Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Η μητέρα όλων των βομβών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μητέρα όλων των βομβών...

Καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας φαίνεται πως έπαιξε το ταξίδι του διπλωμάτη - πρώην επιχειρηματία Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα και η "χημεία" της πολυετούς προσωπικής σχέσης του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να ρίξουν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους χθες στο Αφγανιστάν, στέλνοντας ένα μήνυμα που έχει πολλούς αποδέκτες.

Πρόκειται για την τηλεκατευθυνόμενη βόμβα GBU-43, τη λεγόμενη "μητέρα όλων των βομβών", βάρους 10.000 κιλών, την οποία έριξε αμερικανικό αεροπλάνο MC-130 χθες το απόγευμα με στόχο σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, ήταν η πρώτη φορά που η βόμβα χρησιμοποιήθηκε κατά αληθινού στόχου.

Κόντρα με τη Ρωσία

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσε όξυνση και έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία, αλλά λειτούργησε επίσης ως αφετηρία για μια νέα διαπραγμάτευση, έχει στο προσκήνιο το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ τα υπόλοιπα καυτά γεωστρατηγικά ζητήματα συζητούνται στο παρασκήνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένος ότι η κατάσταση με τη Ρωσία "θα τακτοποιηθεί". Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Την κατάλληλη στιγμή όλοι θα έρθουν στα λογικά τους και θα υπάρξει διαρκής ειρήνη" συμπλήρωσε με το γνωστό ύφος, αποφεύγοντας να περιγράψει επί της ουσίας ποιο είναι το αντικείμενο της αληθινής διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Συρίας έλαβε πάντως το μήνυμα και σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι ήταν "100% προβοκάτσια" η επίθεση κατά αμάχων με τα χημικά όπλα στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν έδωσε καμία σχετική διαταγή. Παράλληλα το καθεστώς υποστήριξε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές το βράδυ σε μια αεροπορική επιδρομή των Δυτικών στην ανατολική Συρία που μοιάζει με αντιγραφή της εκδοχής Μόσχας και Δαμασκού για την τραγωδία στο Χαν Σεϊχούν, αλλά από την αντίθετη πλευρά: αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αποθήκη χημικών όπλων του Ισλαμικού Κράτους και τα τοξικά αέρια σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε αυτόν τον βομβαρδισμό, παραδέχθηκε όμως έναν άλλον στη βόρεια Συρία, όπου σκοτώθηκαν "κατά λάθος" 18 αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δηλαδή των συμμάχων των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο βομβαρδισμός έγινε κοντά στο μεγάλο φράγμα του Ευφράτη, το οποίο απειλούν ότι θα ανατινάξουν οι τζιχαντιστές καθώς σφίγγει γύρω τους ο κλοιός της κουρδοαραβικής συμμαχίας, με την άμεση εμπλοκή πλέον και Αμερικανών πεζοναυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL