Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Ποιος ήθελε να σκοτώσει τον Κιμ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος ήθελε να σκοτώσει τον Κιμ;

Χώρο σε εικασίες και σενάρια για το τι μπορεί να εννοούσε ο Τραμπ, όταν έλεγε ότι "θα λύσει" μόνος του το "πρόβλημα" της Β. Κορέας, αφήνουν οι χθεσινοί ισχυρισμοί της Πιονγκγιάνγκ ότι Αμερικανοί της CIA και Νοτιοκορεάτες πράκτορες οργάνωσαν συνωμοσία για να δολοφονήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν με βιοχημικούς και ραδιενεργούς παράγοντες.

Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο στη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα του καθεστώτος με τις ΗΠΑ που εντάθηκε μετά την εκλογή Τραμπ και την αύξηση των πιέσεων από πλευράς Ουάσιγκτον. Ωστόσο το σχέδιο δεν φαίνεται να συνδέεται με την τωρινή ηγεσία του Λευκού Οίκου, καθώς άρχισε να ξεδιπλώνεται το 2014. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν τα καταγγελλόμενα έχουν βάση αλήθειας ή αποτελούν ωμή καθεστωτική προπαγάνδα, προσθέτουν πάντως ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο στη μορφή και την πιθανή εξέλιξη της κόντρας, αφού, εκτός από το σκηνικό των στρατιωτικών πιέσεων, ενδεχομένως να βρίσκεται σε εξέλιξη κι ένας μυστικός πόλεμος κατά του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Αναλυτές συνδέουν τους χθεσινούς επίσημους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ και με την πρωτοφανή επίθεσή της τις προηγούμενες ημέρες κατά του μοναδικού και ισχυρού συμμάχου της στην περιοχή, της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ανοιχτά για "ανειλικρίνεια και προδοσία", καθώς το Πεκίνο εντείνει κι αυτό τις πιέσεις του ώστε να σταματήσουν οι πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

"Κιμ" εναντίον Κιμ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πιονγκγιάνγκ, η αμερικανική CIA κατέστρωσε σχέδιο για τη δολοφονία του Βορειοκορεάτη ηγέτη, τόνισε όμως ότι «το όνειρο» αυτό της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Κατά την πάγια πρακτική του καθεστώτος, οι σχετικές ανακοινώσεις μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η συνωμοσία απέτυχε, διευκρινίζει η πηγή, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες για την τύχη του κεντρικού προσώπου της ιστορίας, που αναφέρεται μόνον ως "Κιμ" κι ο οποίος είναι Βορειοκορεάτης.

Σημειωτέον ότι η CIA αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, ενώ και η Νότια Κορέα δεν είχε προβεί έως χθες το βράδυ σε καμία επίσημη αναφορά. Οι δύο υπηρεσίες φέρεται να δωροδόκησαν έναν Βοριεοκορεάτη με το όνομα "Κιμ" το 2014, ενώ αυτός εργαζόταν στη Ρωσία με σκοπό να τον στρέψουν εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Του είπαν ότι η δολοφονία με τη χρήση βιοχημικών ουσιών, περιλαμβανομένων ραδιενεργών ουσιών και μιας δηλητηριώδους νανοουσίας, είναι η καλύτερη μέθοδος, διότι δεν απαιτείται να πλησιάσει τον στόχο του, ενώ τα θανατηφόρα αποτελέσματά της θα γίνονταν εμφανή σε 6-12 μήνες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Σύμωνα με αυτή, έγιναν δύο πληρωμές προς τον "Κιμ" ύψους 20.000 δολαρίων η κάθε μια και άλλες δύο στη συνέχεια 100.000 δολ. ως "δωροδοκία" και για αγορά εξοπλισμού. Οι πράκτορες φέρεται να του έδωσαν επίσης ένα δορυφορικό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία με ονόματα ανθρώπων, ημερομηνίες συνάντησης, ποσά που άλλαξαν χέρια κ.λπ., η επίθεση θα εκδηλωνόταν με τη μορφή "βομβιστικής τρομοκρατίας" σε μια στρατιωτική παρέλαση ή σε εκδήλωση μέσα στο μέγαρο Καμσουσάν, το μαυσωλείο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιστορικού ηγέτη της Β. Κορέας και παππού του στόχου της συνωμοσίας Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL