Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Κι όμως, η "αρνητική μάζα" υπάρχει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κι όμως, η "αρνητική μάζα" υπάρχει...

Ένα ακόμη σύνορο ανάμεσα στις έννοιες του αντιληπτού και του θεωρητικού πέρασαν οι επιστήμονες κατορθώνοντας να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα υγρό που "παραβιάζει" τον Δεύτερο Νόμο του Νεύτωνα, τον αποκαλούμενο θεμελιώδη νόμο της μηχανικής, ο οποίος ορίζει ότι η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα ισούται με το γινόμενο της μάζας του επί την επιτάχυνση που αποκτά.

Μ' άλλα λόγια, στον αντιληπτό κόσμο μας, όταν ωθούμε ένα αντικείμενο, αυτό επιταχύνει προς την ίδια κατεύθυνση με τη φορά της δύναμης που του ασκούμε. Αμερικανοί φυσικοί μπόρεσαν όμως να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο: δημιούργησαν ύλη που, όταν την ωθείς προς μια κατεύθυνση, αυτή επιταχύνει προς την αντίθετη πλευρά της!

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Μάικλ Φορμπς κατόρθωσαν να δημιουργήσουν in vitro ένα υγρό με "αρνητική μάζα" που εμφανίζει την παραπάνω ιδιότητα επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι η ύλη μπορεί να είναι και "αρνητική" κατά τον ίδιο τρόπο που ένα ηλεκτρικό φορτίο είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση “Physical Review”, δημιούργησαν τις συνθήκες για την "εμφάνιση" αρνητικής μάζας ψύχοντας άτομα ρουβιδίου σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν, στους -273,15 βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες η ύλη οδηγείται σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως "συμπύκνωμα Μπόζε - Αϊνστάιν", όπου ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων περιέρχεται σε θεμελιώδη αδράνεια συντελώντας στην εμφάνιση κβαντικών φαινομένων. Σε αυτή την κατάσταση τα ατομικά σωματίδια κινούνται πολύ αργά ακολουθώντας συμπεριφορά που προβλέπεται από την κβαντική μηχανική και ενεργώντας πλέον ως κύματα. Μπορούν επίσης να συγχρονιστούν και να κινηθούν ταυτόχρονα εμφανίζοντας την ιδιότητα της υπερρευστότητας, δηλαδή μιας ροής που δεν χάνει την ενέργειά της.

Για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις σύνθεσης αρνητικής μάζας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέιζερ ώστε να παγιδεύσουν άτομα ρουβιδίου "κλωτσώντας" τα με μεγάλη ταχύτητα εμπρός και πίσω, μεταβάλλοντας έτσι τον τρόπο περιστροφής τους.

Όταν τα σωματίδια απελευθερώθηκαν από την "παγίδα" του λέιζερ, άρχισαν να επεκτείνονται και κάποια από αυτά εμφάνισαν αρνητική μάζα. "Κάτι που έχει αρνητική μάζα, αν το σπρώξεις, θα κινηθεί προς το μέρος σου, φαίνεται σαν να χτυπάς κάτι πάνω σε έναν αόρατο τοίχο" δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο βοηθός καθηγητής Φυσικής Μάικλ Φορμπς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η "ανακάλυψη" της αρνητικής μάζας θα τους βοηθήσει στην εξερεύνηση και κατανόηση φαινομένων στις εσχατιές του Σύμπαντος, όπως τα άστρα νετρονίων, οι μαύρες τρύπες και η σκοτεινή ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL