Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ερντογάν: πρόσω ολοταχώς με έκτακτο συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν: πρόσω ολοταχώς με έκτακτο συνέδριο

Μέχρι τη φρουρά του Ταγίπ Ερντογάν έφτασαν οι "εκκαθαρίσεις" γκιουλενιστών στα σώματα ασφαλείας την ώρα που ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αψηφά τις διεθνείς αντιδράσεις και προχωρά στην υλοποίηση των αλλαγών που αποφασίστηκαν με το αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα για τη μετατροπή της χώρας από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκειμένου να αναλάβει πάλι την ηγεσία ο Ερντογάν, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που απαγόρευε το προηγούμενο σύνταγμα.

Μεταξύ των 9.100 αστυνομικών που τέθηκαν χθες σε διαθεσιμότητα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 19 στελέχη της φρουράς του προέδρου Ερντογάν όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν ήδη συλληφθεί ενώ εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ακόμη 2.000 άτομα. Ένα φρουρός του κοινοβουλίου αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο όταν έμαθε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των υπόπτων. "Δεν είμαι προδότης" έγραψε ο αυτόχειρας σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί άλλα δύο κύματα ερευνών και διώξεων που άγγιξαν το περιβάλλον του προέδρου -το ένα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και το άλλο παλαιότερα σχετικά με υποκλοπές και κοριούς στο γραφείο του Ερντογάν. Αποκαλύπτοντας μια άλλη διάσταση των διώξεων Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για συλλήψεις περίπου 1.000 ψευδο-ιμάμηδων τους τελευταίους μήνες.

Στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας αναφέρθηκε χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις αρνητικές εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα. "Θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. με σαφήνεια και σύνεση συγκεκριμένες συνέπειες που θα θεωρήσουμε προσήκουσες την κατάλληλη στιγμή" προειδοποίησε η καγκελάριος σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν συμφέρει καμιά από τις δυο πλευρές μια οριστική απόρριψη της Τουρκίας.

Η Μέρκελ κατήγγειλε και πάλι την κράτηση στην Τουρκία του ανταποκριτή της "Die Welt" Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα. "Για να το πούμε απερίφραστα, όταν μία εκτελεστική εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση η τουρκική εκτελεστική εξουσία, διατυπώνει δημόσιες καταδικαστικές κρίσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, αυτό δεν συνάδει με το κράτος δικαίου" είπε.

Θολό παραμένει εξάλλου το τοπίο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, καθώς η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων και "παρεξηγήσεων" παραπέμπεται στην επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ στα μέσα Μαΐου και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

"Είναι ολοφάνερα προς το εθνικό συμφέρον μας να δούμε μια Τουρκία ισχυρή, ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική" δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το αμερικανικό ίδρυμα Atlantic Council κάνοντας λόγο για προκλήσεις και διαφορές, αλλά για την ανάγκη να στηριχθούν όλες οι συνιστώσες της τουρκικής κοινωνίας.

Ο Ερντογάν έχει "δείξει" επανειλημμένως τις ΗΠΑ ως εμπλεκόμενες στις απόπειρα πραξικοπήματος και απαιτεί την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια, ουσιαστικά υπό τη στενή παρακολούθηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένα άλλο καυτό ζήτημα είναι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ, μετά και τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων Κούρδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε χθες τη λύπη της για τον θάνατο ορισμένων πεσμεργκά, δηλαδή μαχητών της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του βορείου Ιράκ (περιγράφοντάς τους ουσιαστικά ως παράπλευρες απώλειες), ενώ απείλησε ότι θα ξαναχτυπήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, που είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον διαμαρτυρήθηκε ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Σύλληψη "τζιχαντιστή" στην Τουρκία

Συνελήφθη στη νότια Τουρκία ο Βρετανός υπήκοος Στέφαν Αριστείδου, προερχόμενος από τη Συρία, δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την Κύπρο. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα ο άνδρας είναι ελληνικής καταγωγής και θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο ίδιος δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι ταξίδεψε στη Συρία όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των ισλαμιστών, αλλά για να «εγκατασταθεί» στη Ράκα, τη λεγόμενη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών.

Μαζί του συνελήφθησαν η Βρετανίδα σύζυγός του, η οποία κατάγεται από το Μπαγκλαντές, καθώς και ένας Αμερικανός. Οι γείτονές του δήλωσαν ότι λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του, ο Στέφαν είχε αρχίσει να ντύνεται κατά τα ισλαμιστικά πρότυπα και πήγαινε σε τζαμί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL