Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ψήφος αλλαγής στη Νότια Κορέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος αλλαγής στη Νότια Κορέα

Ελπίδες για τη σταδιακή διευθέτηση μίας από τις πιο μακροχρόνιες διεθνείς διενέξεις γεννά η διαφαινόμενη νίκη του κεντροαριστερού Μουν Τζε-Ιν στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας. Ο πρώην ακτιβιστής του φιλειρηνικού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξασφαλίζει άνετο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του σύμφωνα με τα exit polls.

Με βάση την πρόβλεψη του Iνστιτούτου Yonhap, ο Μουν συγκεντρώνει 41,4% των ψήφων έναντι του συντηρητικού πρώην εισαγγελέα Χονγκ Τζουν-Πιο, που ακολουθεί με 23,3%. Μια καθαρή νίκη του Μουν με ποσοστό άνω του 40% αναμένεται να κλείσει οριστικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε τον Δεκέμβριο μετά την αποπομπή της προέδρου Παρκ Γκεουν-Χιε για σκάνδαλο διαφθοράς.

Αυτή άλλωστε φαίνεται να είναι και η βούληση των Νοτιοκορεατών που προσήλθαν με ασυνήθιστη μαζικότητα στις κάλπες - σύμφωνα με τα exit polls, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η υψηλότερη της τελευταίας εικοσαετίας.

Ο Μουν, που έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και αποτελεί στέλεχος του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας από τη δεκαετία του '70, όταν και φυλακίστηκε για τη δράση του από τον πατέρα της πρώην προέδρου Παρκ, τον δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-Χι, έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει "αποτυχημένη" την σκληρή γραμμή απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι συμφιλιωτικοί τόνοι του τον έφεραν σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με τη συντηρητική παράταξη της χώρας του αλλά και με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που το ίδιο διάστημα υποσχόταν να "τακτοποιήσει" μόνος του το πρόβλημα της Πιονγκγιάνγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο σημειώνει πως η χώρα του "πρέπει να μάθει να λέει όχι στην Αμερική".

Ο Μουν τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της. Ακόμη μία κεντρική θέση του προεκλογικού του προγράμματος είναι η πάταξη της διαφθοράς και των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η πρώην πρόεδρος Παρκ αποπέμφθηκε, άλλωστε, από το Κοινοβούλιο με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει ορισμένους από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Νότιας Κορέας.

Σε αντίθεση επίσης με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία, υπόσχεται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής του παραμένει πάντως η θέση ότι η Νότια Κορέα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο προκειμένου να αναχαιτίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, παύοντας να παρακολουθεί αμέτοχη τις συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.

Το πρώτο δείγμα επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, εφόσον η νίκη του Μουν επιβεβαιωθεί και οριστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα, θα μπορούσε να είναι η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης Καεσόνγκ στα σύνορα των δύο χωρών. Το άνοιγμα του βιομηχανικού πάρκου είχε χαιρετιστεί πριν από μερικά χρόνια ως νέα αφετηρία για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μέχρι η παραγωγική δραστηριότητα να ατονήσει και η ζώνη να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της στις αρχές του 2016.

Προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής αναμένεται να είναι και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Πεκίνο, που είχαν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την απόφαση της Νότιας Κορέας να εγκαταστήσει αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων THAAD στο έδαφός της, πραγματοποιώντας παράλληλα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον αμερικανικό στρατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL