Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Κορεατική χερσόνησος / Κορεατική χερσόνησος: Αποκλιμάκωση της έντασης ζητεί το Πεκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορεατική χερσόνησος / Κορεατική χερσόνησος: Αποκλιμάκωση της έντασης ζητεί το Πεκίνο

Τη σοβαρή ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο εκφράζει το Πεκίνο τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις πυραυλικές δοκιμές και προειδοποιεί με "ολοκληρωτικό πόλεμο" στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε χθες την αντίθεση της κυβέρνησής του στις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, που, όπως εκτίμησε, θα μπορούσαν να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νότια Κορέα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς τόνισε ότι η "εποχή της στρατηγικής υπομονής" με την Πιονγκγιάνγκ έχει τελειώσει, ενώ ο υφυπουργός υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκριόλ δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιδράσει με "προληπτικό πυρηνικό χτύπημα" αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Ο Λου σχολίασε εξάλλου ότι η ένταση βρισκόταν ήδη σε υψηλά επίπεδα προτού η Πιονγκγιανγκ εξαπολύσει τις τελευταίες απειλές. Κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, ο Πενς υποσχέθηκε ότι η χώρα του "θα υπερνικήσει οποιαδήποτε επίθεση και θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών ή συμβατικών όπλων με μια συντριπτική και αποτελεσματική αμερικανική απάντηση".

Στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στον οποίο συμμετέχει και αεροπλανοφόρο κατευθύνεται ήδη στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού έπειτα από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προ λίγων ημερών προειδοποίησε ότι θα "τακτοποιήσει μόνος του" το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας εάν η Κίνα δεν βοηθήσει. Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα απάντησε το σαββατοκύριακο με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση και μια ακόμη πυραυλική δοκιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL