Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τουρκία / Τουρκία: Ανάλυσέ το α λα Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Ανάλυσέ το α λα Ερντογάν

Θεατρική παράσταση νηπιαγωγείου στην Καισάρεια, την περασμένη Κυριακή. Μετά τη μάχη με τα ψεύτικα όπλα, τα "φανταράκια" αποτίουν φόρο τιμής στον "νεκρό" συμπολεμιστή τους που έγινε "μάρτυρας" και έχει σκεπαστεί με την τουρκική σημαία. Αυτού του είδους οι παραστάσεις στο νηπιαγωγείο μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των μικρών παιδιών, που δεν είναι σε θέση να διακρίνουν ποια είναι η πραγματικότητα, δήλωσε η ψυχολόγος Μπερτέ Οζντεμίρ στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας "Χουριέτ".

Φίμωτρο σε δημοσιογράφους και αναλυτές που κάνουν έστω απλή αναφορά σε ενδεχόμενο δολοφονίας του επιχειρεί να βάλει ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. Κι αν στο εσωτερικό της χώρας πρόκειται μάλλον για μια συνηθισμένη πλέον, "εύκολη" υπόθεση, όπως φαίνεται από τις φυλακίσεις δεκάδων δημοσιογράφων και τις απολύσεις εκατοντάδων πανεπιστημιακών, δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό, οπότε η τουρκική προεδρία καταφεύγει στην προσφιλή μέθοδο των μηνύσεων που εξελίσσεται σε βιομηχανία. Τελευταίο θύμα αυτής της εκστρατείας, αλλά το πρώτο στη μετά δημοψηφίσματος εποχή, είναι ο Γάλλος πρώην διπλωμάτης Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, ο οποίος είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» του γαλλικού δικτύου BFM Business, ο Ντεφάρζ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προσφυγές της τουρκικής αντιπολίτευσης για νοθεία στο δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσουν πουθενά επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος θα φροντίσει να μπλοκάρει τα πάντα. Απαριθμώντας μάλιστα διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο αναλυτής πρόσθεσε: «Είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του». Αυτή η δήλωση ισοδυναμεί με «υποκίνηση» σε δολοφονία του Τούρκου προέδρου, υποστήριξε ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του Μορό Ντεφάρζ στην εισαγγελία της Άγκυρας.

Τη σχετική είδηση, που μεταδόθηκε αρχικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας ότι "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών προσεγγίσεων". Σημειώνεται ότι μετά τις πρώτες οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ ανήρτησε μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας ότι ορισμένα από τα λεγόμενά του "ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν", ενώ ζήτησε "ειλικρινά συγγνώμη" από όσους μπορεί να προσέβαλε. Αλλά αυτή η συγγνώμη δεν είναι αρκετή σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η οποία όχι μόνο κατέθεσε μήνυση κατά του αναλυτή, αλλά απαίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων να διακόψει τη συνεργασία μαζί του και να ζητήσει το ίδιο το ίδρυμα συγγνώμη από τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL