότερες. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν άλλωστε εκείνος που το 1973 απομάκρυνε εσπευσμένα τον ειδικό εισαγγελέα που διερευνούσε εκείνη την υπόθεση. Και ο Κόμεϊ ήταν σήμερα εκείνος που διεύθυνε τις έρευνες για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Λες και δεν υπήρχαν αρκετοί λόγοι να χάνει κανείς τον ύπνο του, μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το τελευταίο βίντεο της γνωστής ομάδας χάκερ Anonymous. “Όλα τα σημάδια ενός επικείμενου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο έρχονται στην επιφάνεια” τόνισε ο μασκοφόρος εκπρόσωπος της ομάδας, προειδοποιώντας για έναν “άγριο, βάναυσο και γρήγορο” πόλεμο. “Να είστε προετοιμασμένοι” κατέληγε ο μασκοφόρος, παραλείποντας να ενημερώσει για το πώς μπορεί να προετοιμαστεί κανείς επαρκώς για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα μπορούσε να ξεσπάσει πράγματι σήμερα ένας πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο; Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εκτοξεύσει αρκετές απειλές κατά της Βόρειας Κορέας. Από το ότι θα “τακτοποιήσει μόνος του” το πρόβλημα με το πυρηνικό της πρόγραμμα αν η Κίνα δεν συνετίσει τον σύμμαχό της, μέχρι να κάνει λόγο για έναν “μεγάλο πόλεμο” στην περιοχή.

Είναι δύσκολο να υπολογίζει κανείς στη σύνεση είτε του Τραμπ είτε του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πια αρκετές ενδείξεις ότι πίσω από το σκηνικό πολέμου αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για την έναρξη διαλόγου. Και δεν είναι μόνο το πρωτομαγιάτικο μήνυμα του Τραμπ ότι θα ήταν “τιμή του” να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έσπευσε λίγο αργότερα να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις. “Η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα βήματα για να μειώσει την απειλή που θέτει το παράνομο πυρηνικό της πρόγραμμα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της”.

Κινεζική μεσολάβηση και μυστικές συνομιλίες

Στη συνέχεια οι απειλές πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, δείχνοντας ότι μετά τη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπένγκ στη Φλόριντα τον προηγούμενο μήνα, το Πεκίνο έχει αναλάβει τον ρόλο να ασκήσει πιέσεις στον σύμμαχό του ώστε να συμμορφωθεί με τους όρους. Είναι το γνωστό σύστημα με το μαστίγιο και καρότο. Την επόμενη εβδομάδα, μια μεγάλη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για συνομιλίες σχετικά με τα τεράστια έργα υποδομής που ετοιμάζει η Κίνα στην ασιατική ήπειρο.

Ασιατικά αλλά και ευρωπαϊκά μέσα που επικαλούνται πηγές του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μετέδωσαν εξάλλου ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα έχουν αρχίσει ήδη μυστικές συνομιλίες στο Όσλο της Νορβηγίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες είναι αρκετά σοβαρές ώστε στην αμερικανική αντιπροσωπεία να περιλαμβάνεται και ο Ρόμπερτ Άνχορν, ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα διάδοσης πυρηνικών όπλων επί προεδρίας Ομπάμα.

Ένα δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας “Japan Times” ήταν αρκετά κατατοπιστικό για τα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιμ. “Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν την αλλαγή καθεστώτος, την κατάρρευσή του ή την επιτάχυνση της διαδικασίας επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου, ούτε θα αναζητήσουν αφορμές για προχωρήσουν πέρα από τον 38ο παράλληλο”.

Το κλίμα διαλόγου ευνοεί φυσικά και η εκλογή την προηγούμενη εβδομάδα του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας. Ο Μουν Τζάε Ιν κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος όχι μόνο την πάταξη της διαφθοράς και του νεποτισμού αλλά και την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα της χερσονήσου.

Ο Μουν, που έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και αποτελεί στέλεχος του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας από τη δεκαετία του '70, έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει αποτυχημένη τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, ενώ υποστηρίζει ότι η “πρέπει να μάθει να λέει όχι στην Αμερική”.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του την τελευταία δεκαετία, ο Μουν τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα ενώ φαίνεται έτοιμος να επανεξετάσει ακόμη και την ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων THAAD που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Απομένει να φανεί πόσος χρόνος είναι διαθέσιμος. Δημοσιεύματα του νοτιοκορεατικού Τύπου αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ζητήσει από το Πεκίνο προθεσμία τριών ετών προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Γνωρίζοντας όμως τις αμερικανικές απαιτήσεις, η Κίνα επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο σύντομα και πιέζει την Πιονγκγιάνγκ να αποδεχτεί την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα αργήσει να φανεί επομένως αν δίκιο έχουν οι πιο ψύχραιμοι ή οι Anonymous.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL