Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητάει η αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητάει η αντιπολίτευση

Έβαλε ήδη μπροστά για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου που θα διαμορφώσει το νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας η ισλαμοδεξιά κυβέρνηση της Τουρκίας μετά την πύρρειο νίκη του Ερντογάν και την οριακή επικράτηση του "ναι" (με 51,4%) στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την τροποποίηση του Συντάγματος. Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε εγκρίνει την παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, επικαλούμενη την... "προστασία της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών" (!).

Πάντως, η πορεία προς τη "μονιμοποίηση" της εξουσίας του νέου "σουλτάνου" κάθε άλλο παρά εύκολη προμηνύεται ότι θα είναι. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας φουντώνουν και η χθεσινή ανοιχτή αμφισβήτηση του αποτελέσματος από την κεμαλική αντιπολίτευση με την κατάθεση επίσημου αιτήματος ακύρωσης της ψηφοφορίας λόγω "μαζικών παρατυπιών" αποτελεί μια πρώτη ένδειξη κλιμάκωσης της πίεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που ξαναβγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, ζήτησε κι αυτό από το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο να ακυρώσει το δημοψήφισμα, καταγγέλλοντας την απόφασή του της τελευταίας στιγμής να αποδεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν τη σφραγίδα των επιτροπών των εκλογικών τμημάτων!

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε "μια διαφανή έρευνα" προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για νοθεία. "Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει τα επόμενα βήματά της με μεγάλη προσοχή" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αν και η Άγκυρα αντιδρά με οργή στην κριτική των διεθνών παρατηρητών ότι ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνώς αποδεκτά στάνταρ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ έκανε χθες μια "ηρωική" προσπάθεια να στείλει μηνύματα συμφιλίωσης και συναίνεσης προς τη βαθιά διχασμένη τουρκική κοινωνία.

Προβλήματα ενέσκυψαν όμως και για τις "φίλιες" δυνάμεις του ισλαμοδεξιού στρατοπέδου, τους νεόκοπους υποστηρικτές του Ερντογάν από το εθνικιστικό στρατόπεδο. Ο αρχηγός τους -του εθνικιστικού MHP- Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψε κατηγορηματικά επικρίσεις από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι οι οπαδοί του κόμματός του γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στον Ερντογάν και δεν πήγαν καν να ψηφίσουν την Κυριακή. "Πού βρίσκουν το θάρρος και ποιος τους δίνει την άδεια να κάνουν σπέκουλα με το εθνικιστικό κόμμα" αναρωτήθηκε ο γηραιός πολιτικός.

"Τέλος η συζήτηση"...

Οι καταγγελίες ότι η ψηφοφορία της Κυριακής δεν ήταν αδιάβλητη απέκτησαν χθες βαρύτητα και εγκυρότητα με την αναφορά της Αυστριακής παρατηρήτριας του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλέβ Κορούν περί εκτεταμένης νοθείας έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια, οι προσφυγές κατά του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι προσμετρήθηκαν ψηφοδέλτια σε φακέλους που δεν είχαν σφραγίδα των επιτροπών των εκλογικών τμημάτων θα μπορούσαν υποθετικά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι, με απόφαση της τελευταίας στιγμής, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επέτρεψε την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων, γεγονός που κατήγγειλε άμεσα η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων ως παράνομη. «Με αυτή την παράνομη απόφαση, οι επιτροπές των εκλογικών τμημάτων παραπλανήθηκαν και πίστεψαν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB).

Βαριές κατηγορίες για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας διατύπωσε και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Άνω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Στέφαν Σέναχ, επισημαίνοντας ότι "το δημοψήφισμα δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο". Όπως ανέφερε, δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές ασκούνταν πιέσεις στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα υπέρ του "ναι".

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζτζάν κατήγγειλε πως ο αριθμός των ψήφων "που λείπουν" είναι "πρωτοφανής", ενώ ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν σφραγιστεί από τις επιτροπές των εκλογικών τμημάτων είναι άγνωστος. Το CHP κατέθεσε χθες επίσημη προσφυγή στο κεντρικό εκλογικό συμβούλιο, ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος λόγω μαζικών παρατυπιών.

"Είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο λαός μίλησε και η συζήτηση έληξε" σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να σεβαστεί το αποτέλεσμα.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να συγχαρεί τον Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε στενή συνεργασία με την Άγκυρα στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ και των Κούρδων μαχητών, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας. «Εκτιμώ τη φιλία μας. Έχουμε πολλά σημαντικά πράγματα να κάνουμε μαζί» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL