Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Γέφυρα ΗΠΑ - Ρωσίας για εκτόνωση της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γέφυρα ΗΠΑ - Ρωσίας για εκτόνωση της κρίσης

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία και η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα για την παγκόσμια ασφάλεια, που απαιτούσε άμεση εκτόνωση σε υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση απέδωσε καρπούς η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν διατεθειμένες να αποκαταστήσουν τις γέφυρες διαλόγου, διατηρώντας ταυτόχρονα τις βασικές θέσεις τους.

Έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός επισκέπτης έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο, όπου η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Πούτιν επί σχεδόν δύο ώρες. Οι σχέσεις των δύο ανδρών χρονολογούνται από το 1999, όταν ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός και ο Τίλερσον έκανε μπίζνες με ρωσικό πετρέλαιο, πολύ πριν γίνει πρόεδρος της ExxonMobil, θέση από την οποία παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες για να αναλάβει το τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Τίλερσον είπε ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι μεν χαμηλό, αλλά "οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις". Ο Λαβρόφ είπε ότι έγινε μια "ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση", ενώ έκανε λόγο για μια "κοντόφθαλμη" απόπειρα ορισμένων κύκλων να εμποδίσουν τη διμερή συνεργασία. Και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν διατεθειμένες να αποκαταστήσουν τον δίαυλο επικοινωνίας για την αποφυγή θερμών αεροπορικών επεισοδίων μεταξύ των δυνάμεών τους στη Συρία.

Έχοντας ήδη θέσει ζήτημα απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία, η Ουάσιγκτον απάντησε στις ρωσικές καταγγελίες για παραβίαση της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους (της Συρίας), κατηγορώντας τη Μόσχα ότι και εκείνη έκανε το ίδιο, επιχειρώντας πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο προκειμένου να εμποδίσει την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, στην έδρα του ΟΗΕ βρισκόταν σε εξέλιξη ένα διπλωματικό παζάρι γύρω από τη διεξαγωγή έρευνας για τη χημική επίθεση. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δέχτηκαν, έπειτα από ρωσική επιμονή, να γίνει έρευνα για την τραγωδία, αλλά η Ρωσία απέρριψε το σχετικό σχέδιο απόφασης ζητώντας "βελτιώσεις". Μια έρευνα από επιθεωρητές του ΟΗΕ θα άνοιγε τον δρόμο για προσωρινή, έστω, κατάπαυση του πυρός στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, την ώρα που ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος σε βάρος των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, που συμφωνεί στη διεξαγωγή έρευνας στη Συρία, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποφύγουν μια κλιμάκωση στην Άπω Ανατολή, καθώς αμερικανική αρμάδα πλέει προς την κορεατική χερσόνησο και το καθεστώς του Βορρά προειδοποιεί ότι θα απαντήσει ακόμα και με πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση. Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι το πλήγμα στη Συρία ήταν μια επίδειξη πυγμής με αποδέκτη και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφηγήθηκε χθες ότι ενημέρωσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την αμερικανική επίθεση στη Συρία κατά το τέλος του δείπνου τους στη Φλόριντα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. "Του είπα για τους 59 πυραύλους τη στιγμή του επιδορπίου... του ωραιότερου σοκολατένιου κέικ που έχετε δει" είπε ο Τραμπ, ενώ υποστήριξε ότι ο Κινέζος πρόεδρος, έπειτα από σιωπή 10 δευτερολέπτων, συμφώνησε μαζί του ότι έπρεπε να τιμωρηθεί το καθεστώς Άσαντ γιατί σκότωσε παιδιά με χημικά όπλα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL