Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Διαμελίζοντας μια χώρα σε... χαρτοπετσέτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμελίζοντας μια χώρα σε... χαρτοπετσέτα

Η λογική ότι χώρες, λαοί, κράτη, σύνορα αποτελούν απλώς πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα, τα οποία μετακινούνται αναλόγως της εκάστοτε θέσης των ισχυρών παικτών της παρτίδας, αποτελούσε ιστορικά μια από τις "παρακαταθήκες" της αμερικανικής -και όχι μόνον- εξωτερικής πολιτικής. Η ίδια λογική βρήκε εφαρμογή στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία από άλλους, τότε, ισχυρούς "παίκτες" εντός και εκτός της χώρας, προσδίδοντας ακόμη πιο αρνητικό συμβολισμό στον όρο "βαλκανοποίηση". Φαίνεται όμως πως η ίδια "παρακαταθήκη" συνεχίζει να αποτελεί σήμερα τον γνώμονα χάραξης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Προφανώς προσφέρει μια εύκολη και άμεση λύση στο συμμάζεμα τα συντριμμιών της πρακτικής των ωμών στρατιωτικών επεμβάσεων σε κυρίαρχες χώρες με υποκριτικά ανθρωπιστικά προσχήματα.

Σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της "Guardian", ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε συνάντησή που είχε με επίσης ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη τις εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου, του παρουσίασε έναν χάρτη διαμελισμού της Λιβύης σε τρεις περιοχές σχεδιασμένο πάνω σε μια... χαρτοπετσέτα!

Πρόκειται για τον Σεμπάστιαν Γκόρκα, κατά τα φαινόμενα ουγγρικής καταγωγής. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για δεσμούς με ουγγρικές ακροδεξιές ομάδες. Το "σχέδιο της χαρτοπετσέτας" προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαίου αξιωματούχου -το όνομα του οποίου για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται-, ο οποίος τόνισε στον απεσταλμένο του Τραμπ πως αυτό θα ήταν "η χειρότερη λύση" για την Λιβύη.

Ο Γκόρκα προαλείφεται για τη θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο αφρικανική χώρα. Αν και φαινομενικά ο διαμελισμός μοιάζει με απλοϊκή λύση "αμερικανικού τύπου", που προέκυψε μάλλον αβίαστα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, που υποδηλώνει σαφώς μια προσπάθεια επανόδου των νεοσυντηρητικών γερακιών στον Λευκό Οίκο.

Ο Γκόρκα πρόσκειται στον Στιβ Μπάνον, επικεφαλής χάραξης στρατηγικής του Τραμπ, ανθρώπου που θεωρεί πως ο αγώνας κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ θα πρέπει να καταστεί κεντρικό θέμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο το πολιτικό "άστρο" του Μπάνον μάλλον χάνει τη λάμψη του καθώς... έχασε τη θέση του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκόρκα προκάλεσε έναν "μικρό πανικό" στους ξένους διπλωμάτες ξεδιπλώνοντας με κυνικό τρόπο και πάνω σε μια... χαρτοπετσέτα τα σχέδιά του για το μέλλον της Λιβύης. Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011 -με τη χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ- η χώρα έχει βυθιστεί σ' έναν χαοτικό εμφύλιο με δύο κυβερνήσεις να αντιμάχονται μεταξύ τους και να διεκδικούν τον έλεγχο όλης της επικράτειας.

Ο "χάρτης της χαρτοπετσέτας" του προεδρικού απεσταλμένου χωρίζει τη Λιβύη σε τρία τμήματα, προφανώς με βάση τις παλιές οθωμανικές επαρχίες της Κυρηναϊκής στα ανατολικά, της Τριπολίτιδας στα βορειοδυτικά και της Φεζάν στα νοτιοδυτικά.

Ο Ματία Τοάλντο, ειδικός σε θέματα Λιβύης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, σχολιάζοντας το σχέδιο του Γκόρκα δήλωσε: "Είναι σαν ένα τεστ για το πόσο καλά ξέρεις τη Λιβύη. Αν το μοναδικό πράγμα που γνωρίζεις είναι ότι η χώρα ήταν κάποτε χωρισμένη σε τρία τμήματα, αυτό δείχνει πόσο ανίδεος είσαι"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL