Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Οι επιστήμονες ξεσηκώνονται κατά του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι επιστήμονες ξεσηκώνονται κατά του Τραμπ

Μαζικές διαδηλώσεις εκπροσώπων και φορέων της αμερικανικής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας διοργανώνονται σήμερα στις ΗΠΑ κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του απέναντι στην επιστήμη και τους τρόπους προαγωγής της. Οι κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί για σήμερα ώστε να συμπέσουν με τις εκδηλώσεις για τη διεθνή Ημέρα της Γης, την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα είναι η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση. Ανάλογες πορείες θα γίνουν σε πολλές ακόμη αμερικανικές πόλεις με σύνθημα «Επιστήμη, όχι σιωπή». Πιθανώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη κινητοποίηση επιστημόνων στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Βιολόγοι, γιατροί, κλιματολόγοι, ωκεανογράφοι, ψυχολόγοι νιώθουν ότι απειλούνται από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ θεωρώντας ότι διαπνέονται από αντιεπιστημονικό πνεύμα και ότι επηρεάζονται από τις προωθούμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς αρκετών επιστημονικών φορέων (κυρίως στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας), καθώς και από τους περιορισμούς στην είσοδο ερευνητών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη μετανάστευση.

Η μαχητικότητα είναι πιο ορατή μεταξύ των νεότερων επιστημόνων, αλλά την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει και θεσμοί του επιστημονικού κατεστημένου όπως η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός παγκοσμίως σε αριθμό μελών και εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science". Συνολικά περισσότεροι από 220 επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL