Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Χαλέντ Μεσάαλ: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαλέντ Μεσάαλ: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού

Η προσαρμογή των στόχων της Χαμάς στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον στενό και ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο τον αποκλεισμό της Γάζας και η Αίγυπτος έχει "στραγγαλίσει" τους μοναδικούς πολιτικούς συμμάχους της στην περιοχή, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φαίνεται πως αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη μαχητική οργάνωση της παλαιστινιακής αντίστασης, που παρουσίασε προχθές το νέο πολιτικό μανιφέστο της στην Ντόχα του Κατάρ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο απερχόμενος ηγέτης της Χαλέντ Μεσάαλ έκανε χαρακτηριστικά λόγο για "νέες αναδυόμενες πραγματικότητες στην παλαιστινιακή κοινωνία και τον έξω κόσμο", αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία του παλαιστινιακού αγώνα. "Δεν είμαστε μια ιδεολογικά άκαμπτη οργάνωση, είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε αν αυτό αποβεί προς το συμφέρον του λαού μας. Το παλιό μανιφέστο ήταν προϊόν του καιρού του πριν από 30 χρόνια, σήμερα ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο" είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Κατά τον ίδιο, ο πολιτικός ρεαλισμός της Χαμάς συνδέεται με τον σεβασμό των αρχών της, οι οποίες δεν θυσιάζονται.

Ο Μεσάαλ ξεκαθάρισε ότι η οργάνωσή του δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εφόσον προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, ωστόσο, όπως είπε, "αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το κράτος του Ισραήλ ή να απεμπολήσουμε την αρχή μας ότι όλη η Παλαιστίνη ανήκει στον παλαιστινιακό λαό".

"Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα στα εδάφη μας, να διευκολύνουμε την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες τους για να ζήσουν ελεύθερα σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Αυτό προσδοκά και σε αυτό ελπίζει ο παλαιστινιακός λαός" τόνισε.

"Για εμάς, η αρχή των διαπραγματεύσεων δεν είναι στατική, είναι δυναμική και ζήτημα πολιτικής διεργασίας. Οι τρέχουσες συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να επωφεληθούμε από τυχόν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Επί του παρόντος το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη, αισθάνεται ότι δεν είναι υποχρεωμένο ή αναγκασμένο να έχει ειρήνη με τους Παλαιστινίους και να αναγνωρίσει τα δικαιώματά μας.

Όταν γίνουμε αρκετά ισχυροί για να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα που θα αναγκάσει το Ισραήλ να επανεξετάσει τις θέσεις του απέναντί μας, μόνο τότε οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αξία και νόημα για εμάς" κατέληξε ο Χαλέντ Μεσάαλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL