Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αβεβαιότητα σε διακεκαυμένη ζώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αβεβαιότητα σε διακεκαυμένη ζώνη

Η ανθρωπιστική τραγωδία στο μέτωπο της Συρίας και οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που διατηρούν πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην ίδια διακεκαυμένη ζώνη στηρίζοντας αντίπαλες δυνάμεις. Η πολεμική ρητορεία κορυφώθηκε χθες το βράδυ, όταν ρεπορτάζ του δικτύου CNN εμφάνισε τον Ντόναλντ Τραμπ να "σκέφτεται μια πολεμική ενέργεια" και ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει μια αμερικανική επίθεση.

"Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για επέμβαση στη Συρία δεν θα παραμείνουν λόγια" είπε ο Τούρκος πρόεδρος, παρ' ότι η Μόσχα αμφισβητεί έντονα τα επιχειρήματα της Άγκυρας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες και ζήτησε μια "λεπτομερή και αμερόληπτη διεθνή έρευνα" για τις συνθήκες υπό από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο περισσότεροι από 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν, όπως υποστηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση επανέλαβε ότι δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ενώ τόνισε ότι η έρευνα "πρέπει να ξεκινήσει από τη Δαμασκό, όχι από την Τουρκία". Η σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ ήταν η απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι κατά τις εξετάσεις που έγιναν σε θύματα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Τουρκίας διαπιστώθηκε χρήση του νευροτοξικού αερίου Σαρίν. Το συριακό καθεστώς υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη του βομβάρδισαν μια αποθήκη της οργάνωσης Αλ Νούσρα, ενός παρακλαδιού της Αλ Κάιντα που διατηρεί ηγετικό ρόλο στον συνασπισμό των αντικαθεστωτικών και έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χημικά όπλα.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα πριν από μερικές ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία. Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ο ηγέτης του καθεστώτος ξεπέρασε τις "κόκκινες γραμμές" και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στη Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα... φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ συντηρώντας το κλίμα ασάφειας και αβεβαιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL