Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Ισραήλ: Ξαφνικό "μαύρο" στην κρατική ραδιοτηλεόραση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: Ξαφνικό "μαύρο" στην κρατική ραδιοτηλεόραση!

Εποχές ελληνικού μπλακ άουτ στην ΕΡΤ ζει το Ισραήλ μετά την αιφνίδια παύση λειτουργίας προχθές βράδυ -την ώρα που ετοιμαζόταν να βγει στον αέρα η πολιτική ενημερωτική εκπομπή "Ματιές στα γεγονότα"- του κρατικού οργανισμού ραδιοτηλεόρασης ΙΒΑ, ύστερα από 49 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας!

Η διαφορά με την ελληνική περίπτωση είναι ότι το κλείσιμο και η αντικατάσταση της ΙΒΑ (Israel Broadcasting Authority, Ισραηλινή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης) από έναν νέο φορεά, τον Kan ("Εδώ" στα εβραϊκά), με λιγότερους εργαζόμενους και ανοιχτό στις ιδιωτικές παραγωγές, ήταν αναμενόμενη καθώς αποτελούσε διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης και την παζάρευε εντατικά τον τελευταίο χρόνο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δη τα θρησκευτικά. Κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ο IBA ήταν πολύ γραφειοκρατικός, δαπανηρός και απασχολούσε περισσότερους εργαζόμενους απ' όσους χρειάζονταν. Κατά τους αναλυτές, ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτε άλλα παρά μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης τα οποία θεωρεί "προμαχώνα της Αριστεράς" και εχθρικά προς τις πολιτικές του.

Το "μαύρο" έπεσε εντελώς ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί επίσημη ενημέρωση από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, γεγονός που προκάλεσε σοκ και θλίψη στους περισσότερους από 1.000 δημοσιογράφους και τεχνικούς του οργανισμού. Την αναγγελία του κλεισίματος έκανε ζωντανά μπροστά στην κάμερα με δάκρυα στα μάτια η δημοσιογράφος του πρώτου καναλιού Μιχάλ Ραμπίνοβιτς αφήνοντας εμβρόντητους τους τηλεθεατές. "Λυπάμαι, συμβαίνει νωρίτερα απ' ό,τι το περιμέναμε" είπε η δημοσιογράφος μη μπορώντας να συγκρατήσει την συγκίνησή της.

Ούτε ένα αντίο...

"Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να πούμε ένα αντίο με τον σωστό τρόπο, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ στο στούντιο. Είναι απαίσιο... σου λένε μόλις δύο ώρες πριν αρχίσεις ότι αυτή είναι η τελευταία σου εκπομπή", δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός σχολιαστής του πρώτου καναλιού Γιαακόβ Αχιμέιρ. Οι συντελεστές της εκπομπής "Ματιές στα γεγονότα" μπήκαν στο πλάνο και όρθιοι κι αγκαλιασμένοι άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του καναλιού Έλι Μπάμπα, που έκανε λόγο για τις "ραγισμένες καρδιές των εργαζομένων, οι οποίοι ούτε καν ειδοποιήθηκαν" για το κλείσιμο. "Σχεδιάζαμε να κάνουμε μια αποχαιρετιστήρια εκπομπή, ίσως και μια κοινή με τον νέο οργανισμό, τώρα μας τα έκοψαν όλα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΙΒΑ λειτουργεί δύο πανεθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, το Κανάλι 1 και το Κανάλι 33, καθώς και οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Μέχρι τη Δευτέρα που θα αρχίσει να εκπέμπει ο νέος οργανισμός, τα κανάλια και οι σταθμοί θα παίζουν μόνον μουσική! Πολλοί τηλεθεατές αναρωτιούνται από πού θα ενημερώνονται τώρα καθώς τα κρατικά κανάλια είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο Ισραήλ επειδή μεταδίδουν ειδήσεις το πρωί και το μεσημέρι, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, που έχουν ενημερωτικές εκπομπές μετά το απόγευμα.

Την ίδια ώρα άγχος και αγωνία έχουν κυριεύσει τους 1.050 εργαζόμενους του ΙΒΑ όσον αφορά την επαγγελματική τύχη τους. Εκατοντάδες είναι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και παραγωγοί που δεν θα προσληφθούν στον νέο οργανισμό, ενώ πολλοί από αυτούς είναι νέοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και η προοπτική της ανεργίας σε μια μικρή και περιορισμένων δυνατοτήτων χώρα τους προκαλεί τρόμο. Ο νόμος για τη σύσταση του Kan, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από την Κνεσέτ ύστερα από έντονη συζήτηση, προβλέπει ότι ο αριθμός του προσωπικού του νέου οργανισμου θα μπορεί να φτάσει μέχρι τους 510 εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 440 από τον υπό κατάργηση IBA, ενώ τους υπόλοιπους 610 η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τους απασχολήσει στον δημόσιο τομέα, αλλά για έναν μόνον χρόνο...

Σε μια προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού -την ώρα μάλιστα που το Ισραήλ βρίσκεται υπόλογο για τις απεργίες πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων- ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων του "Καναλιού 1" στιγματίζοντας τον τρόπο που ανήγγειλαν το κλείσιμο του κρατικού οργανισμού ραδιοτηλεόρασης, χαρακτηρίζοντάς τον "ασέβεια και ατιμία". Αρνούμενος μάλιστα κάθε ευθύνη για την απόφαση, ισχυρίστηκε ότι κι ο ίδιος έμαθε τα νέα για το κλείσιμο από την τηλεόραση!

Η αμερικανική ΜΚΟ υπέρ της ελευθερίας του Τύπου Freedom House σε χθεσινή ανακοίνωσή της συνέκρινε τον Νετανιάχου με τον Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποί του συχνά επιτίθενται και καταγγέλλουν τους δημοσιογράφους των εγχώριων ΜΜΕ, ενώ σπάνια απαντούν στις ερωτήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL