Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η Κίνα ξεκινά τον αποικισμό της Σελήνης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κίνα ξεκινά τον αποικισμό της Σελήνης!

Σχεδόν μισόν αιώνα από το κοσμοϊστορικό τεχνολογικό έπος της κατάκτησης της Σελήνης απ' τους Αμερικανούς αστροναύτες του προγράμματος "Απόλλων", τη δεκαετία - ορόσημο του σύγχρονου κόσμου, η μεγάλη αναδυόμενη οικονομική και τεχνολογική δύναμη της εποχής μας, η Κίνα, ετοιμάζεται να γράψει το δικό της διαστημικό έπος: μια νέα επανδρωμένη αποστολή και δημιουργία μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στην αφιλόξενη επιφάνεια του γήινου δορυφόρου!

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά καθώς η διαστημική υπηρεσία της χώρας εγκαινιάζει την έρευνά της για την προσαρμογή του ανθρώπου στο άκρως εχθρικό και επικίνδυνο σεληνιακό περιβάλλον.

Παρ’ όλο που δεν είναι ακόμα γνωστό το ακριβές χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στη Σελήνη οι πρώτοι Κινέζοι αστροναύτες, φαίνεται πως το σχέδιο προβλέπει μια παρατεταμένη αποστολή, σε αντίθεση με τις μόλις 21,5 ώρες που είχε διαρκέσει η παραμονή των Νιλ Άρμοστρονγκ και Μπαζ Όλντριν στη σεληνιακή επιφάνεια στις 20-21 Ιουλίου 1969.

Ο ενθουσιασμός της Κίνας για τη διαστημική εξερεύνηση αυξάνεται την τελευταία δεκαετία με βάση ένα συγκροτημένο και μακρόπνοο πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η επάνοδος του ανθρώπου στη Σελήνη. Το 2014 η κινεζική διαστημική υπηρεσία έστειλε διαστημικό σκάφος γύρω από τον γήινο δορυφόρο καταγράφοντας μια εκπληκτική εικόνα της σκοτεινής πλευράς του.

Λίγο αργότερα αποκάλυψε τα σχέδιά της για αποστολή και προσσελήνωση διαστημικού σκάφους με σκοπό τη διεξαγωγή των πρώτων ερευνών για τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ένα μέρος του "κοντινού" μας κόσμου που παραμένει εν πολλοίς άγνωστο και ανεξερεύνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους στόχους της κινεζικής αποστολής στη σκοτεινή πλευρά είναι και η εγκατάσταση ραδιοτηλεσκοπίου. Ο χώρος θεωρείται ιδανικός αφού τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τη Γη δεν μπορούν να φτάσουν εκεί για να δημιουργήσουν παρεμβολές και αλλοιώσεις των σημάτων που προέρχονται από το απώτερο διάστημα.

Σεληνιακό χωριό

Τον περασμένο μήνα υπογράφτηκε συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας και των διαστημικών οργανισμών της Κίνας, με σκοπό την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής του πρώτου ανθρώπινου οικισμού στη σεληνιακή επιφάνεια, ο οποίος θα ονομάζεται απλά "Σεληνιακό χωριό"!

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής οκτώ Κινέζοι εθελοντές μπήκαν προχτές στον "Yuegong-1," μια «καμπίνα» προσομοίωσης των διαστημικών συνθηκών όπου θα παραμείνουν για έναν χρόνο βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι θα απαιτηθεί για να ζήσουν άνθρωποι στο φεγγάρι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι εθελοντές, όλοι πολίτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Beihang του Πεκίνου, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι τέσσερις πρώτοι μπήκαν στον θάλαμο προχθές. Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες θα παραμείνουν εκεί για 60 ημέρες. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τη δεύτερη ομάδα -επίσης δύο άνδρες και δύο γυναίκες- που θα παραμείνουν στον Yuegong για 200 ημέρες. Ύστερα από αυτό, η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει για να περάσει στην "καμπίνα" τις υπόλοιπες 105 ημέρες.

Το πείραμα, με την κωδική ονομασία "Yuegong-365", αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα των Κινέζων επιστημόνων να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί σε περιβάλλον που προσομοιάζει αυτό της Σελήνης το σύστημα διαβίωσης Bioregenerative Life Support System (BLSS), στο οποίο συνυπάρχουν ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί. Το νερό και η τροφή του BLSS μπορούν να "ανακυκλωθούν" δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της Γης.

Το 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια αντίστοιχη δοκιμή διάρκειας 105 ημερών. Το "Yuegong-1" αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο διαβίωσης και δύο «θερμοκήπια» με φυτά. Η βασική καμπίνα καλύπτει επιφάνεια 42 τ.μ. και έχει το μέγεθος ενός μικρού διαμερίσματος, ενώ κάθε μία από τις καμπίνες με τα φυτά έχει ύψος 3,5 μ. και επιφάνεια 50-60 τ.μ.

Επιπλέον η βασική καμπίνα περιλαμβάνει τέσσερα κρεβάτια, έναν κοινόχρηστο χώρο, ένα λουτρό, έναν χώρο διαχείρισης αποβλήτων και έναν χώρο για τα ζώα. Το σύστημα επιτρέπει σε τέσσερις αστροναύτες να πραγματοποιούν έρευνες καλύπτοντας παράλληλα τις βασικές ανάγκες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL