Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Καμία προσφυγή δεκτή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία προσφυγή δεκτή!

Απέρριψε όλες τις προσφυγές κατά της εγκυρότητας του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας χθες σε μια καθ' όλα αναμενόμενη απόφασή του λαμβάνοντας υπόψιν το κλίμα που επικρατεί στη χώρα και τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί ντε φάκτο η ισλαμοδεξιά κυβέρνηση στα θεσμικά όργανα του κράτους.

Την ίδια ώρα αγριεύει η κόντρα ανάμεσα στην ίδια και την αξιωματική αντιπολίτευση των κεμαλιστών, οι οποίοι κηρύσσουν "ανένδοτο" ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος και την επανάληψή του.

Επίσης η καταστολή εναντίον όσων αμφισβητούν την επικράτηση του "ναι" γίνεται όλο και πιο έντονη, με μαζικές συλλήψεις χθες στην Κωνσταντινούπολη 38 πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του YSK να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν είχαν σφραγιστεί από τις εφορευτικές επιτροπές.

Καταφεύγοντας στην προσφιλή κυβερνητική τακτική να συνδέονται αυθαίρετα με το... PKK όσοι αμφισβητούν την επίσημη γραμμή της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε χθες μύδρους κατά των διεθνών παρατηρητών που επέβλεψαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος "ανεβάζοντας" στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες ενός εκ των παρατηρητών της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον εμφανίζουν δίπλα σε μια κουρδική σημαία και μια προεκλογική αφίσα υπέρ του "όχι".

Πάντως, ενώ αναμένεται η επάνοδος του Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος του, του AKP, καθώς αίρεται η συνταγματική υποχρέωση που του επέβαλλε κομματική ουδετερότητα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι θα προηγηθεί μια "περίοδος προσαρμογής" κατά την οποία ο πρόεδρος δεν θα είναι και αρχηγός κόμματος.

Προφανώς το ισλαμοσυντηρητικό στρατόπεδο επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η προεδρική παντοδυναμία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τακτικό συνέδριο του AKP θα γίνει όπως είναι προγραμματισμένο το 2018, επομένως ο Ερντογάν δεν θα είναι κομματικός αρχηγός, έως τότε. "Οι πολίτες μάς προειδοποιούν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάποια ζητήματα", είπε με νόημα ο Γιλντιρίμ.

Μέχρι τέλους...

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος λίγο μετά την απόρριψη της προσφυγής του από το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

"Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα. Θα εξετάσουμε αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση του YSK. Δέκα μέλη του συγκεκριμένου οργάνου ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων και μόνον ένας ψήφισε υπέρ!

Σημειωτέον ότι, εκτός από το CHP, στο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο είχαν προσφύγει το φιλοκουρδικό HDP και το κόμμα της Αριστεράς Vatan. «Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασκήσουμε όλα τα δημοκρατικά δικαιώματά μας εναντίον του» είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος του CHP Σελίν Σαγέκ Μποκέ ζητώντας την επανάληψη της ψηφοφορίας.

Η ίδια είχε μάλιστα προανήγγειλε ότι οι κεμαλιστές, που αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ωστόσο αργότερα φάνηκε πως η επιλογή αυτή δεν προκρίνεται.

Στη δική του προσφυγή ο αντιπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ ανέφερε πως το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με τους ηγέτες του κόμματος κρατούμενους, ενώ οι εκλογικοί αντιπρόσωποί του σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», υπονόμευσαν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας.

Ακόμα η απόφαση της τελευταίας στιγμής από την εκλογική επιτροπή να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι αδύνατον να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Εξάλλου σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα, κατήγγειλλε το HDP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL