Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Μόσχα / Στο τραπέζι το μέλλον της Συρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Μόσχα / Στο τραπέζι το μέλλον της Συρίας

Πιέσεις στη Ρωσία για απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο ενός καινούργιου μεγάλου "παζαριού" που ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών τού Ντόναλντ Τραμπ. Η τραγωδία με τα χημικά όπλα οδήγησε σε αναπροσαρμογή της πολιτικής Τραμπ στη συριακή κρίση, αλλά παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό θα ήταν διατεθειμένο το Κρεμλίνο να εμπλακεί σε "δούναι και λαβείν" για τη Συρία, που δεν θα αφορά φυσικά μόνο το μέλλον του Άσαντ και της οικογένειάς του, αλλά θα κρίνει το μέλλον ενός καθεστώτος που έχει το πάνω χέρι στα πεδία μαχών του εμφυλίου και την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον θα μεταφέρει απόψε στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει επίσης την ουκρανική κρίση και την ευρύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Προς το παρόν το Κρεμλίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να "θυσιάσει" τον Άσαντ. "Η επιστροφή σε ψευδοαπόπειρες επίλυσης της κρίσης με διακηρύξεις για παραίτηση του Άσαντ δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας εφόσον χρησιμοποιηθούν πάλι χημικά όπλα κατά αμάχων, όπως είπε ο εκπρόσωπος Σιν Σπάισερ, ενώ παραλληλισμό του Άσαντ με τον Χίτλερ επιχείρησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καταθέτοντας χθες στεφάνι στο μνημείο θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ιταλία.

Στη σύνοδο των G-7 στην Τοσκάνη οι ΗΠΑ επιχείρησαν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) απέναντι στη Ρωσία. Πρόθυμος να σύρει τον χορό των απειλών εμφανίστηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έχοντας ήδη ακυρώσει το δικό του προγραμματισμένο ταξίδι στη Ρωσία. "Θα εξετάσουμε την πιθανότητα κυρώσεων κατά στελεχών του συριακού στρατού αλλά και σε βάρος ορισμένων στελεχών του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται στον συντονισμό της δράσης του συριακού στρατού" είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει πηγές της Ουάσιγκτον για έμμεση ρωσική εμπλοκή στην επίθεση με τα χημικά όπλα στο Χαν Σεϊχούν.

Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του παραμένει η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους. Ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή εμφανίστηκε επιφυλακτική απέναντι στους αμερικανικούς σχεδιασμούς σημειώνοντας ότι η αναζήτηση ενός τρόπου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία είναι σαν τη ναυσιπλοϊα στα σκοτεινά, ενώ τη ρητορική για κυρώσεις υιοθέτησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό λέγοντας ότι πρέπει η Ρωσία να αντιληφθεί τις ευθύνες που φέρει για τον Άσαντ.

Καθώς ξεκινούσαν οι εργασίες της συνόδου στην πόλη Λούκα αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που αποσπάστηκαν από διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης και επιχείρησαν να φτάσουν στη λεγόμενη "κόκκινη ζώνη" φωνάζοντας «έξω οι δολοφόνοι, έξω το G7 από την Τοσκάνη». Στα επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί και διαδηλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL