Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Κορέα: "Γυμναστικές επιδείξεις" πολεμικής ετοιμότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορέα: "Γυμναστικές επιδείξεις" πολεμικής ετοιμότητας

Θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται πάλι στη διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα καθώς το καθεστώς του Βορρά προβαίνει σε νέα επίδειξη ισχύος και η Ουάσιγκτον σε νέα επίδειξη πυγμής, ενώ η Κίνα προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα στέλνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση στην Πιονγκγιάνγκ να πάψει να παίζει με τη φωτιά.

Η Β. Κορέα γιόρτασε χθες την 85η επέτειο ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων της με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στις ανατολικές ακτές της, στις οποίες μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Από κύκλους "εμπειρογνωμόνων" της περιοχής (στο πλαίσιο της στενής συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας - Ιαπωνίας) διαδίδεται ότι ενδεχομένως το βορειοκορεατικό καθεστώς ετοιμάζεται για νέα πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή με αφορμή την επέτειο, ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Την ώρα που οι ομοβροντίες του βορειοκορεατικού πυροβολικού αντηχούσαν γύρω από την πόλη Ουονσάν και ενώ οι απεσταλμένοι ΗΠΑ και Νότιας Κορέας συζητούσαν με τους Ιάπωνες στο Τόκιο σχέδια για εμπλοκή Κίνας και Ρωσίας στις προσπάθειες να απομονωθεί περαιτέρω το βορειοκορεατικό καθεστώς με νέες αυστηρότερες κυρώσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα κατέπλεε το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan εξοπλισμένο με 154 πυραύλους "Τόμαχοκ" ικανούς να πλήξουν χερσαίους στόχους.

Το υποβρύχιο, που μεταφέρει επίσης 60 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, "έδεσε" στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν σε μια κατά τ' άλλα "επίσκεψη ρουτίνας". Το USS Michigan θα ενταχθεί στην αμερικανική αρμάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Carl Vinson που αναμένεται να αναπτυχθεί εντός των ημερών στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου. Ο αμερικανικός ναυτικός σχηματισμός πραγματοποίησε προχθές ασκήσεις στον Ειρηνικό με τη συμμετοχή δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών προκαλώντας την αντίδραση της Βόρειας Κορέας, που έκανε λόγο για “επικίνδυνη ενέργεια από εκείνους που σχεδιάζουν έναν πυρηνικό πόλεμο εισβολής".

Πρόσθετη ένδειξη για πιθανές ραγδαίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ασία αποτελεί και η προγραμματισμένη για σήμερα, πρωτόγνωρη, "ειδική ενημέρωση" και των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας από τον Λευκό Οίκο. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η "κινητοποίηση" αυτή γίνεται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα παραγωγής κοινοβουλευτικού έργου έχοντας ήδη συμπληρώσει 100 μέρες στην εξουσία χωρίς να έχει να επιδείξει κάποιο ουσιαστικό επίτευγμα.

Κινεζική αποστασιοποίηση

Πάντως, το "κανάλι" απευθείας συνεννόησης που έχει ανοίξει ο Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ φαίνεται πως λειτουργεί και ίσως αποδειχθεί ο καταλυτικός παράγοντας. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο της Β. Κορέας, οι κινήσεις της Πιονγιάνγκ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Πεκίνο λόγω κυρίως της επιμονής της στην ανάπτυξη πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος.

"Το κρυφτούλι ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνκ έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο. Αν η Β. Κορέα επιμείνει στις υποσχέσεις της να πραγματοποιήσει και έκτη πυρηνική δοκιμή, είναι πιθανότερο από ποτέ η κατάσταση να φτάσει στο σημείο μη επιστροφής" προειδοποίησε η εφημερίδα "Global Times", που θεωρείται ότι απηχεί απόψεις της κινεζικής ηγεσίας. Στο ίδιο σχόλιο, και αφού επισημαίνεται πως "η επιρροή του Πεκίνου είναι πολύ περιορισμένη" στην κατάσταση, απευθύνεται σαφής προειδοποίηση προς το βορειοκορεατικό καθεστώς να πάψει να παίζει με τη φωτιά διότι "όλοι οι παίκτες θα επωμιστούν τις συνέπειες" μιας σύγκρουσης, αλλά "είναι βέβαιο πως η Πιονγκγιάνγκ θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες".

Από την πλευρά της η εφημερίδα “China Daily” έγραψε ότι τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική τους και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να μη παρερμηνεύει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που στοχεύουν στο πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κι όχι στο πολιτικό σύστημά της ή την ηγεσία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL