Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τουρκία: Μετά τα επινίκια, η καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Μετά τα επινίκια, η καταστολή

Κλοιός καταστολής σφίγγει όσους τολμούν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, που καθιστά παντοδύναμο τον Ερντογάν. Ύστερα από τη σύντομη ανοχή που επέδειξε η ισλαμοδεξιά κυβέρνηση γιορτάζοντας τα επινίκιά της, περνά στις συλλήψεις και τις απαγγελίες βαριών κατηγοριών εναντίον πολιτών, ανάμεσά τους και δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, διαμηνύει στην αντιπολίτευση να μην τραβήξει το σχοινί, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με προσφυγές της σε θεσμικά όργανα.

Ο διευθυντής του ενημερωτικού ιστότοπου sendika.org, που συνδέεται με τα τουρκικά συνδικάτα, Αλί Εργκίν Ντερμιρχάν συνελήφθη χτες τα χαράματα στα γραφεία του ιστότοπου στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια αστυνομικής εφόδου με την κατηγορία ότι "αμφισβήτησε τη νομιμότητα" της νίκης του "ναι". Ο Ντεμιρχάν κατηγορείται για «διοργάνωση διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο να φανεί μη νόμιμο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» καθώς και για «υποκίνηση μίσους» και «εξύβριση εκπροσώπου του κράτους». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ιστότοπου, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του και το κινητό τηλέφωνό του. "Το 'ναι' δεν θα νομιμοποιηθεί, ο sendika.org δεν θα σωπάσει" αναφέρει ο ιστότοπος σε μήνυμα που ανέβασε μετά τη σύλληψη του διευθυντή του.

Την Τετάρτη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 16 μέλη της Αριστεράς στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον τρόπο διοργάνωσης του δημοψηφίσματος, ενώ συνολικά εκδόθηκαν 38 εντάλματα συλλήψεων. Άλλοι έξι πολίτες συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία ότι "εξύβρισαν δημόσια" τον Ερντογάν το βράδυ του δημοψηφίσματος. Σημειωτέον ότι η Σμύρνη ήταν μια από τις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του "όχι".

O υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την αντιπολίτευση των κεμαλιστών του CHP, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να μη συνεχίσουν να αμφισβητούν τη νίκη του Ερντογάν με προσφυγές σε θεσμικά όργανα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διότι δεν έχουν πολλές... ελπίδες επιτυχίας. Τυχόν προσφυγή της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για ακύρωση του δημοψηφίσματος θα απορριφθεί, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφανθεί επί του θέματος, διεμήνυσε ο Μποζντάγ.

Το CHP ανακοίνωσε προχθές ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, προσφεύγοντας είτε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. "Αν η αντιπολίτευση προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εκείνο δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να απορρίψει την προσφυγή" δήλωσε ο Μποζντάγ. "Μπορεί να προσφύγει και στο ΕΔΑΔ, αλλά δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ούτε εκεί, γιατί οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία δεν δίνουν το δικαίωμα στα κόμματα να προσφεύγουν σε αυτό" συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος επανέλαβε την κριτική σε βάρος των Ευρωπαίων εκλογικών παρατηρητών επειδή στιγμάτισαν τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ως γνωστόν, η προεκλογική εκστρατεία και η ψηφοφορία έγιναν ενώ η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο Ιούλιο. Οι παρατηρητές κατήγγειλαν την απόφαση της τελευταίας στιγμής των εκλογικών αρχών να επιτρέψουν την καταμέτρηση ψήφων χωρίς τη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών, τονίζοντας ότι "υπονόμευσε ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας και είναι αντίθετη με τον νόμο, που ορίζει ρητά ότι αυτές οι ψήφοι θα πρέπει να θεωρούνται άκυρες". Ο Μποζντάγ επανέλαβε ότι η έκθεση των εκλογικών παρατηρητών είναι "μεροληπτική και στερείται αντικειμενικότητας". Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής μια "αναμέτρηση με άνισους όρους".

Άρθρο Παπαδημούλη στην "Hürriyet"

Άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη φιλοξένησε χθες η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι «το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Τουρκίας είναι να αμβλύνει τις βαθιές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία» όπως αυτές αποτυπώθηκαν μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως η τουρκική πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τέλος "στην εμπρηστική ρητορική προς το εσωτερικό και τις δικαστικές διώξεις του κόμματος HDP". Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δ. Παπαδημούλης συμπλήρωσε πως «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί το δεύτερο σημαντικό στοίχημα της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν», καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL