Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ο Ερντογάν ψαρεύει... εθνικιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ερντογάν ψαρεύει... εθνικιστές

Μια νέα πολεμική περιπέτεια, με χερσαία εισβολή στο βόρειο Ιράκ μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, εξήγγειλε το περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εμφανή προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου υπέρ του Ναι αλλά, κυρίως, με στόχο την προσέλκυση των Τούρκων εθνικιστών. Το σχέδιο "αποκάλυψε" χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Yeni Safak", ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Ερντογάν απέχει πολύ από τον στόχο που ο ίδιος έβαλε πρόσφατα για 60% υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του και της μετατροπής της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η δήλωση Ερντογάν ότι η "Ασπίδα του Ευφράτη", όπως ονομάστηκε η εισβολή στη βόρεια Συρία, θα έχει "ένα δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο" στο βόρειο Ιράκ. Η επιχείρηση «Ασπίδα του Τίγρη» μπορεί να αρχίσει τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, με στόχο βάσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στα όρη Σιντζάρ (κοντά στα σύνορα Ιράκ - Συρίας) και Καντίλ (σύνορα Ιράκ - Ιράν), ενώ προβλέπει τη συμμετοχή των Τουρκμένων του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση Μπασίκα (κοντά στη Μοσούλη). Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην επιχειρήσει χερσαία εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Προβάδισμα του Ναι με αστερίσκους

Η κυβέρνηση του Κόμμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φέρεται θορυβημένη από τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που έφτασαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και δίνουν στο Ναι από 53,8 έως 54,5%, ενώ το Όχι κυμαίνεται από 45,5% έως 46,2%. Τα ποσοστά προκύπτουν με αναγωγή ψήφου, το περιθώριο λάθους είναι 2-4%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι γύρω στο 17% και προβλέπεται συμμετοχή πάνω από 80%. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων ξεχωρίζει η απροθυμία της βάσης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων να ακολουθήσουν την επίσημη κομματική γραμμή και να συνταχθούν με τον Ερντογάν. Πολλά ηγετικά στελέχη του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον ηγέτη τους Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ η κρίση είχε ως αποτέλεσμα αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών.

Μέσα αυτό το κλίμα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε κι άλλος τους αντιευρωπαϊκούς τόνους σε προεκλογική ομιλία του χθες στο Μπαλίκεσιρ. "Η Ευρώπη είναι τελειωμένη, σαπίζει και θα πληρώσει πολύ ακριβά" διακήρυξε ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις απαγόρευσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των υπουργών του, αλλά επέτρεψαν διαδηλώσεις των Κούρδων. "Από κοιτίδα της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε κέντρο της καταπίεσης και του ναζισμού, ενώ οι ηγέτες της εκβιάζονται από την Ακροδεξιά" υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL