Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Τοξικό παζάρι για τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοξικό παζάρι για τη Συρία

Μέσα σε "τοξικό" κλίμα ξεκίνησε η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον χθες στη Μόσχα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε ως κατασκευασμένες τις κατηγορίες ακόμα και για ρωσική εμπλοκή στην τραγωδία με τα χημικά στη Συρία, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας καινούργιας "προβοκάτσιας" από τους αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ, αυτή τη φορά στα περίχωρα της Δαμασκού. Σημειώνοντας ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες για σχεδιαζόμενη δεύτερη αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας, ο Πούτιν υπενθύμισε το προηγούμενο του Ιράκ, όπου εισέβαλαν οι ΗΠΑ με παρόμοια επιχειρήματα το 2003, με αποτέλεσμα την καταστροφή της χώρας και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναχώρησε από την Ιταλία και τη σύνοδο των G7 για τη Μόσχα χωρίς να έχει εξασφαλίσει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα απειλούσε με κυρώσεις τη Ρωσία εφόσον δεν εγκατέλειπε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. "Δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων" δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και πρόσθεσε ότι το "σημείο εκκίνησης" για την επίλυση της κρίσης θα πρέπει να είναι μια κατάπαυση του πυρός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Από την πλευρά του, ο Τίλερσον ζήτησε να τερματιστεί η "κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ" και προέτρεψε το Κρεμλίνο να απαλλαγεί από έναν αναξιόπιστο εταίρο, όπως είπε, δείχνοντας τον δρόμο για το είδος μιας διευθέτησης που θα επιθυμούσε η Ουάσιγκτον και πιθανώς θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο των συζητήσεών του στη Μόσχα. Σύγκλιση φαίνεται ότι υπάρχει σε ένα σημείο: Στην ανάγκη να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα στο Χαν Σεϊχούν, όπως ζήτησε εξαρχής η Ρωσία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία παρουσίασαν χθες στο Σ.Α. του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο απαιτείται η πλήρης συνεργασία του καθεστώτος για να ερευνηθεί η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν.

Το ρωσικό γενικό επιτελείο υποστήριξε χθες ότι δύο μονάδες παραγωγής και φύλαξης χημικών όπλων βρίσκονται σε εδάφη της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και δεν ελέγχθηκαν από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων κατά την επιχείρηση καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου το 2013. Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι οι αντικαθεστωτικοί μεταφέρουν δηλητηριώδεις ουσίες σε αρκετές περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ καθώς και σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού, ενώ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτοσχέδια χημικά όπλα στο μέτωπο. Τα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις έχουν παραδοθεί στον ΟΑΧΟ, είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού επιτελείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL