Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
You are fired!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

You are fired!

Για 14 χρόνια, οι Αμερικανοί τηλεθεατές παρακολουθούσαν τον επιχειρηματία που έμελε να γίνει πρόεδρός τους να ανακοινώνει την "απόλυση" κάποιου από τους συμμετέχοντες στο ριάλιτι που παρουσίαζε. Χθες ήταν η σειρά του επικεφαλής του FBI να βρεθεί στη θέση του "υποψηφίου".

Πέρα από την κωμική διάσταση, η εξέλιξη είναι αποκαλυπτική τόσο των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ όσο και της κλιμακούμενης εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα σε θεσμούς, μηχανισμούς και υπηρεσίες ασφαλείας με αφορμή τις καταγγελίες για παρέμβαση του Κρεμλίνου στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Μια διαμάχη που φαίνεται να έχει στο επίκεντρο την εκφρασμένη πρόθεση του Τραμπ να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία.

Η αιφνιδιαστική αποπομπή του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ όχι μόνο σηματοδοτεί την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υιοθέτησαν τα σενάρια για υποκλοπή ηλεκτρονικών δεδομένων των Δημοκρατικών από Ρώσους χάκερς, αλλά δίνει πια την εικόνα ενός Λευκού Οίκου υπό ασφυκτική πολιορκία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε να ανακοινώσει στο Τwitter ότι ο Κόμεϊ “δεν έκανε αρκετά καλά τη δουλειά του", ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι αιτία της απόλυσης ήταν οι χειρισμοί που έκανε προεκλογικά στην υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον. Χειρισμοί για τους οποίους είχε αποσπάσει παλιότερα τους επαίνους του Τραμπ.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της απόλυσης ενός αξιωματούχου, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται "ουδέτερος" και εκτός αμερικάνικης πολιτικής ζωής, αρκεί να αναφέρουμε ότι στα περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας του FBI, μόνο ακόμη ένας διευθυντής της υπηρεσίας έχει απομακρυνθεί από Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ουίλιαμ Σέσιονς το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον.

Η βασική διαφορά με τότε είναι ότι ο Σέσιονς είχε κατηγορηθεί για αντιδεοντολογικές πρακτικές (χρησιμοποίησε αεροπλάνο της υπηρεσίας για να επισκεφτεί την κόρη του), ενώ ο Κόμεϊ όχι μόνο δεν βρισκόταν στο επίκεντρο κάποιου σκανδάλου, αλλά και διεύθυνε τις έρευνες για τη "ρωσική παρέμβαση" στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν ακούγονται επομένως αυθαίρετες οι εκτιμήσεις πολλών Αμερικανών πολιτικών αναλυτών που παραλληλίζουν την απομάκρυνσή του με την εξίσου αιφνιδιαστική απόλυση του Άρτσιμπαλντ Κοξ από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1973. Ο Κοξ ήταν εισαγγελέας και επικεφαλής της ειδικής ομάδας που είχε συσταθεί τότε για να διερευνήσει την υπόθεση Γουότεργκειτ. Ο αμερικανικός Τύπος υπενθυμίζει όλο και περισσότερο το σκάνδαλο που γκρέμισε από την προεδρία τον Νίξον, για να δείξει ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει και ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εξίσου σαβαρές.

Στο πολιτικό πεδίο, η αποπομπή του Κόμεϊ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς εκλεγμένους αντιπροσώπους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών να απευθύνουν εκκλήσεις για τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα ή ανεξάρτητης επιτροπής που θα συνεχίσει την έρευνα για την παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές αλλά και τις καταγγελίες για σειρά επαφών που είχαν προεκλογικά με Ρώσους αξιωματούχους στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ.

"Αν δεν διορίσουμε έναν ειδικό ανακριτή, τότε κάθε Αμερικανός θα υποψιαστεί δικαίως ότι η απόφαση για την αποπομπή Κόμεϊ αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης" τόνισε ο Τσαρλς Σούμερ από τους Δημοκρατικούς. Μεγαλύτερη σημασία είχε όμως το σχόλιο του Τζον Μακέιν, εκπροσώπου του ρεπουμπλικανικού κομματικού κατεστημένου και βασικού εκφραστή της "εσωτερικής αντιπολίτευσης" κατά του Τραμπ:

"Έχω υπογραμμίσει από καιρό την ανάγκη σύστασης μιας ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου που θα διερευνήσει τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Η απόφαση του Προέδρου να απομακρύνει τον διευθυντή του FBI απλώς επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη για μια τέτοια επιτροπή" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL