Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Πολλά εφέ στο κορεατικό θρίλερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολλά εφέ στο κορεατικό θρίλερ

Ψυχολογική πίεση, επίδειξη ισχύος, διπλωματία του παρασκηνίου, απειλές για επικείμενη στρατιωτική αναμέτρηση και στο βάθος ένας απρόβλεπτος Τραμπ και ένας επίσης απρόβλεπρος Κιμ αυξάνουν τις πιθανότητες να μετατραπούν οι αιώνιες κοκορομαχίες Βορρά - Νότου στη χερσόνησο της Κορέας σ' ένα "θερμότατο" επεισόδιο, ικανό να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάντως, το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της κλιμακούμενης κρίσης φαίνεται πως δεν είναι τόσο οι πραγματικές ή δυνητικές στρατιωτικές ικανότητες της Πιονγκγιάνγκ όσο η απλοϊκή λογική Τραμπ, κατά την οποία δύο τινά μπορούν μονάχα να συμβούν: ή να "μαντρώσουν" οι Κινέζοι τον Κιμ και να... "ανταμειφθούν" για τις "υπηρεσίες" τους με μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον ή να αναλάβει ο αμερικανικός στόλος να "καθαρίσει" μόνος του...

Τα τελευταία tweets του προέδρου δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πώς βλέπει τα πράγματα: "Εξήγησα στον πρόεδρο της Κίνας ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη γι' αυτούς αν επιλύσουν το βορειοκορεατικό πρόβλημα! Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, αυτό θα είναι θαυμάσιο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς!".

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα των αμερικανικών απειλών και θέλοντας να αποτρέψει τα χειρότερα στην περιοχή, το Πεκίνο σκληραίνει κι αυτό τη στάση του απέναντι στο βορειοκορεατικό καθεστώς ενώ αναλαμβάνει να καθησυχάσει τον Νότο, τον πιστό σύμμαχο της Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντάς τον για τη βούληση του να λάβει "ισχυρά μέτρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ" αν η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήσει νέα πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή

Χθες επίσης έκλεισαν τα κινεζικά λιμάνια για τα φορτία άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα κι ένας στόλος βορειοκορεατικών φορτηγών πλοίων, που ετοιμαζόταν να ξεφορτώσει, αναγκάστηκε να επιστρέψει. Μετά τις νέες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ η Κίνα προχώρησε σε απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Β. Κορέα στερώντας τη χώρα από τα πολύτιμα έσοδα του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της. Η επίσημη διαταγή των κινεζικών τελωνείων για το εμπάργκο εκδόθηκε στις 7 Απριλίου.

Η μετατόπιση της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Β. Κορέας από την πάγια τακτική της άσκησης πιέσεων στην διατύπωση άμεσων απειλών έχει θορυβήσει και τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα εξέφρασε "εξαιρετική ανησυχία" για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να αναλάβουν μονομερώς στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο.

Την ίδια ώρα τα κρατικά ΜΜΕ στην Πιονγκγιάνγκ επιδίδονται κι αυτά σε ένα σόου απειλών και επίδειξης της πολεμικής ετοιμότητας της χώρας προειδοποιώντας ανοιχτά την Ουάσιγκτον με πυρηνικό χτύπημα στην περίπτωση που επιχειρήσει "προληπτικό" πλήγμα εναντίον της. Υπενθυμίζεται ότι αρμάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Carl Vinson” πλέει ήδη προς την κορεατική χερσόνησο.

Η εφημερίδα “Rodong Sinmun” προειδοποίησε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ.

«Ο ισχυρός επαναστατικός στρατός μας παρακολουθεί από κοντά κάθε κίνηση των μονάδων του εχθρού με τα πυρηνικά μας να στοχεύουν τις βάσεις των Αμερικανών εισβολέων, όχι μόνο στη Νότια Κορέα και στην περιοχή των επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και στην ηπειρωτική Αμερική» έγραψε χθες η εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL