Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Έκκληση για συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απηύθυνε χθες η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο υποστήριξε, από την πλευρά του, πως η ογκώδης συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι τσαβίστας στο Καράκας απέτρεψε τα σχέδια για ένα νέο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα "El Pais", τρεις άνθρωποι -δύο πολίτες και ένας αστυνομικός- έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που διοργάνωσαν την Τετάρτη αντίπαλοι αλλά και υποστηρικτές της κυβέρνησης. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο αν όλοι οι θάνατοι συνδέονται με τις διαδηλώσεις.

Το δίκτυο Telesur μεταδίδει ότι ο 19χρονος Κάρλος Μορένο, που σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων δέχτηκε πυρά από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, σκοτώθηκε από ενόπλους που επιχειρούσαν να κλέψουν τη μοτοσυκλέτα του. Το δεύτερο θύμα ήταν μια 23χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πολιτεία Ταχίρα, ενώ το τρίτο ήταν μέλος της εθνοφρουράς που έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην πολιτεία Μιράντα.

Ο "υπ' αριθμόν" δύο της κυβέρνησης Ντιοσδάδο Καμπέγιο επέρριψε την ευθύνη για τον τελευταίο φόνο στην αντιπολίτευση, προειδοποιώντας τον ηγέτη της και κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα Ενρίκε Καπρίλες ότι "θα αποδοθεί δικαιοσύνη". Από τη δική του πλευρά, ο Καπρίλες ζήτησε τη συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. "Ίδια ώρα, ίδιο μέρος. Αν σήμερα είμαστε εκατομμύρια, αύριο θα είμαστε περισσότεροι" τόνισε.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ζήτησε, όμως, και η κυβέρνηση του SUV. "Αν ο λαός βρίσκεται στους δρόμους, είναι εκεί για να υπερασπιστεί την ειρήνη. Γράφουμε την Ιστορία της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής" σημείωσε ο Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι ήταν η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των τσαβίστας εκείνη που απέτρεψε τα "σχέδια των πραξικοπηματιών".

Σημειώνεται ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης Τσάβες ήταν η αφορμή που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες του 2002 για να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις "πολύ λυπηρές" βιαιότητες και απηύθυνε έκκληση για "αποκλιμάκωση" ώστε να "σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης". Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σημειώνοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "παρακολουθεί στενά" τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Η αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων General Motors ανακοίνωσε, τέλος, ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στη χώρα μετά την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από τις τοπικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL